En nóg een onthulling deze week. Sinds woensdag hebben we een nieuw pad in Middelburg, het Herfsttij der Middeleeuwenpad, in Park Toorenvliedt. Bij die onthulling konden we zelf niet zijn, maar Joan Krüse maakte graag een paar foto’s voor ons. Voor de duiding citeren we hieronder uit het persbericht van ‘het Huizingateam’:
Op 7 december 1872 om 13.30 uur werd Johan Huizinga in Groningen geboren. Precies 150 jaar later, op 7 december 2022, werd hij in Middelburg herdacht met het onthullen van de naam van het fietspad door park Toornvliet: Herfsttij der Middeleeuwenpad. Uiteraard precies om 13.30 uur, door Eduard Smit, wethouder van cultuur en cultureel erfgoed. Voorafgaand gaf hij een inleiding in het Wijkcentrum Het Getij in Middelburg.
Johan Huizinga was tussen 1905 en 1942 achtereenvolgens hoogleraar geschiedenis in Groningen en in Leiden, maar bracht verreweg al zijn vakanties door op buitenplaats Toornvliet, door zijn huwelijk in 1902 met Mary Vincentia Schorer, dochter van de toenmalige burgemeester van Middelburg, Leonhard Schorer, die woonden op buitenplaats Toornvliet.
Drie plaatsen spelen een vooraanstaande plaats in zijn leven: Groningen, Leiden èn Middelburg. Waar Leiden en Groningen veel aandacht besteden aan deze wereldberoemde historicus, grondlegger van de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis, kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur in 1939, bleef Middelburg tot op heden achterwege. Maar daar komt nu gelukkig verandering in, te beginnen met het Herfsttij der Middeleeuwenpad in het park Toornvliet.
Herfsttij der Middeleeuwen is zijn meest bekende werk dat in 1919 verschijnt en opgedragen is aan de nagedachtenis van zijn vrouw Mary Vincentia Schorer, die in 1914 op 37-jarige leeftijd is overleden. Hij schrijft hieraan in Groningen en Leiden maar ook in Middelburg. Het wordt met recht een klassieker, waarvan In 2019, 100 jaar na dato, van de hand van de grote Huizinga-kenner en pleitbezorger Anton van der Lem de 38e druk verschijnt. Bekend van Huizinga zijn ook een biografie van Erasmus, In de schaduwen van morgen en Homo ludens.
Het is volstrekt uniek dat er een straatnaam naar dit boek wordt vernoemd, in Nederland verder niet terug te vinden. De wijk ’t Zand – Stromenwijk – Rittenburg kan daar enorm trots op zijn. Niets kleurt het park Toornvliet, het groene hart van de wijk, fraaier dan het herfsttij.
Herfsttij, aan het fietspad, met aan de ene kant van het pad de zoon Leonhard Huizinga met zijn Rittenburg, Adriaan en Olivier, en aan de andere kant zijn beroemde vader Johan Huizinga, met de buitenplaats Toornvliet, waar hij aan zijn Herfsttij der Middeleeuwen schreef.
Zoon Leonhard schrijft in 1963 in zijn Herinneringen aan mijn vader: ‘Toornvliet, en steeds weer Toornvliet bepaalt mijn herinneringen aan die tijd (de roaring twenties). Kleine feestelijkheden met de familie op Toornvliet. De schoonheid van het nabije Middelburg, de tover van het eiland rondom. Het was alles vrede, vrede.’ De wijk heeft heel veel om trots op te zijn.
Het Huizingateam heeft grootse plannen, o.a. om jaarlijks een Huizingalezing in Middelburg te gaan organiseren, in navolging van Leiden. Ook wordt gedacht aan een nauwere samenwerking met Leiden en Groningen, als ‘zustersteden’.