array(1) {
  [0]=>
  int(13075)
}

Een stukje stad is verdwenen. Rust zacht, Sjaak

Auw! Sjaak van den Berg is overleden. De telefoon stond een paar uurtjes uit vanmiddag, maar toen we die weer aanzetten vanavond kwam het bericht van alle kanten: Sjaak is overleden. Het werd gestuurd door bestuursleden van de VOM, door mensen uit Bar American. Als het van al die kanten komt weet je dat Sjaak iemand was waar heel de stad van hield. En houdt.

Voor ons is het niet anders. We zouden liegen als we zouden zeggen dat we Sjaak al vele jaren kenden. Dat is gewoon niet zo. Het ging best gek eigenlijk. Onze makker Rob had het vaak over hem. De man van de sinterklaasoptochten. De man van Koninginnedag. Sjaak, man! Op zeker moment schreef Rob het stukje ‘De Platvink van de sint’. Toen wilden we toch écht ook zelf eens kennismaken met deze bekende Middelburger. We hadden gewoon geen idee wie dat nu precies was.

Dat zou niet veel later goedkomen. Toen we begonnen met Wij zijn De Stad – Middelburg kwamen we al heel snel in aanraking met Stichting Evenementen Middelburg…en dus ook met Sjaak. En met Sjaak ook met het hele gezin van den Berg, want die mensen? Die doen, of deden, bijna alles samen. Dát zagen we pas echt goed toen we een kijkje achter de schermen namen bij de aanloop naar de Sinterklaasoptocht in Middelburg, in november 2017. Het was één grote familie, met Sjaak als rustig middelpunt, die pas op het allerlaatst zijn pak aantrok. Sinterklaas was de baas, maar wel de relaxte baas.

We zouden Sjaak daarna nog vele malen zien. Bij de kleedjesmarkt op de Abdij, bij de Bouwspeelplaats. Overal was Sjaak present, als een vader die trots was op de inzet en betrokkenheid van al zijn kroost. Als een man die genoot van al het genieten van alle Middelburgers, van jong tot oud.

Maar de mooiste Sjaak zagen we zelf op 30 april 2017. Sjaak had gezegd dat we van harte welkom waren bij het avondprogramma. Zoals we al hadden verwacht waren we tegen die tijd al behoorlijk beschonken. Beter zouden we niet gaan. Maar toen Kraantje Pappie ging beginnen waggelden we toch naar dat podium. Kraan vinden we nogal leuk namelijk.

Sjaak zag hoeveel we al hadden gedronken maar gaf ons toch het vertrouwen. We mochten een uur lang op het podium staan, om plaatjes te schieten. Op zeker moment vingen we, juist daar, ook zíjn blik. In die paar seconden zagen we ook hoe moe hij eigenlijk was. Over de optredende artiesten van dat moment was hij niet zo enthousiast; er was achter de schermen iets voorgevallen blijkbaar. Hij verborg zijn afkeer, maar zijn ogen logen niet. We zouden daar later nog vaak aan terugdenken. Het was zo professioneel. Zo wijs. Van de ervaren Sjaak kon je ook veel leren.

En zo was Sjaak misschien altijd wel. Hij straalde in alles uit dat hij in de loop van de jaren had geleerd zijn mond te houden, maar voor ons verborg hij niet dat hij van veel dingen niets moest hebben. Van kapsones en valse intenties bijvoorbeeld, dat soort dingen. Maar als je hem aankeek en zag dat zijn ogen fonkelden: dan wist je dat je wel snor zat bij hem. Een klik zit ‘m in het begrijpen van elkaars humor…en pijn. Wij hadden het gevoel die klik meteen te hebben met Sjaak.

Maar het maakt allemaal niet veel meer uit. Nu is Sjaak er niet meer. Hij was al langer ziek, dat wisten we, maar we schrokken toch heel erg van al die berichten vanavond.

We roepen heel vaak dat mensen De sSad zijn, en dat zijn ze ook, maar Sjaak van den Berg was echt een buitencategorie. Met z’n oude auto’s op de Markt. Als Sinterklaas. Als hulpsint. Als organisator. Als vader en opa. Als mens. Als Middelburger. Sjaak was gewoon een spil, die altijd zichzelf is gebleven. Hij werkte keihard. Misschien wel te hard. Maar dat maakte hem ook juist zo mooi.

Dank je wel voor alles Sjaak. We gaan je ongelooflijk missen. Met jou verdwijnt er een stukje stad! Rust in vrede, ouwe.

Een greep uit Sjaak op Wij zijn De Stad:

De bewuste blik:

https://wijzijndestad.com/verhalen/video-kraantje-pappie-markt-middelburg-koningsdag-2017/

Andere items:

Zeeuws Elftal vs. Feyenoord deel 2 (video)

Een kijkje in de Sinterklaaskeuken van Stichting Evenementen Middelburg

Ontbijten op Bouwspeelplaats Middelburg 2018

https://wijzijndestad.com/verhalen/video-sjaak-van-den-berg-over-koningsdag-2017-in-middelburg/

Een kijkje in de Sinterklaaskeuken van Stichting Evenementen Middelburg

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De laatste dag van De Burcht
De laatste dag van De Burcht

‘And now, the end is near…and so I face the final curtain’. Het bekende liedje van Sinatra schoot even door ons hoofd, toen we zojuist nog een laatste keer op […]

23 mrt 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Kapper The Men’s Room komt naar de Sint Janstraat
Kapper The Men’s Room komt naar de Sint Janstraat

Leuk! Binnenkort opent op de hoek Sint Janstraat The Men’s Room Middelburg. Op Instagram vertelde de eigenaar dat er momenteel nog verbouwd wordt. We wachten dus even af. Ondertussen denken […]

24 mrt 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal De skyline van Middelburg, maart 2019
De skyline van Middelburg, maart 2019

Middelburg, maart 2019. Foto: RK Fotografie

24 mrt 2019