Geplaatst op 28 juli 2016

Het Schuttersstuk van de Confrérie van Sint Sebastiaan

Ben je al wezen kijken in het stadhuis, naar de restauratie van het Schuttersstuk, van Jonson van Ceulen? Dat moet je zeker nog even doen hoor. Je kunt er nog tot a.s. zondag ‘live’ bij zijn. Het is het enige stuk dat alle oorlogen en andere ellende heeft overleefd en is mede daarom uniek Middelburgs erfgoed. En het is verbazingwekkend om te zien hoe het team van Marjan de Visser het werk restaureert.

Wij waren afgelopen zaterdag op bezoek in het stadhuis waar Eric Loontjens, van de Confrérie van Sint Sebastiaan, ons van alles vertelde over de geschiedenis van het stuk. Dat vonden we heel interessant, maar als we heel eerlijk zijn vonden we het nog veel mooier om van Eric te horen vertellen over de schutterij van den Edelen Handboog. Wij vinden het waanzinnig mooi dat dit gilde, dat al minstens sinds 1374 bestaat (toen werd het voor het eerst in de Stadsrekeningen genoemd) er nog steeds is.

We hadden het evenwel vooral over de geschiedenis van het schuttersgilde. Zo liet Eric op het terras van Café Bommel een oude plattegrond van het Schuttershofcomplex zien. In het stadhuis haalde hij de elastieken even van het gastenboek. Bijna niemand heeft het door, maar anno 2016 wordt er dus gewoon verder geschreven in een gastenboek dat in de jaren 20 al in gebruik was bij de Confrérie. Geweldig toch?

Voor die geschiedenis van het Gilde gaan we t.z.t. toch nog eens rustig zitten. We hebben hier nog prachtige boeken liggen over dat onderwerp, o.a. van de heer Smallegange. Maar genoeg daarover. Dit schilderij dus. Te zien tot a.s. zondag.

En mocht je niet in de gelegenheid zijn; bedenk dan dat er ook een documentaire wordt gemaakt. De trailer kun je bekijken op de site van de Zeeuwse Documentairestichting. Meer foto’s zijn onder meer te zien op het weblog van Marjan de Visser. Zo zie je de mannen van verhuisbedrijf Vogel keurig het schilderij verplaatsen, met witte handschoentjes aan 🙂


Delen op