‘Zeeuwse werkloosheid met bijna 20 procent toegenomen door corona’ schreef Omroep Zeeland afgelopen donderdag. We geloven het meteen, maar we vinden het des te opmerkelijker dat we juist dit jaar zó veel vacatures langs zien komen op sociale media, en dan vooral in Middelburgse en Zeeuwse Horeca.
Er zijn ook wel wat schijnbare tegenstrijdigheden, wat dat betreft. Eind juli kopte de Omroep bijvoorbeeld ”Horecapersoneel omscholen? Er is juist een tekort!’ We hebben er hoe dan ook regelmatig discussies over. Feit is dat als je lokaal of regionaal aan de slag wil; dan hoef je waarschijnlijk niet lang te zoeken. Van afwassers tot zelfstandig werkende koks: er zijn vacatures genoeg.
Er wordt ook wel eens gesteld dat werken in de horeca zwaar is, en de lonen te laag, maar dat is volgens ons maar net hoe je daar mee omgaat. Natuurlijk: je maakt in de bediening van een grotere zaak heel wat meters op een dag maar het werk heeft ook veel leuke kanten. Dat is in ieder geval wel onze persoonlijke ervaring, ook al hebben we het dan over twintig jaar geleden.
Om te kijken hoe het nu is besloten we eens te reageren op een vacature die we eerder deze week op Insta zagen, van Brasserie De Huifkar Middelburg. Daar zoekt het team een gastvrouw of -heer. Hoe ziet die functie er in de praktijk eigenlijk uit? Dat wilden we wel eens weten! Van bedrijfsleider Wanda Brasz mochten we zonder meer een kijkje komen nemen. Gezellig!
Wat je ziet in dit filmpje is natuurlijk maar een momentopname. We vonden het zelf al behoorlijk druk, om kwart voor elf op een zaterdagochtend, maar de teamleden moesten er alleen maar om lachen. De pieken liggen uiteraard rond de lunch in het diner. Maar bij een zaak als De Huifkar zitten altijd mensen, en is er altijd iets te doen. We zagen in ieder geval niet veel medewerkers die zich stonden te vervelen.
Wat we wel zagen en hoorden is dat de meeste medewerkers al lang voor de Huifkar werken. Het verloop is daar dus wel minder groot dan bij sommige andere zaken. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het soort medewerkers dat Wanda zoekt. Je hebt ook zaken die vaak met studenten werken, of met jonge mensen die een tussenjaar houden. Bij zulke medewerkers kun je verwachten dat ze na relatief korte tijd weer vertrekken. Vandaar ook die inleidende tekst: “Zit gastvrijheid in je DNA, ben je positief en flexibel ingesteld en heb je bij voorkeur een horecaopleiding afgerond?”
Gastvrijheid in je DNA. Mooi toch?
Video:
Zie ook:
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/121463/Horecapersoneel-omscholen-Er-is-juist-een-tekort