Geplaatst op 31 oktober 2018

Het Zeeuwse Babbelaarboek

We dachten al het een en ander te weten over de Zeeuwse Babbelaar. Zo’n zes jaar geleden waren we, op freelancebasis, namelijk betrokken bij de sociale media van JB Diesch, dat in die periode een metamorfose onderging, als merk. We doken toen natuurlijk ook in de geschiedenis, zowel die van het product als van de winkel en fabrikant. Het hoogtepunt toen was het evenement Nieuw Zeeuws Meisje: met volop mooie en stoere Zeeuwse meiden zoals je ze nog nooit had gezien. Een tof project van Rem van den Bosch.

Maar het blijkt toch een beetje tegen te vallen met onze kennis, beseffen we nu we het Zeeuwse Babbelaarboek (Zeeuwse Babbelaar op Facebook) van Margot Verhaagen en Martien Luteijn hebben doorgenomen. Margot is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de sales en marketing bij JB Diesch en ontdekte door dat werk dat mensen niet alleen veel sympathie hebben voor de babbelaar, maar er ook veel verhalen over kunnen vertellen. De een over de geschiedenis, de ander over het verzamelen van blikjes of over bijzondere recepten.

In het boek, dat honderdzestig pagina’s telt, gaat Peter Sijnke eerst in op de oorsprong van de lekkernij, daarna laat Margot talloze bekende en minder bekende Zeeuwen aan het woord. Ze vertellen over hun herinneringen aan de snoepjes, over het verzamelen van de bekende blikjes, of over de verschillende recepten die bestaan. De teksten zijn rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen en met foto’s van Gijs Haak.

We waren er zelf niet bij, maar afgelopen vrijdag werd het boek gepresenteerd in ’t Hofje onder de Lange Jan. Edwin Vinke, die in het Babbelaarboek vertelt over het recept van ‘de sukerspekk’n uit het land van Cadzand’, nam het eerste exemplaar in ontvangst, er was een heuse Babbelaarquiz en Peter Wessel bracht het voor de gelegenheid geschreven Babbelaarlied ten gehore. Heeft Margot er toch weer een feestje van gemaakt 🙂

Het Zeeuwse Babbelaarboek kost 19,99 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel, of online, bijvoorbeeld via de website van JB Diesch: jbdiesch.nl/product/het-zeeuwse-babbelaarboek/


Delen op