array(1) {
  [0]=>
  int(16035)
}

Het Middelburgse pofleven eind jaren 80: Eurocheques en flappentappen

Niks geen Tikkie of pinnen bij de kassa. De euro bestond zelfs nog niet eens. Maar de scholieren en studenten, ook de Middelburgse, hadden eind jaren 80 wél Eurocheques. Toen ‘flappentappen’ werd geïntroduceerd werd het helemaal een feest. De Markt in Middelburg telde toen vier banken met die wonderlijke machines in hun gevels, die in de begintijd je banksaldo pas minuten na een transactie controleerden. Met een korte sprint kon je een bedrag dat je had ontvangen wel vier keer opnemen. Een klassieker:

“Je kunt geen geld uitgeven dat je niet hebt”. Mijn moeder heeft me die woorden vaak op het hart gedrukt tijdens mijn jeugd, maar echt overtuigd klonk ze maar zelden. Ze voelde waarschijnlijk al dat ik het advies toch wel in de wind zou slaan, als het er later in mijn leven op aan zou gaan komen. Dat vermoeden bleek achteraf gezien juist. Tot mijn 18e levensjaar hield ze nog enig toezicht op mijn uitgavenpatroon en kon ze, waar nodig, ingrijpen, maar toen ik eenmaal op kamers woonde was het hek van de dam. Ik had maandelijks niet veel meer dan 600 gulden te besteden, waarvan het grootste deel opging aan huur en boodschappen. Dat weerhield me er echter niet van bijna dagelijks naar het café te gaan.

Juist in die periode ontwikkelde ik me tot een stamgast van twee Middelburgse zaken. Dat leidde uiteraard al snel tot financiële problemen. Ook eind jaren 80 betaalde je immers al 2 gulden voor een glas bier. Dat ik er desondanks altijd in slaagde om op tijd de vaste lasten te betalen dankte ik aan de ontdekking dat je toen wel degelijk geld kon uitgeven dat je (nog) niet had. Er waren verschillende trucjes waarmee je jezelf voor de gek kon houden.

Zo had je Eurocheques. Op een dag kreeg ik er daar ongevraagd tien van toegezonden door de bank. Wat een feest! Er stond geen cent meer op mijn rekening, maar aan de bar kon je cheques gewoon uitschrijven. Daarbij koos je vanzelfsprekend altijd voor het maximumbedrag van 300 gulden. Ik genoot, letterlijk, met volle teugen. Totdat ik ontdekte dat de eigenaar van de zaak die indirecte inkomsten altijd even opspaarde. Een paar maanden later verzilverde hij alle cheques in één keer, waardoor ik opeens 3000 gulden schuld had bij de bank. Dat was veel geld voor iemand die leefde van studiefinanciering en wat inkomsten uit een baantje als afwashulp. Er zat niets anders op dan meteen een baan nemen na het eindexamen. De prijs van een voorschot bleek geen vakantie te zijn.

De Eurocheque zwoer ik af, maar niet veel later tuinde ik er toch weer in. In Middelburg verschenen de eerste pinautomaten. Was dat even handig! De studiefinanciering werd op een vaste datum gestort. Je kon het bedrag steevast één minuut na middernacht opnemen. De synchronisatie van de automaten van verschillende banken was echter nog niet optimaal. Als je een sprintje trok over de Markt kon je hetzelfde bedrag vier keer opnemen. Opnieuw feest! Een rondje voor de hele zaak! Het was maar goed dat de banken daar al snel een technisch stokje voor staken.

In de daaropvolgende jaren waren de trucjes niet meer nodig. Als stamgast mag je tenslotte meestal wel poffen, als de situatie daar om vraagt. Dat ook die oplossing soms leidt tot problemen en hilarische taferelen herinner ik me nog maar al te goed uit de tijd dat ik zelf barman was. Maar dat verhaal vertel ik een volgende keer.

(Uitsnede) Foto Markt 1988: Jaap Wolterbeek, Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Studypoint Middelburg heropend aan Nederstraat 19
Studypoint Middelburg heropend aan Nederstraat 19

Een nieuwe bestemming voor Nederstraat 19, waar tot april Wijzer Antieke Klokken zat: sinds eind augustus is Studypoint studie- en huiswerkbegeleiding daar gevestigd. Dat bedrijf zat voorheen in de Kuiperspoort. […]

1 okt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Stemmen: voor of tegen een nieuwe naam voor Park Molenwater in Middelburg?
Stemmen: voor of tegen een nieuwe naam voor Park Molenwater in Middelburg?

Johannes wie? Goedaert is de naam, Johannes Goedaert. Een schilder en entomoloog die in de zeventiende eeuw aan het Molenwater in Middelburg woonde. Een groep Middelburgers heeft voorgesteld om het […]

1 okt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Het 2e Bockeriejer Bierfestival in Middelburg
Het 2e Bockeriejer Bierfestival in Middelburg

Hosternokke! Gezellig druk bij het 2e Bockeriejer Bierfestival, afgelopen zaterdag! #Middelburg #WijzijnDeBierstad Foto: Marja de Wee, Hosternokke

1 okt 2018