Een kijkje in de zoete wereld van Jamin Middelburg

Ondank het feit dat Peter en Miranda Hendrickx ons een paar weken geleden van alles en nog wat hadden uitgelegd over de wereld van snoep in het algemeen en die van Jamin Middelburg in het bijzonder, liepen we na het bezoek aan de winkel in de Lange Delft nog met allerlei vragen rond. Hoe goed of hoe slecht gaat het eigenlijk met de snoepbranche in Nederland? Wanneer begon Jamin nu precies in Middelburg, en waar? Dat soort dingen.

Inmiddels weten we een hoop meer, maar nog niet alles. We vonden online een paar interessante artikelen en documentaires over het bedrijf. De links vind je onder dit stukje. Het is een fascinerend verhaal, vinden wij. De eerste winkel van Jamin opende in 1883 in Rotterdam en eigenaar Cornelis Jamin breidde zijn imperium in razend tempo uit. Wanneer de eerste zaak in Middelburg opende weten we nog niet precies, maar de eerste advertenties van de zaak aan Lange Delft A 97 (in de buurt van de huidige Rode Pilaren) verschijnen in 1910 in de krant. Rond die tijd had het concern al meer dan 75 filialen in het land.

In mei 1940 werd het pand van Jamin vol geraakt en was er op dat adres zelfs een dode te betreuren. Hoe en waar de zaak werd voortgezet hebben we niet meer uitgezocht, maar in de oorlogsjaren werd er gewoon geadverteerd. Bij de wederopbouw kreeg Jamin perceel toegewezen aan het begin van de Lange Delft. We vonden er gisteren een map vol documenten over, in het Zeeuws Archief. Daar werd uiteindelijk de zaak heropend die veel oudere Middelburgers nog op het netvlies hebben, en waar tenminste nog wel wat foto’s van zijn te vinden.

In 2003 verhuisde de zaak naar de andere kant van de straat. 3 jaar geleden namen Peter en Miranda de zaak over, na een wat rommeliger periode. Het van oorsprong Brabantse stel had toen nog geen retailervaring. Peter zat 25 jaar in de transportwereld, Miranda deed pedicure. Ze wilden wel eens wat anders en vonden wat ze zochten in Middelburg. Na een jaartje pendelen tussen Woensdrecht en Middelburg zijn ze hier uiteindelijk komen wonen met hun drie dochters en ze hebben het geweldig naar hun zin, zowel zakelijk als privé.

Da’s de geschiedenis in een notendop. Maar hoe gaat het nu dan? Nou, gewoon heel goed eigenlijk. Er is altijd vraag naar snoep. Dat was zo toen we zelf als kind alles kochten wat los en vast zat in snoepwinkels, dat is nu niet anders. In 2013 werd er ondanks de crisis voor 3,6 miljard aan snoepgoed uitgegeven in Nederland. In 2016 zagen franchisenemers van Jamin hun omzet groeien met 5 tot 10 procent. Peter vertelde ons dat het in Middelburg ook prima gaat, al zijn het wel een beetje andere producten dan vroeger, die populair zijn. We keken onze ogen uit bij een groot schap vol Japans snoep. Tamelijk weird spul. Kindjes kunnen dan bijvoorbeeld hun eigen hamburgers van snoepgoed maken. Ook Amerikaanse snoepjes en frisdranken hebben een eigen schap. Allemaal dingen die wij nog nooit hebben geproefd, maar waar de kleurtjes vanaf spatten.

Toch kun je in de zaak nog veel vertrouwde dingen vinden. Wij vroegen ons bijvoorbeeld af of die gekkigheid van begin jaren 80 nog bestond: van die kauwgum die eerst knettert in je mond, voordat het kauwgum wordt. Jawel hoor, Peter had diverse merken en soorten in de aanbieding. Dat ligt gewoon naast de Salmiak van weleer. En dat scheppen van snoep is ook nog steeds een hit. Hoeveel meter drop had u gewild, meneer? Tel daarbij de lokale producten op, en alle soorten ijs die de zaak verkoopt, en je begint een indruk te krijgen van het moderne aanbod.

Wij vonden het in ieder geval leuk om rondgeleid te worden, en wegwijs gemaakt te worden in deze zoete wereld. Jamin is misschien niet meer de Jamin zoals die oude Cornelis het ooit heeft opgezet, maar het concern staat nog als een huis, ook in Middelburg. Jamin is De Stad!

*Geschiedenis*

https://www.jamin.nl/geschiedenis

http://anderetijden.nl/aflevering/486/Jamin

*Over de omzet van de snoepbranche en Jamin*

http://www.nu.nl/economie/3362819/snoepomzet-recordhoogte.html

https://denationalefranchisegids.nl/franchisenieuws/franchisenemers-jamin-zien-omzet-stijgen/

Historische foto’s en krantenknipsels: collecties Zeeuws Archief en ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Cecil Store Middelburg sluit zich aan bij de VOM/Wij zijn De Stad
Cecil Store Middelburg sluit zich aan bij de VOM/Wij zijn De Stad

Super! Dameskledingzaak Cecil Middelburg, gevestigd aan Langeviele 35, heeft zich onlangs aangesloten bij de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM) en daarmee ook bij Wij zijn De Stad. Van harte welkom, Cecil! […]

16 mrt 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Video: de gebroeders Antheunisse zijn terug, met ‘Huurdersliefenleed in Middelburg’
Video: de gebroeders Antheunisse zijn terug, met ‘Huurdersliefenleed in Middelburg’

Weten jullie nog, dat de gebroeders Johan en Jan-Willem Antheunisse drie jaar geleden op toernee door Middelburg gingen, met hun verhalen uit de Middelburgse grachtengordel? Het was fenomenaal. Met hun […]

16 mrt 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Een nieuwe roede voor molen De Hoop
Een nieuwe roede voor molen De Hoop

Zeg! We worden toch niet Hooploos he? Heel even dachten we dat Molen De Hoop aan het Vlissings Bolwerk werd ontmanteld, maar het blijkt om de vervanging van een roede […]

16 mrt 2017