array(3) {
  [0]=>
  int(50311)
  [1]=>
  int(50313)
  [2]=>
  int(50312)
}

Hoe de Vrienden van Middelburg zich willen inzetten voor een mooiere stad

Vrienden van Middelburg? Dan zijn het ook vrienden van ons!

Natuurlijk kennen we de Vrienden van Middelburg. Die stichting bestaat al 33 jaar! Drie jaar geleden schreven al eens uitgebreid over een van de initiatiefnemers van toen, Jaap van Wallenburg. De stichting heeft zich in de loop van de jaren ingezet voor veel waardevolle dingen in de stad, die behoud of herstel verdienen. Dat is gewoon goed werk, punt.

Maar het moet gezegd: de afgelopen jaren was het vrij stil rondom de stichting. Tijdens het 30-jarig jubileum werd wel een doorstart aangekondigd, maar die liet nog even op zich wachten. Daar komt nu verandering in. Vorige week kregen we een berichtje over een nieuw actieplan dat de Vrienden hebben opgesteld, waarmee ze graag naar buiten treden voordat de gemeentelijke verkiezingen worden gehouden.

Gisteren maakten we in ZB Bibliotheek van Zeeland kort kennis met de voorzitter van de stichting, Aad de Klerk. We hadden al vrij snel door dat we aan een half uurtje niet genoeg hadden. Met liefhebbers kunnen we úren over de stad praten.

Maar er was gelukkig net genoeg tijd om te leren dat de vrienden niet met vingertjes willen wijzen. Ze willen gewoon dat de stad nóg mooier wordt. Aad haalde als voorbeeld een paar panden aan die kampen met zwaar achterstallig onderhoud. Dat ene pand aan de Hoogstraat, of dat andere aan de Vlasmarkt. Veel mensen weten dan meteen over welke panden we het hebben. Het zijn er maar een paar in het centrum, maar juist omdat de meeste andere huizen tip top in orde zijn, vallen de slecht onderhouden panden extra op. Daar moet een list op te verzinnen zijn.

Er zijn uiteraard ook onderwerpen waar de meningen wat meer over verdeeld zijn. De een vindt Winterstad schitterend, de ander juist niet. Daar komen we nooit uit met z’n allen. Dan is er een compromis nodig, omdat er ook economische en andere belangen spelen. Dat is complexer dan je denkt.

En dan is er nog een categorie: van die ingrepen die misschien wel nodig zijn, maar wellicht ook anders kunnen. Twee mooie voorbeelden daarvan kregen we afgelopen week toevallig ook binnen (daar hebben de Vrienden dus niets mee te maken). Jacques Cats wees op een ‘Interreg-Bord’ bij koningin Emma op de Dam. Zulke borden zijn verplicht als er gebruikt wordt gemaakt van Europese subsidies binnen bepaalde projecten. Dat snapt Jacques prima, maar hij vraagt zich wel af of dat bord niet wat subtieler geplaatst kan worden, omdat het zoveel afbreuk doet aan het beeld dat er staat.

Een soortgelijk geluid kwam van Olaf Geysendorpher. Hij begrijpt heel goed dat die extra fietsenstallingen in de stad nodig zijn of waren in deze periode, maar hij vindt het doodzonde dat de rekken in de stadhuisstraat al anderhalf jaar pal voor de zuilengalerie van het stadhuiscomplex staan. “Die stalling zou toch ook vijftig meter naar rechts kunnen?”

We kunnen de heren geen ongelijk geven. We zijn zelf niet van plan om hele dagen in de weer te gaan zijn met dit soort onderwerpen, maar we vinden het wel tof om te zien en horen dat mensen zich inzetten voor dingen die de stad gewoon mooier en aantrekkelijker maken.

Voor de volledigheid vermelden we de tien punten uit het actieplan van de Vrienden van Middelburg dan ook nog:

“Er dient een kortetermijnplan te komen voor restauratie/herstel van die panden die ten gevolge van verwaarlozing ernstig detoneren in het huidige stadsbeeld en daarmee afbreuk doen aan het gezicht van Middelburg als monumentenstad.

