array(30) {
 [0]=>
 int(54300)
 [1]=>
 int(54302)
 [2]=>
 int(54290)
 [3]=>
 int(54289)
 [4]=>
 int(54288)
 [5]=>
 int(54287)
 [6]=>
 int(54285)
 [7]=>
 int(54286)
 [8]=>
 int(54293)
 [9]=>
 int(54281)
 [10]=>
 int(54282)
 [11]=>
 int(54283)
 [12]=>
 int(54284)
 [13]=>
 int(54291)
 [14]=>
 int(54292)
 [15]=>
 int(54294)
 [16]=>
 int(54295)
 [17]=>
 int(54296)
 [18]=>
 int(54297)
 [19]=>
 int(54298)
 [20]=>
 int(54299)
 [21]=>
 int(54301)
 [22]=>
 int(54303)
 [23]=>
 int(54304)
 [24]=>
 int(54305)
 [25]=>
 int(54306)
 [26]=>
 int(54307)
 [27]=>
 int(54308)
 [28]=>
 int(54309)
 [29]=>
 int(54310)
}

Hoe Mandy Kasse zich voorbereidt op een nieuw rallyseizoen

We rijden niet zo vaak de stad uit, voor items van Wij zijn De Stad, maar voor Mandy Kasse maakten we graag een uitzondering. Noem dat gerust nieuwsgierigheid. Deze jongedame draait al van jongs af aan mee in de (inter-) nationale rallywereld. De liefde voor die sport kreeg ze met de paplepel ingegoten van haar vader, wijlen Ko Kasse, die zelf ook coureur was, en een goede ook.

We lopen Mandy en haar moeder Tess Kasse-vd Munckhof regelmatig tegen het lijf in Middelburg. Zo ook een paar weken geleden, toen we haar spraken in Café De Zaak, tijdens een middagje bingo nota bene. Ze vertelde toen dat ze zich aan het voorbereiden was op een nieuw rallyseizoen, met onder meer het gecombineerde Nederlands, Belgisch Rallycross Kampioenschap, dat komend weekend van start gaat op het Eurocircuit in Valkenswaard. We zijn echt totale leken op het gebied van auto’s en autosport, maar juist daarom waren we erg benieuwd hoe Mandy zich thuis voorbereidt op zo’n seizoen. “Nou, dan komen jullie toch gewoon een keer kijken in Veere?” We hadden een deal.

Geweldig
En geloof ons maar dat we het bezoek geweldig vonden. De familie Kasse woont in een prachtige boerderij aan de Zanddijkseweg, die Ko en Tess ooit overnamen van de ouders van Ko. De boerderij moest op dat moment nodig gerestaureerd worden. Dat is dan ook precies wat het stel deed. Het resultaat mag er zijn. Als je het erf oprijdt krijg je meteen dat lekkere buitengevoel. Rechts meteen een stuk met schapen, ganzen en kippen, links de doorgang naar het terrein achter de grote schuur waarop ook nog een aantal gebouwen staat, en waar een groot grasveld ligt.

Busje
Mandy leidde ons graag rond, maar ze is er de vrouw niet naar om hoog van de toren te blazen. Ook daarom vielen we van de ene in de andere verbazing bij de dingen die ze ons liet zien. “Willen jullie ook de loods nog even zien? Daar staat m’n bus.” Wisten wij veel. We dachten dat ze het over een klein busje had. Onze mond viel dan ook open toen we een grote, omgebouwde touringcar zagen staan. “Dat is onze camper”, lachte Mandy. De bus is van binnen inderdaad als een soort caravan ingericht, met alle ruimte voor de passagiers, maar biedt dus ook gewoon ruimte aan de rallywagen, die via een klep aan de achterkant van de bus naar binnen kan worden gereden. Dat hadden we nog nooit gezien. We zeiden het al: we zijn nitwits, op dit gebied. En zo zagen we meer moois, zoals een enorme zaaginstallatie, die Ko ooit zelf bouwde. Sinds het overlijden van haar vader staat die machine stil, maar wie weet, worden die werkzaamheden toch weer opgepakt. Je kunt er héle grote stukken hout mee verzagen, dat kan niet anders.

