Geplaatst op 18 januari 2019

Erfgoednieuws: SCEZ wordt Erfgoed Zeeland, Google digitaliseert collecties ZB

De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), gevestigd aan de Looierssingel in Middelburg, heeft een nieuwe naam. De organisatie heet voortaan Erfgoed Zeeland. Nu vinden we dat nieuwtje niet zo heel spannend – die naamswijzigingen zie je immers wel vaker bij grotere organisaties – maar interessant is wel dat er behalve een nieuwe naam en een nieuw logo ook een nieuwe website is gelanceerd: erfgoedzeeland.nl. Die ziet er prima uit. We zien er nu ook een meldpunt én het zeer voorzichtige begin van een Beeldbank Archeologie.

We zijn persoonlijk altijd blij met digitale vernieuwing bij onze instellingen voor cultureel erfgoed. Niet zo lang geleden lanceerde het Zeeuws Archief ook een nieuwe website, die veel overzichtelijker is dan de vorige.

En dan lezen we bij onze vrienden van Informatieprofessional ook nog eens dat we van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland ook nog meer digitaal moois kunnen verwachten. De Koninklijke Bibliotheek – Nationale bibliotheek van Nederland werkt al een jaar of 8 samen met Google, op het gebied van digitalisering van boeken uit Nederlandse bibliotheekcollecties.

Dat project is nu weer verlengd. Dit jaar worden ook magazijncollecties van de Zeeuwse Bibliotheek gedigitaliseerd en later beschikbaar gesteld via zowel Delpher als Google Boeken. Om welke collecties het precies gaat hopen we later vandaag te horen, maar we vinden het nu al goed nieuws. Het is gewoon super om vanaf thuis onderzoek te kunnen doen. Zo kunnen we lekker blijven graven in die Middelburgse geschiedenis, zonder hele dagen in studie- en leeszalen te hoeven zitten. Perfect toch?

Meer lezen:

informatieprofessional.nl/2019/01/kb-en-google-verlengen-digitaliseringsproject/

www.erfgoedzeeland.nl/nieuws/2019/01/nieuwe-naam/

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/een-kijkje-in-de-depots-en-de-bunker-van-stichting-cultureel-erfgoed-zeeland/

Foto: Erfgoed Zeeland


Delen op