array(19) {
 [0]=>
 int(52192)
 [1]=>
 int(52193)
 [2]=>
 int(52194)
 [3]=>
 int(52185)
 [4]=>
 int(52204)
 [5]=>
 int(52205)
 [6]=>
 int(52199)
 [7]=>
 int(52198)
 [8]=>
 int(52206)
 [9]=>
 int(52187)
 [10]=>
 int(52188)
 [11]=>
 int(52190)
 [12]=>
 int(52196)
 [13]=>
 int(52203)
 [14]=>
 int(52200)
 [15]=>
 int(52201)
 [16]=>
 int(52202)
 [17]=>
 int(52197)
 [18]=>
 int(52191)
}

Gezocht: gegevens en verhalen over families Davidse wereldwijd

Davidse! Makker Edwin Davidse roept het altijd met een grote grijns, als hij met zijn broer en neefje op stap is. De naam klinkt dan ook als een klok, maar we leerden recent pas dat Davidse een echte Walcherse naam is, die grotendeels is terug te herleiden tot de Noordweg in Middelburg bovendien.

Ben of ken jij een Davidse? Dan is dit bericht ook voor jou! Middelburger Ricky Vaneveld is namelijk op zoek naar alle mensen met de naam Davidse die de wereld rijk is. Ricky, die sommige mensen wellicht kennen van ChristenUnie Middelburg, mailde ons nadat hij in oktober de twee berichten over Hof Welgelegen had gelezen, na ons bezoek aan Anna van Vliet. Hij wees ons op het verhaal van een oude hoeve even verderop, aan Noordweg 309, die al heel lang in het bezit is van de familie Davidse. In onderstaande tekst legt Ricky uit waar hij naar op zoek is:

“Bij typisch Zeeuwse namen denken we aan Dieleman, Van Belzen, Minderhoud en eigenlijk niet aan Davidse. Het lijkt voor de hand te liggen dat de naam in heel Nederland voorkomt als afkomstig van zoon van David. Alle Davidse hebben hun oorsprong op Walcheren. De grootste tak komt van David Adriaanse (zoon van Adriaan Davidz) en Maria Striepaart. Hij koopt met zijn eerste vrouw in 1745 de boerderij Zuydhof bij Brigdamme. Zijn eerste vrouw overlijdt al snel en vervolgens trouwt hij met maria.

Nog steeds woont er een nazaat op de boerderij. Na een aantal jaren leeg gestaan te hebben is deze recentelijk helemaal opgeknapt. De Davidses hebben zich inmiddels uitgespreid over de globe, Australië, Brazilië, Canada etc etc. De geschiedenis staat bol van de verhalen, van de eenvoudige knecht die een buitenechtelijk kind krijgt, met het meisje trouwt en beide kort daarna verliest tot de enige burgemeester die Brigdamme rijk is geweest.

Er is echter nog een takje Davidse die van Walcheren komen en die teruggaat tot 1750. Tot op heden is dat een kleine groep waarvan er nog ongeveer 35 in leven zijn. Er is nog geen Davidse op de hele wereld gevonden die niet bij één van deze takken hoort!! Van elke Davidse proberen we een kopie van de geboorte-, trouw- en overlijdensakte te krijgen en bij voorkeur natuurlijk een foto en een verhaal.”

Zie dit bericht dus gerust als een oproep. Mensen die informatie hebben, of die meer willen weten, kunnen contact opnemen met Ricky via djvaneveld@hotmail.com.

Ricky heeft overigens al heel veel wél in kaart gebracht. De stamboom beslaat inmiddels tien vellen op A0-formaat, en Ricky heeft ook wat documenten zoals oude foto’s, identiteitsbewijzen en meer van dat fraais. Bij dit bericht bijvoorbeeld een foto van een handgeschreven briefje, van Josina van Belzen. Daar zegt Ricky over:

“David Davidse was de opa van mijn vader en de man die op latere leeftijd aan de knutsel ging. Hij zag het op het laatst niet meer zo best maar riep altijd “dat heb ik knap gemaakt he?” Ja, dan had je het lef niet om te zeggen dat het niet mooi was (het was mooi, alleen het schilderwerk liet wel eens te wensen over). Josina van Belzen was zijn moeder. Zij was in 1855 geboren werd in de oorlog geëvacueerd. Zij had zichzelf leren schrijven door letters uit de krant na te schrijven.”

Dat is dus het briefje wat je in de bijlagen ziet.