Er dient actiever gewezen te worden op de rol van de Monumentenwacht Zeeland bij het tijdig voorkomen van achterstallig onderhoud van monumentenpanden.

Bewoners van monumentenpanden dienen intensiever voorgelicht, begeleid en ondersteund te worden bij het verduurzamen van hun pand. Het monumentenpaspoort kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Voorkomen moet worden dat onherstelbare wijzigingen in het interieur van monumentale panden plaatsvinden.
(zie bijv. www.cultureelerfgoed.nl ‘Meer zicht op monumentale interieurs: Handleiding voor succesvol inventariseren’)

Speciale aandacht is gewenst voor alle vormen van wederopbouwarchitectuur zoals die in en vlak na de Tweede Wereldoorlog is gerealiseerd.

Meer aandacht en zorg dient uit te gaan naar de karakteristieke/beeldbepalende bebouwing in het buitengebied van Middelburg.

Er dient meer zorg besteed te worden aan de inrichting, de vormgeving en het onderhoud van de openbare ruimte: bestrating, bebording, straatmeubilair e.d.

Er dient permanente zorg besteed te worden aan het openbaar groen, in het bijzonder de bolwerken als entree tot en visitekaartje van de binnenstad.

Blijvende aandacht is wenselijk voor de straatverlichting in het algemeen en de verlichting van monumenten in het bijzonder.

Het belang van een goede informatievoorziening aan de bezoeker van Middelburg over Middelburg als monumentenstad dient van gemeentewege erkend en ondersteund te worden.”

 

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Waar het torentje van Tympaan toch is
Waar het torentje van Tympaan toch is

Meestal laten we discussies in de Groep van Wij zijn De Stad ook daar maar voor de vraag van Rob Dreesens maken we een uitzondering, omdat die regelmatig terugkomt en […]

30 aug 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Karel Meertens over Wonen in een monumentenpand in Middelburg
Karel Meertens over Wonen in een monumentenpand in Middelburg

Karel Meertens woont in een bijzonder Middelburgs monumentenpand: Het Gouden Cruys aan Dam 36. Het huis werd gebouwd in 1548 en was ooit het onderkomen van ‘de Colveniers van de […]

21 feb 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De ontmanteling van het Stationsgebied in Middelburg, vanaf 2001
De ontmanteling van het Stationsgebied in Middelburg, vanaf 2001

Toen we afgelopen dinsdag het stuk over Jaap van Wallenburg publiceerden dachten we nog even dat het misschien te veel tekst zou zijn, of dat we juist te weinig wapenfeiten […]

9 aug 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal "Hij hield van de stad en de stad hield van hem": Jaap van Wallenburg, vriend van Middelburg
“Hij hield van de stad en de stad hield van hem”: Jaap van Wallenburg, vriend van Middelburg

“Hij hield van de stad en de stad hield van hem” Het rode torentje boven de ingang van Cafe Tympaan. De beeldjes in de gevel van Cafe Rooie Oortjes en […]

7 aug 2018

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Een Honda MT 5, omdat het kan
Een Honda MT 5, omdat het kan

Kom niet aan de jaren 80 hè! Die waren van ons! Het zal de meeste mensen een worst zijn, maar wij zijn kinderen van de jaren 80, en geloof ons […]

24 nov 2021
Afbeelding #005 voor het verhaal Future Stories: ‘Perfect Me’ vanuit Middelburg
Future Stories: ‘Perfect Me’ vanuit Middelburg

Mooi zijn heeft veel voordelen: je doet het beter op de relatiemarkt, bij het vinden van een baan, een huis en een netwerk. Maar wie bepaalt wat mooi is? En […]

25 nov 2021
Afbeelding #006 voor het verhaal Middelburg fonkelt: sfeerverlichting Winterstad bijna gereed
Middelburg fonkelt: sfeerverlichting Winterstad bijna gereed

Op de meeste vragen over Middelburg Winterstad moeten we het antwoord schuldig blijven op dit moment, maar één ding is zeker: de sfeerverlichting in de binnenstad pakt niemand meer van […]

25 nov 2021