Geplaatst op 09 april 2018

Gezocht: gidsen voor de kerken onder en rond de Lange Jan in Middelburg

Sinds 3 april zijn de kerkgebouwen rond en onder de Lange Jan weer dagelijks open. Eind mei organiseert het Lange Jan Project Middelburg ook weer allerlei activiteiten. Zojuist maakten we kennis met een van de gidsen, Gido Wattel. Gido legde uit dat er in de kerken altijd gidsen aanwezig zijn, die -op vrijwillige basis- fungeren als aanspreekpunt voor bezoekers.

Maar er is een probleem: er is een tekort aan vrijwilligers! Wij beloofden daarom een oproep te doen hier. Mensen die belangstelling hebben voor zo’n vrijwillige functie kunnen per mail contact opnemen met Gido, via g.wattel@planet.nl. Het is natuurlijk handig als je het een en ander weet van de kerkgebouwen en de (evenementen in de) stad Middelburg, maar de bestaande gidsen kunnen je kennis ook snel bijspijkeren. Schroom dus niet, als je het gevoel hebt dat je nog niet genoeg weet.

Met de kennis van Gido zit het overigens wel snor, hoorden we. Terwijl wij foto’s maakten in de Nieuwe-, de Wandel- en de Koorkerk vertelde hij van alles. Een mooi verhaal over de grote brand in de oorlog die het koper en brons van de klokken deed smelten en langs de muren naar beneden liet lopen. Al dat metaal werd door Middelburgers in een geopende tombe geschept en bedekt met zand en een houten vloer. Daar hebben de Duitsers nooit lucht van gekregen. Maar Gido bleek ook veel te weten over de fraaie orgels, de geschiedenis van de kerken zelf, de oude stenen in de vloer, en nog veel meer. Superinteressant allemaal!

Meer lezen over de kerken en het Lange Jan Project?

www.pgmiddelburg.nl/kerkdiensten/stadspastoraat.htm

nieuwekerkgemeente.nl/

langejanproject.wordpress.com/


Delen op