Bijzondere exposities hebben we vaak genoeg in Middelburg, maar naar deze kijken we persoonlijk echt uit: op 30 september opent in het Zeeuws Museum de tentoonstelling ‘De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne’. Directeur Marjan Ruiter vertelde er in maart al het een en ander over in een filmpje.
Vanaf morgen kun je tickets reserveren via https://www.zeeuwsmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/praktische-info/boek-je-bezoek
Van de Venne kennen we onder meer van dat fantastische schilderij ‘Het vertrek van een hoogwaardigheidsbekleder uit Middelburg’, uit 1615. Dat werk is echt een lievelings van ons. Maar wie was van de Venne? En wat kun je verwachten van deze expositie? We citeren van de website van het Zeeuws Museum:
‘Het Zeeuws Museum opent in de nazomer van 2023 een overzichtstentoonstelling over de veelzijdige kunstenaar Adriaen van de Venne (1590-1662). Dit is de eerste keer dat een dergelijk groot overzicht van zijn werk wordt getoond. Het Rijksmuseum, dat de belangrijkste Van de Venne-collectie ter wereld bezit, is als samenwerkend partner bij dit project betrokken.
Adriaen van de Venne heeft in het begin van zijn kunstenaarschap 10 jaar lang in Middelburg gewerkt en gewoond (1614-1624). In deze periode schilderde hij zowel een aantal bijzondere allegorische schilderijen, waaronder De Zielenvisserij en Gezicht op de haven van Middelburg, als kleine landschappen in de vier seizoenen. Ook ontwierp hij politieke prenten voor de uitgeverij van zijn broer Jan van de Venne en illustreerde hij boeken van auteurs als Jacob Cats en Constantijn Huygens.
Rond 1625 verhuisde Van de Venne naar Den Haag, waar hij tot het eind van zijn leven bleef wonen en werken. Het werk van Van de Venne veranderde met zijn nieuwe klantenkring. De tentoonstelling in het Zeeuws Museum toont, naast de bruiklenen uit het Rijksmuseum, bijzondere werken uit grotere en kleinere (museale) instellingen en particuliere verzamelingen, zowel uit binnen- als buitenland.’
De expositie loopt tot eind april, dus er is alle tijd voor een bezoek, maar we kunnen zelf niet wachten!
Alle afbeeldingen zijn afkomstig uit de Rijksstudio van het Rijksmuseum, op https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio