Geplaatst op 05 januari 2020

Geestverwant! Op bezoek bij de Middelburgse Atelier Stichting

“Inlezen doen we achteraf.” We zeggen het nogal eens als we ergens op bezoek gaan. En het is waar: we bezoeken Middelburgse mensen, winkels en organisaties het liefst zonder enige vorm van voorbereiding. ‘Dan blijft het lekker onbevangen’, is het idee.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar soms wordt het, juist door die insteek, een beetje rommelig. Neem nu het bezoek van afgelopen vrijdag, aan de Middelburgse Atelier Stichting (GHL) in de Gravenstraat. De lopende expositie daar, ‘Geestverwant’ hadden we al sinds 2019 in de agenda staan, en we hadden eigenlijk geen plannen om er meer mee te doen. Totdat we vorige week spontaan de ingeving kregen een kijkje te nemen, in het gebouw dat wel zelf vooral kennen als ‘de voormalige vrije school’.

We liepen die dag Anne-Marie van Sprang tegen het lijf, die ons desgevraagd liet weten dat we van harte welkom waren om – op de valreep van de expositie – een filmpje te maken. Ze zou een paar van de kunstenaars die er werken en exposeren oproepen ook te komen die dag.

We spraken er uiteindelijk zes. Behalve Annemarie, ook Kees van de Ven, Femke Gerestein, Kees Wijker, Koen Beekman en Nanda Runge. Allemaal mensen die niet alleen prachtige dingen maken, maar die ook vol interessante verhalen zitten. In die anderhalf uur scoorden we meer dan vijftig minuten beeldmateriaal nota bene!

Oh, oh.

En dit geval is het echt zonde om die 42 minuten weg te knippen én te laten. Daarom zullen we er nog een paar keer op terugkomen, zodat iedere kunstenaar beter tot zijn of haar recht komt. Misschien filmen we dan nog wel meer, bijvoorbeeld ook die drie mensen die er nu niét waren.

Tegen die tijd zullen we ook nog terugkomen op het gebouw zelf, want dat is op zich al een mooi verhaal. De voormalige klompenschool. Je loopt er makkelijk aan voorbij, maar de geschiedenis gaat ver terug. Dat is de moeite van het uitzoeken waard, toch?

Video: youtu.be/1WrdpmHYKKY.

Hoe dan ook: de expositie Geestverwant is a.s. donderdag en vrijdag nog te zien. Vrijdag is de afsluiting, die wordt gevierd met een nieuwjaarsreceptie van GHL:

wijzijndestad.com/age…/tentoonstelling-geestverwant/


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg