Geplaatst op 12 juni 2019

Een klein avontuur op het dak van de Nieuwe Kerk in Middelburg

Ha! Wat een avontuur weer, op deze miezerige dag! Voor een aflevering van de serie ‘Zij zijn De Stad’ liepen we na een bakje koffie in De Herberg naar de Nieuwe Kerk om een paar foto’s te maken. We waren met Middelburger Johan de Koning, die niet alleen architect is, maar ook nauw betrokken bij de Nieuwe Kerkgemeente Middelburg, onder meer als kerkrentmeester.

Toen we klaar waren met de foto’s spraken we ook even over het kerkgebouw. We wilden weten of een verborgen gang waarover we eens hadden gehoord ook echt bestaat. Johan kon dat niet bevestigen, maar wees wel op de dakgoot en de zolder van de kerk. “Daar kun je lopen. Willen jullie het even zien?”

Natuurlijk wilden we dat! We zijn dol op zulke dingen. Van dat plekje zagen we nog nooit foto’s bovendien! Via een klein broertje van de trap van de Lange Jan, aan de linkerzijde van de kerk, bereikten we een luik dat inderdaad naar de goot leidde. Een goot met prachtig uitzicht op die Lange aan de ene kant, en de Nieuwe Burg en het Stadhuis aan de andere.

Halverwege zat nóg een luik, dat we konden bereiken met behulp van een klein houten laddertje. Dat was maar een glibberig klimmetje, maar uiteindelijk hesen we alle kilo’s de smalle zolder op. Daar wees Johan op een veel kleiner luik met een elektrische katrol ernaast. Toen hij dat opende konden we zo naar de kerkvloer kijken. Het wordt wel eens gebruikt voor het takelen van kerst- of andere versieringen, begrepen.

Het was maar een flitsbezoek, want de volgende afspraak wachtte weer, maar wel te gek om dit spontaan mee te maken zeg. Bedankt Johan, voor deze bijzondere rondleiding over de kerk die op Wikipedia wordt omschreven als een ‘eenvoudige tweebeukige hallenkerk met hoge spitsboogvensters en onversierde steunberen’

Het interview volgt volgende week!

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/welke-arbo-werk-aan-de-lange-jan-en-malle-betje-in-1986/

wijzijndestad.com/verhalen/hij-is-de-stad-een-uurtje-in-de-lange-jan-met-stadsbeiaardier-janno-den-engelsman/

wijzijndestad.com/verhalen/gezocht-gidsen-voor-de-kerken-onder-en-rond-de-lange-jan-in-middelburg/


Delen op