Geplaatst op 28 augustus 2016

Historische foto’s van Middelburg uit de collectie van Annemarie Adriaanse

Gistermiddag gingen we direct na de opening van Indistrieel door naar de Griffioen, waar we een afspraakje hadden met mevrouw (Annemarie) Adriaanse. Ze is geboren in 1932 en weet nog waanzinnig veel van Middelburg tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Haar vader was een bekende advocaat in de stad. Eerst woonde het gezin Adriaanse in de Lange Delft, tegenover de winkel van Fongers. Die winkel had achter de zaak een grote tuin, waar je kon leren fietsen.

Annemarie heeft altijd een rijk sociaal leven gehad. Op de foto’s die we gescand hebben zie je haar onder meer met vrienden van de Middelburgse Hockeyclub, met klasgenoten van School J, de HBS in de Sint Pieterstraat en van een dansschool die in 1947 was gevestigd op Dam 10. Ook een foto van de Groene Zwem bij het Kanaal door Walcheren, van de achterkant van de noodwinkels op de Dam in de oorlog en van de padvinders die prinses Juliana mochten verwelkomen op de Loskade, voor de tijdelijke vestiging van hotel De Burcht (nu Hotel & Brasserie Loskade 45). Annemarie is ook het meisje rechts op de tank voor de noodvestiging van het Nederlands Koffiehuis op de Dam, nu het pand van Loontjens.

We hebben de foto’s samen bekeken op het bed van mevrouw Adriaanse (“Loop maar mee naar de slaapkamer. Dat klinkt misschien uitnodigend, maar daar liggen de foto’s” grapte ze) maar het was te veel informatie om op te slaan. Dat zullen we later nog eens rustig noteren. Wat we nog weten zullen we bij de afzonderlijke foto’s zetten. Aanvullingen zijn natuurlijk welkom.

Annemarie is De Stad, al langer dan 80 jaar!


Delen op