array(5) {
  [0]=>
  int(52669)
  [1]=>
  int(52670)
  [2]=>
  int(52671)
  [3]=>
  int(52672)
  [4]=>
  int(52668)
}

Fred en Danny Bravenboer: 60 jaar samen

“Hard hollen en niet vallen.” Aldus Fred Bravenboer, een geboren Rotterdammer.

De kennismaking met Fred en zijn vrouw Danny begon opmerkelijk, zojuist in de Olmenhof. Wij gingen op bezoek omdat het stel aanstaande zaterdag zestig jaar is getrouwd. We schrijven hier eigenlijk nooit over huwelijksjubilea, maar omdat we zo’n aardig mailtje kregen van kleindochter Hilde Holtgrefe besloten we er deze keer een uitzondering voor te maken. Dat gegeven bleek voor twee kanten op te gaan:

“goedemorgen, kom binnen. We zitten eigenlijk niet zo te wachten op aandacht hoor. We hebben vroeger al vaak genoeg in de krant gestaan.” Mevrouw Bravenboer zei het met een gulle lach, dus we voelden ons wel degelijk welkom, maar ze had haar punt wel meteen gemaakt.

Desondanks wilden ze best kort iets vertellen over hun omzwervingen tijdens hun diamanten huwelijk, door Rotterdam, Brabant en Zeeland. Ze woonden overal zo’n 25 jaar, alleen onderbroken door kortstondiger verhuizingen, naar Drenthe en de Verenigde Staten. Hier in Middelburg, aan de kust wonen ze al jaren met veel plezier.

Maar het was die buitenlandse bestemming die ons naar de genoemde krantenartikelen leidde. Fred was in de jaren 60 en 70 een getalenteerde keeper, die in Nederland bij diverse clubs speelde. Volgens hem zelf niet op het allerhoogste niveau, maar toch: hij werd als semi-prof wel naar de VS gehaald in 1967, door de Pittsburgh Phantoms. Dat voetballen in de VS was toen nog pionieren. Onze voetbalvariant stond daar toen écht nog in de kinderschoenen. Na een jaar was het avontuur dan ook voorbij, helaas.

Veel meer dan dat vertelde Fred er niet over, maar twee zoekacties in Delpher en Google leren ons nu dat hij toch echt wel een topper was. Op de site Tilbo.com lezen we dat ‘Bravenboer tussen 1968 en 1974 in totaal 127 wedstrijden voor Willem II speelde. In het seizoen 1969-1970 hield hij 6 wedstrijden op rij de nul, nog steeds een clubrecord.’ De prachtige foto komt van Wikipedia, waar hij ook gewoon een eigen pagina heeft. En wat te denken van het mooie verhaal op de site van Willem II Tilburg zelf? ‘Fred Bravenboer: Unpopular in the USA, gevierd recordhouder bij Willem’. Leuk om te lezen hoor!

Enfin, zo kan het gebeuren dat een Middelburgse felicitatie er toe leidt dat we vervolgens in de clubgeschiedenis van een Brabantse voetbalvereniging zitten te snuffelen. Je verzint het allemaal niet, maar mooi is het wel.

Gefeliciteerd, meneer en mevrouw Bravenboer.

Volgende verhalen

Afbeelding #005 voor het verhaal Leen van Duivendijk over zijn boek ‘Vensters’
Leen van Duivendijk over zijn boek ‘Vensters’

Eindelijk kwam het dan toch van een kennismaking met Middelburger Leen van Duivendijk. We hadden hem al eens ontmoet, tijdens een expositie van De Zeeuwse Kunstkring in de Vleeshal, maar […]

17 feb 2022
Afbeelding #024 voor het verhaal Sneak Preview: een rondleiding door het Joint Research Center Zeeland
Sneak Preview: een rondleiding door het Joint Research Center Zeeland

Onder de indruk zijn van een gebouw dat helemaal nog niet klaar is? Wij kunnen dat! Vandaag kregen we, op uitnodiging van het team communicatie van HZ University of Applied […]

17 feb 2022
Afbeelding #000 voor het verhaal Wij zijn open – Middelburg
Wij zijn open – Middelburg

#wijzijnopen: een mooie promo van Gemeente Middelburg, gemaakt door Boldr – Digital Agency. Omdat het weer kan! #wijzijnopen #middelburg  

17 feb 2022