Nieuw Middelburg mag dan een van de oudste woonwijken buiten de vesten van Middelburg zijn; over de geschiedenis ervan weten we maar weinig. We komen er niet zo gek vaak bovendien.
Daarom voelde het bezoek aan deze wijk gisteren toch een beetje alsof we toerist waren in eigen stad. Zoals we vorig jaar voor het eerst in de speeltuin in het Zanddorp waren, zo waren we nu voor het eerst in de Speeltuin van Epenpark. Het is raar maar waar.
Maar Nieuw Middelburg is dus een oude buurt. De eerste huizen daar werden opgeleverd in 1921. Dat wilde men vorig jaar al vieren, maar dat moest worden uitgesteld. Gisteren gebeurde het alsnog, met activiteiten in genoemde speeltuin, bij Grand Cafe Willem en op een paar andere plekken de wijk. Gezelligheid! Met dj’s en Orkest De Zeeuwse Muzikanten, met suikerspinnen en ballonnen. Voor ieder wat wils.
Onze timing was niet perfect, daarom keken we vooral rond in de speeltuin. We leerden daar dat de vrijwilligers daar net zo enthousiast zijn als de collega’s in ’t Zanddorp, en dat er ook bij hen behoefte is aan sponsors. Er kan nog heerlijk gespeeld worden hoor, daar niet van, maar de speeltuin zou het aantal speeltoestellen graag uitbreiden, en de wat verouderde onderdelen graag vernieuwen of renoveren. Zulke dingen kosten een lieve duit, dat weten we allemaal.
In die geschiedenis van Nieuw Middelburg duiken we later nog wel eens. Een korte verkenning in de digitale collecties van het Zeeuws Archief en de ZB liet zien dat we er uren zoet mee kunnen zijn. Als voorproefje hieronder toch wel een paar links. We vonden het zelf bijvoorbeeld heel aardig om te lezen over de toegang tot de wijk, vanuit de stad. De Koepoortbrug bestond al veel eerder dan de wijk (er was zelfs een ophaalvariant), maar tussen 1844 en 1887 was er helemaal geen brug. In die periode werden voetgangers overgezet met een veerbootje.
Over de beperkingen van dat pontje kwamen op zeker moment veel klachten. De mensen waren het beu om zich aan de tijden te moeten houden. Daarom besloot de gemeente uiteindelijk toch maar weer een brug aan te laten leggen. Aanvankelijk was dat die karakteristieke die je ziet op oude foto’s, met die leuningen van gevlochten boomstammetjes; sinds 1925 is het een stenen brug.
Meer hierover in het artikel ‘Veer op de vest’, in de Wete van Heemkundige Kring Walcheren, van januari 2018.
Een paar artikelen over de geschiedenis van Nieuw Middelburg:
– https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/arc/2009-01-01/edition/0/page/61
– https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/arc/2009-01-01/edition/0/page/59
– Boekje Woongoed Middelburg 100 jaar
Knipsels: Krantenbank Zeeland ZB Bibliotheek van Zeeland
Oude foto’s: Beeldbanken ZB en Zeeuws Archief
Foto’s Zeeuwse Muzikanten: Manon Veroude