array(5) {
  [0]=>
  int(2169)
  [1]=>
  int(2168)
  [2]=>
  int(2167)
  [3]=>
  int(2166)
  [4]=>
  int(2165)
}

Gastvrijheid in je DNA: vacatures in de Middelburgse Horeca

‘Zeeuwse werkloosheid met bijna 20 procent toegenomen door corona’ schreef Omroep Zeeland afgelopen donderdag. We geloven het meteen, maar we vinden het des te opmerkelijker dat we juist dit jaar zó veel vacatures langs zien komen op sociale media, en dan vooral in Middelburgse en Zeeuwse Horeca.

Er zijn ook wel wat schijnbare tegenstrijdigheden, wat dat betreft. Eind juli kopte de Omroep bijvoorbeeld ”Horecapersoneel omscholen? Er is juist een tekort!’ We hebben er hoe dan ook regelmatig discussies over. Feit is dat als je lokaal of regionaal aan de slag wil; dan hoef je waarschijnlijk niet lang te zoeken. Van afwassers tot zelfstandig werkende koks: er zijn vacatures genoeg.

Er wordt ook wel eens gesteld dat werken in de horeca zwaar is, en de lonen te laag, maar dat is volgens ons maar net hoe je daar mee omgaat. Natuurlijk: je maakt in de bediening van een grotere zaak heel wat meters op een dag maar het werk heeft ook veel leuke kanten. Dat is in ieder geval wel onze persoonlijke ervaring, ook al hebben we het dan over twintig jaar geleden.

Om te kijken hoe het nu is besloten we eens te reageren op een vacature die we eerder deze week op Insta zagen, van Brasserie De Huifkar Middelburg. Daar zoekt het team een gastvrouw of -heer. Hoe ziet die functie er in de praktijk eigenlijk uit? Dat wilden we wel eens weten! Van bedrijfsleider Wanda Brasz mochten we zonder meer een kijkje komen nemen. Gezellig!

Wat je ziet in dit filmpje is natuurlijk maar een momentopname. We vonden het zelf al behoorlijk druk, om kwart voor elf op een zaterdagochtend, maar de teamleden moesten er alleen maar om lachen. De pieken liggen uiteraard rond de lunch in het diner. Maar bij een zaak als De Huifkar zitten altijd mensen, en is er altijd iets te doen. We zagen in ieder geval niet veel medewerkers die zich stonden te vervelen.

Wat we wel zagen en hoorden is dat de meeste medewerkers al lang voor de Huifkar werken. Het verloop is daar dus wel minder groot dan bij sommige andere zaken. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het soort medewerkers dat Wanda zoekt. Je hebt ook zaken die vaak met studenten werken, of met jonge mensen die een tussenjaar houden. Bij zulke medewerkers kun je verwachten dat ze na relatief korte tijd weer vertrekken. Vandaar ook die inleidende tekst: “Zit gastvrijheid in je DNA, ben je positief en flexibel ingesteld en heb je bij voorkeur een horecaopleiding afgerond?”

Gastvrijheid in je DNA. Mooi toch?

Video: 

Zie ook:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/122515/Zeeuwse-werkloosheid-met-bijna-20-procent-toegenomen-door-corona

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/121463/Horecapersoneel-omscholen-Er-is-juist-een-tekort

Volgende verhalen

Afbeelding #002 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Tamyra Poortvliet
Zij zijn De Stad: Tamyra Poortvliet

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Tamyra Poortvliet. ‘Hoéveel kilo zeg je?’ Ik zie nog altijd voor me hoe […]

21 sep 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Studenten ruimen weer zwerfafval op in Middelburg Centrum
Studenten ruimen weer zwerfafval op in Middelburg Centrum

Hulde! Vanmiddag hebben studenten van University College Roosevelt, leerlingen van de Bolwerkschool, vrijwilligers van het SCZ én ondernemers weer geholpen met het opruimen van zwerfafval in de binnenstad. Ook de […]

22 sep 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Winkelgebied Goes hard getroffen door corona, maar hoe is dat elders in Zeeland?
Winkelgebied Goes hard getroffen door corona, maar hoe is dat elders in Zeeland?

Toegegeven: na deze zomer zijn wij ook wel een beetje klaar met al die statistieken en grafieken, maar het ochtendnieuws maakt ons toch een beetje nieuwsgierig. ‘Winkelgebieden Maastricht, Zwolle, Enschede […]

23 sep 2020