Geplaatst op 15 mei 2016

Een vraag over verdwenen Middelburgse standbeelden

Over interessante vragen gesproken: eerder deze week kregen we ook een vraag van Liesbeth Labeur, namen Ruimte Caesuur in de Noordstraat. De organisatie vraagt zich af of Middelburg in de afgelopen 800 jaar standbeelden of andere gedenkobjecten heeft gehad die nu zijn verdwenen:

“Hebben wij bijvoorbeeld paarden gehad, zoals voor het paleis van de koning in Den Haag? Of leeuwen of andere objecten, personen, mooie vormgeving? Zijn er foto’s, prenten, verhalen of sagen van Middelburg met beelden die niet (meer) bestaan?”

We konden ons eigenlijk niet voorstellen dat zulke beelden NIET hebben bestaan, maar we konden ons er ook niet meteen voor de geest halen, terwijl we de afgelopen jaren toch vele duizenden historische foto’s zagen. We zagen wel meteen objecten voor ons als het windmonument op Plein 1940, het molentje van de VVV op de Markt of de grote Groene stadskraan op de Dam, maar echt een standbeeld?

Een korte speurtocht leerde ons nog wel dat men in de 17e eeuw een standbeeld voor Willem III wilde plaatsen op het Abdijplein, maar dat is nooit doorgegaan. Verder zijn we nog niets van belang tegengekomen. Is er iemand die hier meer van weet? Iemand van het Zeeuws Archief of het Zeeuws Museum wellicht?

#wijzijndevraag


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg