Soms spreken we hem maandenlang niet, maar áls Ramon Van Hage in de chat opduikt kan het zomaar gebeuren dat de vragen en opmerkingen een half uur over en weer gaan. Het gaat dan over van alles en nog wat. Over het derde boek dat hij aan het schrijven is, over de muziek die hij maakt of over bijzondere salamanders die hij in zijn tuin heeft gevonden. Of een klein metalfestival op de Markt, dat onderwerp komt ook regelmatig terug.
Maar geloof het of niet: we hebben het ook wel eens over het bedrijf van Ramon, Glazenwasserij Hocus Pokus Cleaningservice. Zo ook eind vorig jaar. Ramon vertelde dat de zaken heel goed gaan. Hij had sowieso al een mooi bestand met grote en kleine klanten, maar mocht recent aardig wat nieuwe verwelkomen, vooral in Vlissingen. Zo kun je het team bezig zien bij het Zeeuws Archief of De Drvkkery, maar ook bij het nieuwe de Kop van het Dok, of bij Neeltje Jans. En ja, ook bij ons thuis worden de ramen door Hocus Pokus gelapt, iedere maand weer.
Ramon is inmiddels al meer dan 15 jaar werkzaam in Middelburg. Hij zegt altijd dat hij dankbaar is dat hij hier de kans heeft gekregen. Op de eerste foto zie je Ramon met zijn eerste opdracht in de Blindenhoek, die hij kreeg via Rini van der Weel, vele jaren de bekendste glazenwasser in de binnenstad. Het begin van al zijn werk hier.
Om zijn dankbaarheid te tonen wil Ramon wat meer doen voor Middelburg. Door mooie dingen te sponsoren, bijvoorbeeld, en ook door zich aan te sluiten bij de Vereniging Ondernemers Middelburg. Dat mag altijd, natuurlijk. Dat vonden we een mooie aanleiding om wat foto’s bij hem op te vragen, van Hocus Pokus door de jaren heen. Hij had er nog wel een paar voor ons, op zijn telefoon.
Het is mooi om te zien, hoe de mannen de ene keer op grote hoogte in zo’n bakje bungelen aan een torenflat, en de andere een bankje staan schoon te spuiten. Het kan allemaal. De beelden waren aanleiding voor ons om eens een beetje te snuffelen in de geschiedenis van glazenbewassing in het algemeen.
We lezen dat het beroep geregistreerd staat sinds 1878. Voor die tijd wasten veel de mensen de ramen nog zelf. De opbrengst in de (regionale) beeldbanken valt een beetje tegen. Een foto van glazenwassers in de Korte Delft, van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, die mooie foto van de glazenwasserskar op de Markt, in de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en jawel: een foto van Rini van der Weel aan het werk in de stad, die is gemaakt door Jan Simonse!
We gaan er later nog eens wat rustiger voor zitten en dan ook eens spitten in de kranten- en tijdschriftenbank. Voor nu genieten we maar even van die oude filmpjes van elders, van het Polygoon en anderen. Heerlijk.
Maar terug naar nu. De geschiedenis van Hocus Pokus wordt nog altijd geschreven. Op naar de volgende vijftien jaar in Middelburg en Zeeland!