Geplaatst op 14 mei 2019

Het afscheid van Bloemenkiosk Vera op de Koningsbrug

Wat rest, is ruimte.

Het was uiteraard geen mooi object meer, maar we vonden het wel de moeite waard om vandaag afscheid te nemen van de voormalige bloemenkiosk op de Koningsbrug. Waarom? Omdat met de ontmanteling ervan een einde is gekomen aan een geschiedenis van meer dan 50 jaar.

‘De Moderne Bloemenkiosk Vera bij de Koningsbrug’ werd geopend in april 1966, een paar jaar voordat de brug herbouwd en heropend zou worden. Pas na die heropening verhuisde de kiosk naar de brug zelf. De kiosk werd jarenlang gerund door Vera Polfliet-van den IJssel en later door haar man Louis, de ouders van ons aller Danny Vera, die zijn artiestennaam heeft ontleend aan de naam van zijn moeder.

Na het pensioen van Louis gebeurde er nog regelmatig dingen met de kiosk, maar van lange duur was die niet meer. De huidige eigenaar, Adriaan van Moort, gebruikte het bouwsel nu alleen nog als opslagruimte, en verruilde de locatie na onderhandelingen met de gemeente voor de nieuwe Friteskiosk aan de andere kant van de brug.

Het verwijderen van het gevaarte ging niet zonder slag of stoot, vanochtend. De chauffeur van Wielemaker BV Transport- en Containerbedrijf had gehoopt dat hij de kiosk zó op zijn vrachtwagen kon takelen, maar dat was een misvatting. De aannemer moest eerst een paar uurtjes graven en zagen, om ruimte te maken voor de lieren en spanbanden. Maar toen het zover was waren we toevallig ook net in de buurt. Konden we de kiosk nog mooi even uitzwaaien.

Heel veel oude foto’s zijn er niet, van de beginjaren van de kiosk, maar in de Beeldbank en Krantenbank Zeeland van buurtjes ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland vonden we toch nog iéts. Die beelden hebben we natuurlijk ook toegevoegd.

Dag, oude bloemenkiosk!

Gerelateerd:

 

wijzijndestad.com/verhalen/geopend-de-friteskiosk-op-de-koningsbrug/

wijzijndestad.com/verhalen/nieuw-op-de-koningsbrug-marlias-belegde-broodjes/

wijzijndestad.com/verhalen/rust-in-vrede-louis-polfliet/


Delen op