Wij vinden het een mooie speurtocht. Op https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/ kun je goed zien hoe de Davidses zijn verspreid over Nederland. In 2007 waren er 618 en inderdaad: het kaartje kleurt het donkerst in en rondom Middelburg.

Wij kennen er ook wel een paar. Van Celino tot Rory, van Marcelle tot Danny en Kees. Of ze ook allemaal familie zijn weten we natuurlijk niet, maar de dwarsverbanden zijn nooit ver weg, zo lijkt het. We hebben zelf ook een tante die met een Davidse is getrouwd. Die had Ricky ook al op zijn lijst staan hoor. Mooi.

Over de boerderij en Brigdamme zelf is uiteraard ook nog veel te vertellen. Wij bezochten die 5 jaar geleden eens, in gezelschap van Jan Willem Davidse. Dat deden we in het kader van Middelburg 800 jaar. Als we hadden geweten dat dit vervolg er nog zou komen hadden we er uiteraard veel meer foto’s gemaakt. Nu hebben we alleen die van Scherp Fotografie nog. De hoeve zou toen net verbouwd gaan worden.

Genoeg voor nu. Kom maar op, met al die Davidses!

Foto’s: collectie Ricky Vaneveld, Zeeuws Archief en http://www.sint-laurens.nl/pages/dorp_brigdamme.html en ruimtelijkeplannen.nl.

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #013 voor het verhaal Hof Welgelegen en Brigdamme, rond 1981
Hof Welgelegen en Brigdamme, rond 1981

We beloofden maandag dat we nog terug zouden komen op de oude foto-albums die we te leen kregen van Anna van Vliet. Het gaat om foto’s die rond 1981 werden […]

30 okt 2021
Afbeelding #016 voor het verhaal Op bezoek bij het oude – en nieuwe – Hof Welgelegen
Op bezoek bij het oude – en nieuwe – Hof Welgelegen

Weet je wat het is? Voor sommige mensen hebben we een zwak, omdat het gewoon leuke mensen zijn. Onze tandarts is het niet, maar Anna Dieleman zou het mogen zijn […]

25 okt 2021
Afbeelding #007 voor het verhaal Tandartspraktijk Dieleman opent een tweede praktijk op Hof Welgelegen in 2022
Tandartspraktijk Dieleman opent een tweede praktijk op Hof Welgelegen in 2022

Een bezoekje aan het vier eeuwen oude Hof Welgelegen, bij Brigdamme, staat al jaren op ons wenslijstje. Ok, we waren er in 2010 al eens, bij een heerlijke tweet-up met […]

15 sep 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Jan Willem Davidse: “Zulke plekjes vergeet je nooit meer”
Jan Willem Davidse: “Zulke plekjes vergeet je nooit meer”

Jan Willem Davidse is een organisatieadviseur die op zijn 19e vertrok uit Middelburg en nu na allerlei omzwervingen in IJsselstein woont. Maar hij verlangt terug naar de provincie en hoopt […]

3 mrt 2017

Volgende verhalen

Afbeelding #033 voor het verhaal Opening Kunst- en Cultuurseizoen 2022: ‘Post corona’, een dubbelexpositie bij Depot en Roofprint Pers
Opening Kunst- en Cultuurseizoen 2022: ‘Post corona’, een dubbelexpositie bij Depot en Roofprint Pers

Komend weekend staat in het teken van de opening van het Kunst- en Cultuurseizoen Middelburg 2022. Het is daarom niet alleen zondag Kunst en Cultuurroute Middelburg, ook zaterdag kun je […]

2 feb 2022
Afbeelding #001 voor het verhaal Door zolderramen, langs de lucht bewegen. #Middelburg op Instagram, januari 2022
Door zolderramen, langs de lucht bewegen. #Middelburg op Instagram, januari 2022

We vonden januari 2022 zelf maar een matig maandje eigenlijk. We houden het er maar op dat het de laatste stuipen van het een of het ander zijn geweest. Maar […]

3 feb 2022
Afbeelding #001 voor het verhaal Dooge en Dingemanse (Gespleten Arent) nieuwe eigenaars van de Tamboer & Hildernisse
Dooge en Dingemanse (Gespleten Arent) nieuwe eigenaars van de Tamboer & Hildernisse

Groot nieuws! Zojuist waren we te gast bij de eigenaars van De Gespleten Arent, Hildernisse Eten & Drinken en De Tamboer omdat ze graag een verhaal met ons wilden delen. […]

3 feb 2022