array(24) {
 [0]=>
 int(9410)
 [1]=>
 int(9411)
 [2]=>
 int(9412)
 [3]=>
 int(9413)
 [4]=>
 int(9414)
 [5]=>
 int(9415)
 [6]=>
 int(9416)
 [7]=>
 int(9417)
 [8]=>
 int(9418)
 [9]=>
 int(9419)
 [10]=>
 int(9420)
 [11]=>
 int(9421)
 [12]=>
 int(9422)
 [13]=>
 int(9423)
 [14]=>
 int(9424)
 [15]=>
 int(9425)
 [16]=>
 int(9426)
 [17]=>
 int(9427)
 [18]=>
 int(9428)
 [19]=>
 int(9429)
 [20]=>
 int(9430)
 [21]=>
 int(9431)
 [22]=>
 int(9432)
 [23]=>
 int(9433)
}

Een terugblik op 40 jaar Henk Sies Mode in Middelburg

In september beloofden we dat we nog terug zouden komen op het feit dat Henk en Anneke Sies na veertig jaar stoppen met hun winkel, Henk Sies Mode. Daar is het nu een goed moment voor: aanstaande zaterdag is de zaak aan de Pottenmarkt voor de allerlaatste keer geopend. Heel veel handel hangt er nu niet meer, maar vrienden, bekenden en vaste klanten zijn die dag uiteraard allemaal van harte welkom.

Wij gingen gisteren op bezoek in de winkel, om nog even te kletsen over die vier decennia Sies. Sommige mensen denken dat de winkel veel langer heeft bestaan, maar de zaken in de Vlasmarkt waren van Henks vader. Henk heeft daar zelf maar een paar weken gewerkt. Toen hij in 1979 zijn eigen winkel begon deed hij dat op eigen kracht, althans: zijn vader stond niet garant voor hem. “Dat moet je zelf maar regelen met de bank. Als die je niet willen financieren hebben ze er geen vertrouwen in.” En Henk régelde het ook zelf.

Anneke stapte al vroeg in. In de begintijd van het huwelijk werkte Anneke ook nog in de verpleging, maar ze koos uiteindelijk toch voor de middenstand. Van die beslissing heeft ze nooit spijt gekregen, al geeft het stel ook toe dat het soms best intensief was om samen in de zaak te staan en ook getrouwd te zijn. Dan heb je het tijdens het avondeten natuurlijk ook nog steeds over de winkel. Vakantietripjes werden maar al te vaak gecombineerd met kledingbeurzen, bezoekjes aan fabrikanten en meer werkgerelateerde zaken. Dat hoorde er gewoon bij.

Maar spijt? Dieptepunten? Daar is allemaal geen sprake van hoor! Het stel kijkt met veel voldoening terug op al die jaren. Als ze beginnen te vertellen over hun bedrijfsfilosofie begrijp je waarom. Ze zijn altijd hun eigen koers blijven varen en ze zorgden ervoor dat ze onafhankelijk konden blijven. Ze creërden een bijzondere mix van merken en stijlen, waar zowel nette dames als stoere mannen wat mee konden.

We vonden het prachtig om van Henk te horen hoe het was in de begintijd. Toen waren er nog niet zo veel winkels in Middelburg die het soort mode verkochten waar híj voor wilde gaan. In de jaren zeventig kocht je dat soort kleding vooral op de Markt. “Oh ja, en Helmo was er net, en die zaak 3 maal 5, van Joziasse.” Henk ging voor de merken die toen net in opkomst waren. De kleding werd aan de man gebracht door snelle heren in dure auto’s. Toen hij begon over Joey Fresco begon het ons weer een beetje te dagen. Oh ja! De opkomst van zulke merken in de jaren tachtig. Wat ooit werkkleding was werd opeens mode…en mode werd een ding. Dat is zo’n onderwerp waar je een heel boek over zou kunnen schrijven.

Laten we het er nu maar op houden dat Anneke en Henk het allemaal meemaakten. Ze organiseerden en regisseerden modeshows in Walcherse discotheken en zagen hoe ook daar de duurdere merken aan terrein wonnen. We hadden zelf nog nooit gehoord van het prijzige merk Girbaud, maar in de tijd van de Stadsdanszaal was dat echt hot. Daar hadden we geen idee van.

Maar het sleutelwoord in het hele verhaal van Henk en Anneke is toch vooral bezieling. Dat is voor hen altijd de grote drijfveer geweest. Dat wordt misschien nog wel het mooist onderstreept in deze laatste dagen. Om toch nog wat vulling in de winkel te hebben heeft Anneke in de etalage kleding uit haar eigen collectie in de etalage gehangen, met de bijbehorende jaartallen. Een jasje van Diesel, een pakje van Girbaud.

Die items zijn twintig tot dertig jaar oud, maar óns was het niet opgevallen dat het vintage kleding betrof. De kenners wel. Er is al een paar keer flink geboden op die hipheid van toen. De een is verzot op de stof die toen gebruikt werd, de ander op een uniek model van het een of ander. Dat zegt iets over de tijdloosheid en kwaliteit van sommige merken. Dat Anneke er niks van verkoopt zegt dan weer iets over haar en Henk. Niet alles is te koop. ‘Modevictims’, zoals Anneke ze liefkozend noemt, snappen dat. Dat is ook een soort bezieling.

Dit is hoe dan ook het einde van een tijdperk. Dat is voor Henk en Anneke ook even slikken, maar desondanks hebben ze er ook zin in. Nog een paar maanden de nasleep van al die jaren een winkel, maar dan genieten. Timmeren aan dat strandhuisje bij Dishoek, een soort tweede huis. Wat vaker en vooral wat langer op vakantie. Genieten van het wonen in Middelburg Centrum. En af en toe een beetje nagenieten van veertig mooie jaren in de Middelburgse middenstand.

Bedankt mensen! Veel geluk en plezier straks!

Gerelateerd:

Met pensioen! Henk Sies Mode in Middelburg gaat stoppen.

Verkocht! Henk Sies Mode wordt Stretch Fashion

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal PlantAardig Tafelen bij Silvy's Gusti e Sapori in Middelburg
PlantAardig Tafelen bij Silvy’s Gusti e Sapori in Middelburg

Lekker knabbelen aan een ficusfilet? Genieten van een Yuccasoep? We konden ons geen goede voorstelling maken van het evenement ‘PlantAardig Tafelen’, gisteravond in de Stationsstraat. We waren dus nieuwsgierig. En […]

29 nov 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Modern Body Studio Angie verhuist naar de Segeersstraat in januari
Modern Body Studio Angie verhuist naar de Segeersstraat in januari

Jawel! Weer een nieuwtje dat naar buiten kan: er is een nieuwe bestemming voor het pand aan Segeersstraat 26, waar bijna vier jaar na de sluiting van de winkel de […]

29 nov 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal De agenda + een rondje Winterterrassen Middelburg 2019-2020
De agenda + een rondje Winterterrassen Middelburg 2019-2020

Voor de echte sfeer hadden we natuurlijk een paar uurtjes moeten wachten, want nu we zo vroeg waren waren de winterterrassen natuurlijk nog niet vol, maar tóch: ze zijn nu […]

29 nov 2019