Geplaatst op 03 juli 2017

Het Damplein in Middelburg is weer hot

Nieuwe ontwikkelingen in de stad zijn een dankbaar onderwerp in gesprekken die Middelburgers met elkaar voeren. Dat ondervinden we dagelijks. Wat dat betreft kent Middelburg dan ook een interessante periode, waarin overál wel dingen lijken te gebeuren. Bij Middelburgers boven de veertig is er één onderwerp wat heter dan alle andere: de ontwikkelingen op en rondom de Dam en het Damplein. Het feit dat de horeca in dat gebied een nieuwe impuls krijgt spreekt tot de verbeelding van velen, ook tot die van ons.

Maar waarom is dat nu eigenlijk zo?

We denken zelf dat het heeft te maken met de levendigheid van dat gebied in de periode 1970-2000 (zo ongeveer dan toch he). In die periode was met name het Damplein een echt uitgaansgebied waar meerdere clubs, dancings, cafés, een bioscoop en eetgelegenheden bij elkaar zaten. Ook op het plein zelf werden er aan de lopende band mooie evenementen georganiseerd. Het begon al in de jaren 70 met legendarische zaken als Don Quichotte, Crazy Horse en Carambole, maar vanaf 1985 was het helemaal hot daar, met zaken als Meccano, de Bloesbak, en La Folie. Op zomerse zaterdagavonden bruiste het plein echt, stonden er honderden fietsen. Als je uitging in Middelburg was het altijd lastig om te kiezen tussen Damplein en omgeving of het gebied Markt/Vlasmarkt. Je wilde tenslotte nergens iets van missen.

Natuurlijk is er altijd goede horeca gebleven op het plein, maar na het veranderen van de sluitingstijden in dat gebied, en de opgelegde concentratie van horeca rondom de Markt, veranderde er geleidelijk toch een heleboel. Het bruiste heus nog wel eens, maar doorgaans dekte het woord ‘kabbelen’ de lading beter. Niemand verwacht dat het weer zo gek wordt als ooit, maar toch: het is prachtig dat er nieuw leven in het gebied wordt geblazen.

Ook daarom kijken we nog eens vooruit op basis van het verleden. Hierbij een serie afbeeldingen over Damplein 27, uit de tijd van Loontjens, Carambole, Meccano en De Tropen. Wat er voor die tijd zoal in het pand zat kun je lezen op middelburgdronk.nl/wiki/Meccano#Caf.C3.A9_Meccano

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/2017/06/10/een-nieuw-project-van-de-moriaan-op-damplein-27-in-middelburg/

wijzijndestad.com/2016/03/03/meccano-een-middelburgs-cinematijdschrift-uit-1985/

wijzijndestad.com/2017/02/06/de-cinema-in-middelburg-toen-en-nu/


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg