Geplaatst op 12 september 2019

EstatePlan verhuist, van Dam 77 naar Dam 55 in Middelburg

In mei schreven we over de aanstaande verhuizing van Urban Heroes, van Dam 55 naar Dam 45, het pand waar voorheen Sauna Middelburg was gevestigd. Erno Tramper gaf toen al aan dat er belangstelling was voor het huidige pand, maar kon daar verder nog geen mededelingen over doen.

Nu vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Een stukje verderop op de Dam zit EstatePlan, van Alex de Bakker. Hem zagen we gisteren stoelen aanbieden op zijn pagina, in verband met een aanstaande verhuizing. We stuurden Alex een berichtje en jawel: EstatePlan wordt de nieuwe bewoner van nummer 55. Het monument ‘De Oude Backerei’ op nummer 77 staat te koop.

Het wordt alleen maar leuker zo. In oktober en november hopen we dus niet alleen te gaan kijken op nummer 45, maar ook wat uitgebreider op nummer 55. We zijn heel benieuwd!

En nummer 77? Daar misschien ook wel. Hoewel we de benedenverdieping eerder al zagen. Niet vanuit Wij zijn De Stad, maar wel vanuit Middelburg Dronk. Rond 1839 was het pand namelijk ook een logement, ‘Het Schip Middelburg’. Voor de liefhebbers plaatsen we de tekst van toen hier nogmaals:

“Is het niet cool? We hadden lang geleden afgesproken met Alex de Bakker van EstatePlan op Dam 77 dat we eens langs zouden komen om het pand van het bedrijf, links naast Slagerij Brouwer, te bewonderen. Daar hadden we veel belangstelling voor, omdat we op Middelburgdronk.nl een logement hadden staan waar we nog bijna niets van wisten: het stond genoteerd als ‘Het Schip’.

Een paar weken geleden zijn we op bezoek gegaan en ondanks het feit dat je eigenlijk niets meer ziet dat nog doet denken aan de tijd van het logement waren we toch onder de indruk. Het pand ademt aan alle kanten historie en Alex leidde ons graag rond. Zoals wel meer panden aan de Dam loopt het helemaal door tot aan de Pijpstraat. Er is daar, op nummer 32, ook een ingang.

Daar is ook de opgang naar de bovenverdieping, vroeger mogelijk ook de opgang naar het logement. Maar helaas dus geen souvenirs uit de horecatijd, maar wel verhalen van Alex over het pand. Over het feit dat er ooit ook nog een bakkerij in het pand had gezeten en, kort voor EstatePlan, het bruidshuis van Rudi Outermans, Fiƫsta. Een beetje snuffelend in de krantenbank kwamen wij kort voor de oorlog ook nog meubelwinkel Jongepier tegen, en in de jaren 70 de gebroeders Bergwerff.

Door het bezoekje leerden we uiteindelijk toch nog het een en ander over het logement. Dat heette niet ‘Het schip’, maar ‘Het schip Middelburg’ . De uitbater, A.J. van der Hoeck zat er in ieder geval in 1839 in. Vermoedelijk had hij daarvoor een zuurwinkel (een soort voorloper van een conservenhandel) op de hoek van de Bellinkstraat en het Damplein (toen nog de Korte Delft). Met die winkel verhuisde hij in 1834 naar Dam 35. Hij trouwde in 1838 en begon mogelijk daarna met zijn logement. Tot wanneer hij het exploiteerde hebben we nog niet ontdekt.

Prachtig toch, zo’n geschiedenis? We zijn Alex zeer erkentelijk voor de gastvrijheid. Zo komen we nog eens ergens!”

middelburgdronk.nl/wiki/Het_Schip_Middelburg
en
middelburgdronk.nl/wiki/Het_Schip_Middelburg/fotos

www.funda.nl/koop/middelburg/huis-40086977-dam-77/

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/urban-heroes-verhuist-naar-voormalige-sauna-aan-de-dam/

wijzijndestad.com/verhalen/met-sinke-komejan-op-bezoek-bij-de-voormalige-sauna-middelburg/

wijzijndestad.com/verhalen/eten-bij-voorheen-slagerij-brouwer-in-middelburg/

www.facebook.com/138104402922407/posts/1169260909806746

Foto’s: Ruiterplaat Makelaardij, EstatePlan en Middelburg Dronk


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg