array(1) {
  [0]=>
  int(5606)
}

Gerrit Schoenmakers: Zeelandia gaat nooit verloren

Gerrit Schoenmakers is sinds 1954 lid van voetbalvereniging Zeelandia Middelburg, voorheen Zeelandia. Met zijn 75 jaar speelt hij nog altijd in het zesde elftal én in het 45plus-team van de club. Hij nodigt iedere Middelburger uit om verhalen te delen. Over vroeger, over nu en over de toekomst.

“Ik nam als 12-jarig ventje het besluit om lid te worden van Zeelandia. Dat was in die tijd niet bepaald een beslissing van alledag. Voor het 75-jarig jubileum van de club, in 1985, schreef ik daar al over. Kiezen tussen een lidmaatschap voor Middelburg of Zeelandia had te maken met gevoelens van trouw en verraad. Je koos óf voor gevestigde posities en machten, of voor een club die voor een dubbeltje geboren leek.

Ik heb altijd gehouden van het anarchistische karakter van Zeelandia, en van de arbeidersmentaliteit van de clubleden. Sinds de fusie van de twee clubs, 15 jaar geleden, zijn de tegenstellingen niet meer zo herkenbaar als toen, maar de oud-Zeelandianen pik je er nog zo uit. Ze doen veel vrijwilligerswerk op en rondom de velden. Ik draag zelf ook een steentje bij. Ik ben hier tuinman. Op vrijdagen onderhoud ik de siertuin van de club. Van die bijdrage is overigens niet iedereen gecharmeerd. In mijn visie moet je in een goede tuin de natuur ook op z’n beloop laten. Er zijn ook mensen die vinden dat je dat juist niet moet doen.

Natuurlijk vind ik voetbal belangrijk, maar de sport kwam bij mij meestal wel op de tweede plaats. Ik gaf voorrang aan mijn studie en mijn werk. Na een mooie pot of training ben ik altijd productiever, kan ik beter nadenken. Het 45plus-team speelt geen wedstrijden meer, dat is een vriendenclub die sinds acht jaar traint op dinsdag, weer of geen weer. Als iedereen er is zijn we met een man of 18. Met het zesde speel ik nog wel wedstrijden mee op zondag, meestal halve. Een hele wedstrijd zou ook nog wel lukken, maar iedereen in het team wil graag spelen.

Of ik me nog veel bezighoud met Middelburg als stad? Zeker! Ik geef nog geregeld lezingen over de stedenbouwkundige geschiedenis van het centrum en zit nog drie keer per week met vrienden en bekenden in lokale cafés om te praten over politiek en cultuur. Middelburg is een stad met veel potentie. Het is belangrijk dat wordt ingezet op alles wat de stad uniek maakt. Als je studenten en toeristen wilt trekken en behouden moet je zorgen dat alles op orde is, van een divers winkelaanbod tot respect voor het stedenbouwkundige erfgoed, van cultuur tot een goede gastheerfunctie in de vorm van horeca. Als je om tien uur ’s-ochtends een stad bezoekt wil je wel ergens een goede kop koffie kunnen drinken.”

Foto: Scherp Fotografie

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Joleyn: “Je waant je soms inderdaad in Zweinstein”
Joleyn: “Je waant je soms inderdaad in Zweinstein”

Joleyn Tange studeert als Middelburgse aan University College Roosevelt (UCR). Ze werkt in café-restaurant De Mug en ze helpt soms ook in de winkel van haar moeder Annelien, Lieve Hemel […]

25 jun 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Opgelet: inbrekers houden huis in Middelburg centrum
Opgelet: inbrekers houden huis in Middelburg centrum

Hoe het precies zit weet geen mens, maar er wordt momenteel nogal bruut ingebroken bij bedrijven in Middelburg centrum. Niks geen slot openbreken: hele lijsten worden eruit gebeukt. Weest gewaarschuwd!

27 jun 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal De Kijkshop vertrekt toch uit Middelburg en maakt plaats voor Bever
De Kijkshop vertrekt toch uit Middelburg en maakt plaats voor Bever

In april zeiden we hier nog dapper dat de vestiging van Kijkshop.nl in de Langeviele niet zou gaan verdwijnen. Daar komen we nu op terug. Volgende week zaterdag, 8 juli, […]

27 jun 2017