Geplaatst op 13 september 2020

Fissa! De molecuultheorie van Isaac Beeckman bestaat 400 jaar!

Zoek je nog een goede reden om morgen een feestje te bouwen?

Wat dacht je van het feit dat het morgen exact vierhonderd jaar geleden is dat de Middelburgse wetenschapper Isaac Beeckman de allereerste versie van een molecuultheorie publiceerde? Daar kunnen de glazen met gerust hart op geklonken worden!

Wisten wij ook niet hoor: die tip kregen we vandaag van Jori van de Worp. “Dat manuscript ligt nog steeds in de Zeeuwse Bibliotheek”, voegde hij eraan toe.

We wisten en weten eerlijk gezegd niet veel over deze man, al staat ons nog goed bij dat tijdens een bezoek aan het voormalige restaurant Nan King op de Varkensmarkt Peter Sijnke toevallig passeerde en vertelde dat het pand waarschijnlijk het geboortehuis was van Beeckman, en dat de gedenkplaat bij de buren dus verkeerd hing.

Gelukkig is er ook online genoeg te lezen en te bekijken over deze man. Voor de liefhebbers daarom wat links, om de fuif van morgen extra feestelijk te maken. Als de molecuultheorie te zwaar is kun je ook de wat luchtiger onderwerpen van Isaac pakken. Neem nu de ontvlambaarheid van buikwinden (zeg maar gewoon scheten):

“Vooren is geseydt, dat den damp van het secreet met en keerse somtyts ontsteken kan werden. Daerby dient oock, dat my geseydt is van diet gesien hebben, dat de jongens over de vlamme van een keerse vysten ende dat die veeste dan vlamt, gelyck arpeus ofte buspoyer.”

En dat manuscript in de ZB? Dat kochten ze voor een prikje, en schijnt nu een van de meest waardevolle documenten in de collectie te zijn. Haef!

www.c2w.nl/artikelen/chemie-achtergrond/molecuultheorie-400-jaar-oud

wijzijndestad.com/verhalen/verkocht-met-herbestemming-woningen-in-het-voormalige-nan-king/

youtu.be/-ISCjEpwtL4?t=234

historiek.net/isaac-beeckman-nederlandse-natuurkundige/89688/

encyclopedievanzeeland.nl/Isaac_Beeckman

adcs.home.xs4all.nl/beeckman/index.html

Prent ‘Het vertrek van een hoogwaardigheidsbekleder uit Middelburg’, Adriaen Pietersz. van de Venne, 1615: Rijksstudio, Rijksmuseum.

Knipsel De Stem 1985: Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Prent 3: Uit Beeckmans dagboek, 18 juli 1612: Hoe je met een halve slag een emmer water toch uit de put kan halen, handschriftencollectie ZB, foto: Wim Helm


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg