array(5) {
  [0]=>
  int(18294)
  [1]=>
  int(18295)
  [2]=>
  int(18296)
  [3]=>
  int(18297)
  [4]=>
  int(18298)
}

Het hart dier wereld: een nieuwe literaire stadswandeling door Middelburg

Tijdens Middelburg Boekenstad, afgelopen zondag, hadden we het evenement helemaal gemist: de presentatie van de nieuwe, Literaire Stadswandeling ‘Het hart dier wereld’. Daarom spraken we gisteren alsnog even af met onze oud-collega’s Anya Marinissen en Johan Francke, om een fotootje te maken en even te kletsen over de wandeling en het bijbehorende boekje.

Anya en Johan maakte het boekje samen met Kees van Rijswijk, die eerder al schreef over literaire locaties op Walcheren. In het boekje vind je een route van zo’n 2,5 uur, langs 29 Middelburgse locaties. Daar zitten een paar voor de hand liggende tussen, zoals Lange Noordstraat 31 (Jacob Kats), maar ook (voor ons) verrassende, zoals Klein Vlaanderen 103, waar in de voorgevel stenen zijn verwerkt die ooit hoorden bij het pand van de Rederijkerskamer Het Bloemken Jesse, aan de Markt.

En het is niet alleen oude literatuur die aan bod komt hoor. Zo lazen we ook over Carolijn Visser en het voormalige pand van De Beuk aan het Koorkerkhof, over Andreas Oosthoek en de Reigerstraat en over Franca Treur en de Kanaalweg. Wat de link is tussen die schrijvers en genoemde locaties mogen jullie fijn zelf uit gaan vinden.

Deze wandeling is een mooi aanvulling op alle bestaande tochten in Middelburg. Deze kun je zelf lopen, zonder gids. Het boekje kost maar 3,99 euro en is verkrijgbaar bij de klantenservice van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, bij Stoom, station Middelburg exploitatie en bij De Drvkkery uiteraard. Een leuk detail is dat de klok op de omslag ook daadwerkelijk die van de Lange Jan is. Een mooi ontwerp van Liesbeth Labeur!

En die titel? Die komt uit ‘De Uitvreter’, van Nescio. Het hele citaat:

“Twee dagen sjouwden Bavink en Japi in Veere rond en toen jijden en jouwden ze elkaar al. Urenlang zaten ze samen op ’t dak van ’t Hospitaal en keken over Walcheren, over de Kreek en ’t Veergat en den ingang van de Oosterschelde en de duinen van Schouwen. En daar had je dikke Jan ook weer, den toren van Zierikzee, nu in ’t Noorden. En daar had je Goes en Lange Jan, den toren van Middelburg, de spil van Walcheren, het hart dier wereld. En ’t tij kwam in en ’t tij ging uit; ’t water rees en viel.”

Onnodig te zeggen dat die Lange ook is opgenomen in deze wandeling.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Escape in Middelburg
Escape in Middelburg

Het is best leuk om bezoekers van Middelburg af en toe gewoon eens te vragen wat ze aan het doen zijn. Deze vriendengroep komt van oorsprong uit Zuid-Holland en gaat […]

11 mei 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal In de tuin van Hotel aan de Dam/de Zwarte Ruiter op 't Witte Paart
In de tuin van Hotel aan de Dam/de Zwarte Ruiter op ’t Witte Paart

We zeggen het zelf ook wel eens: we moeten vaker naar de omgeving van het Damplein, want daar gebeurt van alles. Neem nu René-Michel Gerritsen van Eetcafé De Zwarte Ruiter […]

11 mei 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Van Haren Schoenen: al 84 jaar in Middelburg
Van Haren Schoenen: al 84 jaar in Middelburg

Van Haren Schoenen is al héél lang in zeer veel Nederlandse winkelstraten te vinden. Er zijn maar weinig mensen die de winkel niet kennen. En de keten is zeer succesvol […]

12 mei 2018