array(17) {
 [0]=>
 int(23204)
 [1]=>
 int(23205)
 [2]=>
 int(23206)
 [3]=>
 int(23207)
 [4]=>
 int(23208)
 [5]=>
 int(23209)
 [6]=>
 int(23210)
 [7]=>
 int(23211)
 [8]=>
 int(23212)
 [9]=>
 int(23213)
 [10]=>
 int(23214)
 [11]=>
 int(23215)
 [12]=>
 int(23216)
 [13]=>
 int(23217)
 [14]=>
 int(23218)
 [15]=>
 int(23219)
 [16]=>
 int(23220)
}

Het doek valt voor het Finse Winkeltje in Middelburg

Gisteren is het doek gevallen voor het Finse Winkeltje in Middelburg. De zaak was sinds april 1979 gevestigd in het monumentenpand aan Langeviele 69. Leuk is het natuurlijk nooit, om dit soort nieuwtjes te brengen, maar belangrijk vinden we het wel. We hebben dit jaar veel geschreven over nieuwe Middelburgse winkels en horecazaken in het algemeen, en over de opmars van de Langeviele in het bijzonder, maar dat betekent nog niet dat het goed gaat met álle ondernemers. Ook minder positieve ontwikkelingen moeten we als stad blijven signaleren.

We spraken gisteren met medewerksters Mieke de Wijs en Marja Koenen, die allebei al 15 jaar in de winkel werken. Zij betreuren de sluiting uiteraard, maar uit het veld geslagen leken ze niet. De zaak worstelde al wat langer met een teruglopende omzet, die veroorzaakt werd door verschillende factoren. Een veranderende en vergrijzende doelgroep, een locatie die te afhankelijk is van toeristen, enzovoort. We citeren van http://skandika-middelburg.finnska.nl:

“Twee jaar geleden dreigde het Finse Winkeltje in Middelburg haar deuren al te moeten sluiten. De aanloop in de winkel is teveel afhankelijk van toeristen. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar het grote nadeel is dat toeristen over het algemeen eenmalige klanten zijn. En als het een slechte zomer is, of er is een andere reden waarom toeristen andere keuzes maken, dan is dat direct merkbaar. Toeristen zijn bovendien wispelturig in hun koopgedrag en hebben meestal geen binding met onze winkel of met onze merken. Het is daardoor niet in te schatten hoeveel klanten in een seizoen de winkel zullen bezoeken en hoeveel daarvan zullen bijdragen aan de broodnodige omzet.

Maar zonder omzet kan een winkel niet voortbestaan. De afgelopen jaren hebben we alles geprobeerd om het tij te keren. Zelfs vanuit de vaste klanten is actie ondernomen, waarvoor we altijd dankbaar zullen blijven. Het heeft allemaal helaas niet de structurele verbetering gebracht die we nodig hadden om dit mooie filiaal overeind te houden. Met pijn in het hart hebben we daarom de knoop moeten doorhakken. Na oktober zal Het Finse Winkeltje definitief ophouden te bestaan.”

Gek genoeg pakten de koerswijzigingen voor de vestigingen in andere provincies, zoals Fastenau in Hilversum, wél goed uit. Waar dat verschil ‘m in zit durven we niet te zeggen.

Hoe dan ook: het einde van een tijdperk. Het Finse winkeltje is niet meer. We bedanken de eigenaars voor al die jaren in Middelburg en we wensen Mieke en Marja (en andere collega’s) succes voor de toekomst (deze ervaren dames houden zich aanbevolen voor een nieuwe baan in de middenstand!).

Of er al gegadigden zijn voor deze locatie weten we niet. Het pand staat te huur bij Mol Makelaars, maar online zijn er geen details over te vinden. Wie weet, is het een mooie kans voor een nieuwe ondernemer?

Meer berichten over de Langeviele op Wij zijn De Stad – Middelburg: http://wijzijndestad.com/?s=langeviele

Krantenknipsel 1979: Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Terug in de Middelburgse tijd met oud-kapper Roland de Wit
Terug in de Middelburgse tijd met oud-kapper Roland de Wit

Het komt niet zo gek vaak voor, maar zo nu en dan schrijven we over ondernemers die we nog nooit hebben ontmoet. Over Roland de Wit schreven we in het […]

30 okt 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal De derde editie van 'Middelburg Winkelstad' is uit!
De derde editie van ‘Middelburg Winkelstad’ is uit!

Heb je ‘m al zien liggen, die derde editie van het boekje ‘Middelburg Winkelstad’? Vanaf vorige week heeft Drukkerij Meulenberg B.V. de uitgave verspreid door de stad en over andere […]

30 okt 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal 'Mr. Drvkkery': een portret van Dick Anbeek bij Omroep Zeeland
‘Mr. Drvkkery’: een portret van Dick Anbeek bij Omroep Zeeland

Tof, deze reportage van Omroep Zeeland, over ‘Mister Drvkkery’ Dick Anbeek! Eind dit jaar stopt Dick dan écht in de winkel. “Ik hoop dat mijn opvolger die titel gaat krijgen. […]

31 okt 2017