“Maar waar in Middelburg voetbalden jullie dan?” “Nou, gewoon op Modderoord!”
Kijk toch eens, naar die prachtige foto, die ergens rond 1960 gemaakt moet zijn. Dat ingelijste beeld werd ons eerder deze week op het terras getoond door de heer Cor Franse, als bewijs dat de club waarover hij eerder sprak, de Middelburgse Boys, ooit had bestaan.
Nu weten wij niet zo gek veel over de geschiedenis van Middelburgse sportverenigingen, maar we vonden het toch vreemd dat we echt nog nooit van de club hadden gehoord. Nog gekker was het dat een makker, die toevallig ook aan tafel zat, en die in ieder geval wel aardig wat weet over de lokale voetbalgeschiedenis, er óók nog nooit van had gehoord.
De Middelburgse Boys
Heel veel wist meneer Franse er ook niet meer over te vertellen, behalve dan dat de club op Modderoord speelde. Daarom zijn we even gaan kijken in de ZB Krantenbank. Daar lazen we dat de club in ieder geval bestond tussen 1958 en 1964. De club werd een keer kampioen in de hoofdklasse A, maar degradeerde ook een keer. Het team kwam ook twee keer minder positief in het nieuws. De ene keer vanwege het vroegtijdig verlaten van het veld, de andere keer vanwege een terugtrekking uit de competitie. Na die laatste actie was het meteen gedaan met de vereniging, zo lijkt het.
Kent iemand nog mensen die op de foto zijn te zien?
Bij het Zeeuws Archief vinden we online niets over de Middelburgse Boys. We zijn wel benieuwd, want de naam ‘Middelburgse Boys’ wordt in 1938 ook al genoemd in twee artikelen. De naam ‘Nieuw Middelburgse Boys’ zagen we ook nog een keer voorbijkomen.
Modderoord
We dwaalden uiteraard ook nog even af naar de geschiedenis van Modderoord. Dat was een braakliggend terrein bij de Nadorst, dat pas vanaf 1946 met die naam werd vermeld in de kranten. Het was al langer een militair oefenterrein, als we het goed begrijpen, maar kreeg in de oorlog ook de functie van sportterrein, omdat de Duitsers de officiële terreinen hadden ingepikt. Er was ook een voetbalveld bij de Meelfabriek (met Du Commerce als kleedkamer), maar ook dat confisqueerde de bezetters. Daarom werd uitgeweken naar Modderoord.
Modderoord stond bekend om zijn slechte staat. Het was een modderpoel in de winter en één grote stofwolk in de zomer. Maar er werd gevoetbald en gehandbald, er was een tijdje een manege en het was een terrein voor motorsport. Soms werd het dan ook weer aangewezen als parkeerplaats, tijdens grote evenementen. Op zeker moment werden er ook extra barakken gebouwd voor militairen van de C.O.A.K., en werden Molukkers er tijdelijk gehuisvest. Het is een terrein waarover je veel verhalen zou kunnen vertellen. Des te gekker dat er in de beeldbanken relatief weinig over is te vinden.
In ZB Beeldbank Zeeland zitten er gelukkig toch een paar, die een indruk geven. Op Middelburg Dronk, onder meer bij de pagina over Kantine Nadorstweg, is ook nog het een en ander te vinden. In de collectie van het Zeeuws Archief ook een plattegrond van de stad, uit 1926. Daar is het terrein ook op getekend, net als de gemeentelijke sportvelden in die tijd.
Update:
Een mooie aanvulling van Mark Lobbezoo: in de databank Sport van het Huygens Instituut worden inderdaad tweede oudere teams van de Middelburgse Boys vermeld. De Middelburgsche Boys dan toch.
Zie ook:
https://middelburgdronk.nl/wiki/Kantine_Nadorstweg/fotos
https://middelburgdronk.nl/wiki/Mercurius
https://middelburgdronk.nl/wiki/Clubhuis_Zeelandia
Knipsels en oude foto’s: ZB Beeldbank en ZB Krantenbank Zeeland
Kaart: collectie Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen in de beeldbank van het Zeeuws Archief.
Foto Middelburgse Boys: de heer Fransen