Johan Geerse, aangenaam! Wat willen jullie allemaal weten?
Uhm, dat weten we zelf dus ook nog niet zo goed.
Het was misschien een beetje een vreemde start van de kennismaking met Johan van het SVRZ, maar vervelend vond niemand dat. Het was tenslotte een kennismaking. Aanleiding voor ons bezoek aan Johan en ’t Gasthuis was het bericht van een maand geleden, over de opening van Ontmoetingscentrum ’t Bolwerk. We schreven toen óók dat we wel eens wat meer wilden weten over de organisatie en alle afdelingen en over de verschillende geschiedenissen, bijvoorbeeld die van ’t Gasthuis zelf en van het voormalige Jan Matenshuis (het Zusterhuis).
We noemden maar een paar dingen, maar zó kwamen we in contact met Johan, die al vele jaren bij SVRZ werkt. Dat hij een ervaren rot is merkten we aan alles. Hij lijkt alles en iedereen te kennen, en weet gewoon ontzettend veel over de organisatie. Johan gaat onder meer over PR en communicatie, maar in de praktijk doet hij meer dan dat. Het mooiste vonden we nog wel dat hij de geschiedenis van SVRZ écht goed kent. Hij is de schrijver van het boek ‘Die?….die is naar Der Boede toe!’ Hij schonk ons een exemplaar, waarmee we dus meteen een prachtig naslagwerk over SVRZ in ons bezit hebben.
Na afloop van het bezoek besloten we in meerdere berichten terug te zullen komen op de organisatie en de locatie. Het is verhaal is gewoon te groot voor een enkele post en de organisatie is dat feitelijk ook. Kijk bijvoorbeeld maar eens op https://www.svrz.nl/over-ons/meerjarenstrategie-2020-2025. Daar zie je dat de de organisatie 73 locaties heeft, 3667 medewerkers in dienst heeft, en 1456 vrijwilligers in dienst heeft. Het doet ons gewoon een beetje duizelen!
’t Gasthuis in Middelburg is maar een schakel in het geheel, maar daar gaat onze belangstelling aanvankelijk het meest naar uit. Ooit was ’t Gasthuis een ziekenhuis, met een geschiedenis die héél ver teruggaat. Johan heeft er een heuse expositie over gemaakt, die we later nog eens zullen belichten. We konden het niet laten om toch alvast een paar historische beelden uit de Beeldbank Zeeland te vissen. Van ’t oude Gasthuis in 1917 tot de afbraak ervan in 1937, van de nieuwbouw in 1938 tot de opening van de zusterflat in 1967 (die werd dan weer afgebroken in 2012/2013).
Door het boek van Johan leerden we wat de link is tussen Der Boede en ’t Gasthuis. Bij Koudekerke begon de organisatie ooit, de locatie in Middelburg kwam in de jaren 80 in beeld, toen er plannen kwamen voor het betrekken van een lege vleugel van het toenmalige ziekenhuis. Sindsdien is er veel gebeurd, héél veel. Terwijl hij ons rondleidde schudde Johan het ene na het andere verhaal uit zijn mouw. Over de modernisering van de zorg, tot verandering die er een constante is. “Er gebeurt hier altijd wel iéts.” Het ontmoetingscentrum is er een recent voorbeeld van, maar er is natuurlijk meer. In de tuin gebeurt ook van alles, en ook in de technische ruimtes, die Johan ons ook graag liet zien.
En dan hebben we het niet nog niet eens over de activiteiten rondom de cliënten en de bezoekers. Toen wij er waren werd er net gezongen en was er cabaret. Een paar mannen waren aan het biljarten, anderen aan het schaken. Het restaurant is ook weer geopend. Er zijn diverse exposities.
Het is niet meer dan een samenvatting. Van alle die dingen kun je afzonderlijke verhalen maken. Dát gaan we natuurlijk niet doen, anders hebben we, net als Johan, straks een compleet boek. Maar erop terugkomen doen we zeker nog een paar keer.
Rest ons voor nu te zeggen dat Johan ook privé veel moois doet. Hij wilde eigenlijk niet dat we het te veel over hem zouden hebben, maar we kunnen het niet laten om te zeggen dat hij met zijn fotografie ook te vinden is op Insta (Johan Verbeeld) en op https://www.johanverbeeld.nl. Daar komen we ook nog wel eens op terug.
Het was hoe dan ook een hele interessante kennismaking, zowel met Johan zelf als met ’t Gasthuis.
Historische foto’s: Beeldbank Zeeland ZB