In oktober 2021 overleed mevrouw de Witte. Zij was meer dan veertig jaar hét gezicht geweest van ‘In den Zoeten Inval’, het winkeltje aan de Markt, waar de babbelaars van JB Diesch werden verkocht. Veel Middelburgers beseften toen al dat er dingen zouden gaan veranderen.
Die veranderingen zijn nu in gang gezet. Gisteren is de familie Christiaansen begonnen met de ‘uitverkoop van alles’, van de inboedel tot artikelen die nog voorradig waren in de winkel. Liefhebbers zijn ook vandaag nog welkom om een kijkje te komen nemen, en op 10 en 11 juni nogmaals.
Van een portret van het winkeltje kwam het nooit. Mevrouw de Witte zat nooit zo te wachten op mensen die foto’s van haar wilden maken. Zoiets kun je alleen maar respecteren. Maar interessant vonden we de winkel wél altijd. In 2011 werd het merk Diesch overgenomen en gemoderniseerd. Rond 2013 waren we daar nog persoonlijk bij betrokken, toen we de sociale media mochten verzorgen rondom het prachtevenement ‘Nieuw Zeeuws Meisje.
We verdiepten ons toen ook wat meer in de geschiedenis van In den Zoeten Inval. Het verhaal van het merk begint al in 1820. De Zwitser Cornelis Felix Diesch, opende toen een winkel in suikerwerken aan de Herenstraat te Middelburg. De laatste JB Diesch volgde zijn over-overgrootvader in 1925 op en zat destijds met zijn winkel aan de Lange Burg. In 1925 kwam het eerste blikje met de afbeelding van een boerin in Zeeuwse Klederdracht op de markt.
Omdat de winkel in de oorlog verloren ging betrok Diesch eerst een noodwinkel en daarna de huidige winkel aan de Markt. In 1964 kocht de familie Christiaansen uit Koudekerke de zaak. Bas Christiaansen bakt in het dorp nog altijd de babbelaars, op ambachtelijke wijze. Grappig genoeg kregen we gisteren ook net wat foto’s van Margot Verhaagen, van een Italiaanse filmploeg van Rai 3, die in de bakkerij stonden te filmen voor een reportage. Ze zijn wereldberoemd, die babbelaars! Zie de laatste twee foto’s.
In de winkel werden we gisteren ontvangen door mevrouw Caljouw. Zij hielp mevrouw de Witte ruim dertig jaar. Ze leidde ons graag even rond door het pand. Het ging wat snel allemaal, maar we vonden het prachtig. Er woonde de laatste jaren niemand meer, maar de huisraad stond al die tijd nog op z’n plek. De tijd heeft er letterlijk stilgestaan. Je ziet er meubels en accessoires uit de jaren 50 en 60. Bijzonder! Mensen die daar belangstelling voor hebben kunnen op afspraak met mevrouw een kijkje nemen boven. In de winkel en het achterliggende magazijn kunnen liefhebbers wel vrij rondkijken.
Voor ons gevoel markeert deze uitverkoop toch het einde van winkelgeschiedenis van 200 jaar. Dat is niet niks. Het valt niet uit te sluiten dat er in de toekomst weer een winkel in zoetwaren terug zal komen, maar het kan ook iets heel anders worden. De oude toonbanken, de vitrines en weegschaal keren in ieder geval niet meer terug. Die waren al verkocht.