Gisteren werd het Experimenteel Groenkunst Project van Creative City Boost officieel geopend met een ladder en een mars door de stad. De oude ladder die eerder gebruikt werd om vuur te blussen wordt nu gebruikt om vuur aan te wakkeren: levensvuur.
De groep wandelde van de Kuiperspoort naar het Bolwerk (Klein Vlaanderen). Daar gaven ze een snoeidemonstratie voor genodigden met een uitleg over de zomersnoei, over de toename van de vruchtbaarheid en het effect op biodiversiteit.
Meer op https://www.zeeland.nl/creative-city-boost/groenkunstproject-rituele-wandeling-middelburg
Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Maar in Middelburg wordt dit gekeerd. Op een aantal plekken in de stad worden planten, dieren, schimmels en bacteriën in staat gesteld talrijk te worden en in staat gesteld opnieuw succesvol te zijn in het overvloedig creëren van leven.
Jos Willemsen en Sylvia Radius werken samen in dit experimenteel groen kunstproject, een onderdeel van Creative City Boost (CCB), een EU-project van Provincie Zeeland en het CBK Zeeland gezamenlijk. Gemeente Middelburg geeft hen de ruimte om dit experiment in de binnenstad van Middelburg te doen. Doel van het project is de vruchtbaarheid van de ondergrondse en bovengrondse bodem te verhogen. Ze doen dit vooral door plantenmassa in de zomerperiode te snoeien en dit als voedsel aan het bodemleven over te dragen. Zo beschikt het bodemleven over veel opneembaar voedsel. Het bodemleven en kan daardoor in omvang en samenstelling weer toenemen. Ook worden soorten ingezaaid en aangeplant die een talent hebben om met de nu verdichte bodem om te gaan. Ze kunnen helpen bij het doorbreken van de bodem en bij het aantrekken van water.
Syntropische landbouw
Jos werkt nu ruim zes jaar met deze methoden die uit de zo genaamde ‘Syntropische landbouw’ afkomstig zijn (syntropic agroforestry). De voedselbossen en agroforestry projecten waar hij aan werkt vertonen verbluffende resultaten. Ook het groen in de stad kan hiermee heel interessante resultaten boeken, zo verwacht hij. Voor zover bekend is Middelburg de eerste stad waarin deze methoden nu worden toegepast. Sylvia Radius werkt als beeldend kunstenaar met dikke bamboe penselen en inkt waarmee ze tekeningen maakt in de filosofie van sumi-e (Japans). Ze zegt daarover: ‘Het gebeurt in het moment vanuit de natuurlijke energiestroom die bij het maken ontstaat’. Deze manier van werken met ‘het natuurlijke’ sluit goed aan bij de visie van Jos Willemsen. Bij Jos staat de natuurlijke energiestroom (en die zo optimaal mogelijk zijn werk laten doen) evenzo voorop. Ontwerptekeningen van Sylvia vormen de basis voor de vorm van de aanplant en het zaaien in dit project.
Foto’s: Joan Krüse