Geplaatst op 25 februari 2015

Het Huis der Tekeningen in de Molstraat

A.s. zondag is het behalve koopzondag ook weer Kunst- en Cultuurroute in Middelburg. De echte liefhebbers hoeven we daar natuurlijk niets meer over te vertellen maar mensen die er minder bekend mee zijn, of ‘die wat minder met kunst hebben’ willen we bij dezen toch eens wijzen op een buitenkans: namelijk de mogelijkheid om prachtige monumentale panden in de stad van binnen te bekijken.

Deze keer attenderen wij specifiek op een schitterend pand aan Molstraat 1, ook wel bekend als het Huis der tekeningen. Wij waren daar twee weken geleden zelf te gast en het mag gezegd: we waren nogal onder de indruk. Natuurlijk bekeken we ook de werken van Gerda Rutters en Michiel Paalvast die daar te zien zijn, maar eerlijk is eerlijk: het pand zelf vonden we eigenlijk nog interessanter. De supervriendelijke gastvrouw Carla Janse vertelde ons alles wat we maar wilden weten en leidde ons rond door het gehele pand, dat vroeger werd bewoond door tandarts en kunstenaar Piet Meeuwse en zijn partner. Toen Carla oude foto’s liet zien van de staat van het pand toen zij het kochten viel onze mond open van verbazing. Wat een bouwval was het toen! En wat is het nu dan mooi geworden!

We laten de foto’s maar voor zich spreken. Alleen in de huiskamer van de familie, op zolder, namen we geen foto’s. Maar het viel ons wel op dat die de sfeer had van een oude boerderij. Dat Carla en haar man juist daar graag zitten is geen toeval. Zij woonden en werkten vroeger op een boerderij in de omgeving van Arnemuiden. Het bleken nota bene de voormalige buren van vrienden te zijn.

We vonden het ook gaaf om te zien hoe de achterkant, met een prachtig uitzicht op de Lange Jan en de oude binnenstad, heel modern is uitgevoerd, zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter van het geheel. Een fraaie glazen pui, waarachter zelfs een personenlift verborgen gaat. Superieur. Dat ziet er toch heel anders uit dan op de oude foto’s die we vonden in de Beeldbank van de Rijksdienst.

En ook zo inventief: een tussenmuur moest behouden, omdat het nu eenmaal een monumentenpand betreft. Maar de familie wilde daar toch graag een doorgang. De kast werd daarom gewoon getransformeerd tot twee deuren die je open kunt klappen. Dat is wat je noemt listig đŸ™‚

Je moet er gewoon zelf maar eens gaan kijken, het is de moeite waard. A.s. zondag bijvoorbeeld!

www.kunstroutemiddelburg.nl/index.php/component/tags/tag/222-carla-janse


Delen op