array(7) {
 [0]=>
 int(6855)
 [1]=>
 int(6856)
 [2]=>
 int(6857)
 [3]=>
 int(6858)
 [4]=>
 int(6859)
 [5]=>
 int(6860)
 [6]=>
 int(6861)
}

Help de Horeca in Middelburg de crisis door: een mooi plan

Dit is een bericht waarvan we oprecht hopen dat het breed wordt opgepakt. Het gaat om een idee, een plan, om een deel van de Horeca van Middelburg de crisis door te helpen. Het is een idee dat mogelijk een oplossing is voor het ruimteprobleem dat ongetwijfeld gaat ontstaan als restaurants en cafés straks weer open mogen maar tegelijkertijd rekening moeten houden met die anderhalve meter. Dat wordt voor veel zaken een probleem.

Het idee werd ons gisteren gemaild door Emilie Sturm en Jochem Verhaard. Zij hebben verder geen banden met de horeca, behalve dan dat ze aan de Houtkaai prachtige appartementen aan het bouwen zijn (Number 9 – Overnachten in Stijl). Wat stellen ze kort gezegd voor? Komt ‘ie:

***

“Als mensen straks meer afstand moeten houden in de horeca, komen er minder mensen in de restaurants en cafés. Het idee is om dit op te lossen door méér ruimte te creëren voor de horeca zodat ze hetzelfde aantal mensen kunnen blijven bedienen als voor de crisis. Dat kan door tijdelijk buiten- en binnenruimtes in Middelburg geschikt te maken voor de horeca van 20 mei tot 1 september 2020.

De voorbereiding van het eten en drinken gebeurt in de huidige locaties, maar het uitserveren vindt plaats in galeries, particuliere woningen, leegstaande kerken of bedrijfspanden die tijdelijk omgevormd worden tot restaurant of café. Grote pleinen zoals de Markt, de Dam of het Abdij kunnen tijdelijk fungeren als terras.”

***

Onderaan dit bericht de link naar het volledige document. Het plan is zeker nog niet volledig uitgewerkt, maar het is een prachtige basis, een goed vertrekpunt. Het toffe is dat Jochem en Emilie zelf ook hun benedenverdieping beschikbaar stellen, helemaal voor niks. Dat is alvast negentig vierkante meter die een paar maanden gebruikt zou kunnen worden.

Helemaal uniek is dit plan overigens niet. Gisteren was de Litouwse stad Vilnius in het nieuws. Daar moet de horeca gesloten blijven maar mogen ze wel achttien pleinen en straten van de stad benutten. Dit is net zoiets, maar dan ook met allerlei ruimtes binnen, die groot genoeg zijn voor een uitbreiding van alle wat kleinere zaken.

Dit kan niemand alleen. De Horeca moet zelf enthousiast zijn. De Gemeente Middelburg is nodig om te faciliteren en maatregelen te versoepelen. Eigenaars van vastgoed en grote tuinen zouden belangeloos mee moeten willen werken. Er zijn mensen nodig die alles coördineren en zorgen dat de veiligheid nergens in het geding komt.

Emilie en Jochem gaan dát niet doen, laat dat duidelijk zijn. Ze doen het voorstel en stellen een grote, toffe ruimte beschikbaar. Wij willen reacties en voorstellen best verzamelen, en vervolgens aanbieden bij partijen als de Gemeente, stadsacquisiteur Cees Verhage, de VOM, enz. Een overzicht maken van de horecabedrijven die hier gebruik van zouden willen maken doen we ook met alle plezier.

Wat denken jullie? Zijn jullie net zo enthousiast als wij? Is het uitvoerbaar? Doen jullie mee? Laat het ons weten, hier, of via wijzijndestad@gmail.com. Of je nu een restaurant hebt en ruimte zoekt, of een ruimte bezit die je beschikbaar wil stellen, of gewoon als je wil helpen. Roept u maar!

Filmpje:

https://youtu.be/SYklfYDyVZk

Het hele plan kun je lezen op: https://wijzijndestad.com/wp-content/uploads/2020/04/Voorstel-Ruimte-voor-de-Horeca-in-Middelburg-2.pdf

Over de aanpak in Vilnius:

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/om-horeca-te-redden-wordt-deze-stad-omgetoverd-tot-een-groot-terrasgebied

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De Middelburgse Horeca en de coronacrisis: Restaurant Basalt
De Middelburgse Horeca en de coronacrisis: Restaurant Basalt

Hoe ervaart de Middelburgse Horeca de crisis? Deze week bezoeken we een stuk of tien ondernemers met een eigen café of restaurant. Hoe pakken zij de dingen aan, wat zijn […]

30 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Dodenherdenking 2020: kiezelstenen beschilderen met de scouts van Middelburg
Dodenherdenking 2020: kiezelstenen beschilderen met de scouts van Middelburg

Heb of ken je kinderen die van schilderen houden? Dan is dit iets voor jou!   Er is dit jaar geen openbare, gezamenlijke dodenherdenking in Middelburg, maar de Middelburgse scouts […]

30 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De Middelburgse Horeca en de coronacrisis: Café De Croone
De Middelburgse Horeca en de coronacrisis: Café De Croone

In de serie over de Middelburgse Horeca tijdens de crisis is Café De Croone misschien wel de opmerkelijkste zaak. Waarom? Omdat de zaak nog niet eens open was voordat de […]

1 mei 2020