De Ford
Maar het bezoek draaide uiteraard ook om de auto waarmee Mandy komend seizoen gaat rijden. Die stond in de grote werkplaats in de schuur naast de woning. Dat is de plek waar het team van Mandy Kasse RX de auto ’tweakt’ voor optimale prestaties. In die werkplaats maakten we ook kennis met de vriend van Mandy, Domi Pals. Die is niet alleen dol op Mandy; hij is ook verzot op sleutelen. Tel daar moeder Tess bij op (die zelf ook rijdt) en je begrijpt hoe mooi de basis is, die Mandy heeft.

Maar vergis je niet, er komt veel kijken bij de rallysport. In de afgelopen maanden heeft het team zich vooral gericht op het lichter maken van de auto. Die was namelijk zwaarder dan goed is. Dat is nu opgelost, door bijvoorbeeld een veel lichtere accu te gebruiken. We lazen later dat de eerste testritten goed zijn verlopen. Als het meezit kan Mandy dus gaan voor haar doel: alle wedstrijden rijden dit seizoen, en eindigen bij de beste vijf.

Zoek
Het mooiste is misschien nog wel dat Mandy een van de weinige vrouwelijke deelnemers is. Vaak zat is ze zelfs de enige. Veel andere coureurs vinden dat prachtig, maar er zijn ook mannen die het lastig vinden om van haar te verliezen. Van zulke dingen gaan we spontaan grijnzen. Pak ze, Mandy! Rijd ze maar lekker zoek, die ego’s!

Of Mandy dit nog lang blijft doen is nog maar de vraag. Ze is nu 29 en gaat nu het zestiende jaar in als coureur. Ook in de rally is de elektrische motor in opkomst. Daar gaat Mandy zich niet meer aan wagen. Dat is iets voor de volgende generaties. Des te mooier zou het zijn als ze dan juist nu nog wat prijzen pakt. Het zou zomaar een afsluiting van een periode kunnen zijn, wie weet.

Toekomst
En daarna? Dat weten wij ook niet, maar vervelen gaat deze dame zich niet. Met haar vriend woont ze tegenwoordig ook deels in België, ergens in de bossen. Samen met haar moeder zou ze nog van alles op de boerderij in Veere door kunnen starten. Ze heeft ook nog haar eigen beletteringsbedrijf. De tijd zal het leren.

Voor nu wensen we haar heel veel succes voor komend seizoen. En mocht je ondernemer zijn, en Mandy willen sponsoren? Dat kan natuurlijk. Ze heeft er al een paar, zoals Poppe, Modern Body Studio Angie en Handelsbedrijf Nagtegaal (waar we dit jaar ook nog eens op bezoek hopen te gaan), maar meer steun is altijd welkom. Deze sport kost namelijk een lieve duit. En die diesel geven ze ook al niet meer weg tegenwoordig.

Zet ‘m op, Mandy. Je mag dan in Veere wonen. Je vertegenwoordigt eigenlijk heel Walcheren in dezen!

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #012 voor het verhaal Een laat rondje Middelburg in een Citroën DS Cabrio
Een laat rondje Middelburg in een Citroën DS Cabrio

Ja hoor, we weten het: lang niet iedereen zit te wachten op filmpjes die we opnamen na een lange middag terras. Daar zijn we dan ook wat terughoudender in geworden. […]

23 jul 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Binnenkort: een pop-up 'Oldtimershop' in de Langeviele in Middelburg
Binnenkort: een pop-up ‘Oldtimershop’ in de Langeviele in Middelburg

Er staat weer veel te gebeuren op het gebied van verhuizingen en nieuwe invullingen van panden, in Middelburg. In de komende weken hopen we regelmatig updates te kunnen geven. De […]

23 aug 2019
Afbeelding #002 voor het verhaal Zeeuwen on Tour: Team Zot naar Carbage Run 2019
Zeeuwen on Tour: Team Zot naar Carbage Run 2019

Het voertuig mag niet meer hebben gekost dan 500 euro en moet minstens 20 jaar oud zijn. Met dat voertuig rijd je vervolgens 2500 kilometer in 5 dagen tijd. Er […]

27 jun 2019

Volgende verhalen

Afbeelding #009 voor het verhaal
Foodbar Middelburg heropend, met nu ook sushi én Bubble Tea

Onder welke steen hebben wij dan gelegen? We weten het zelf ook niet. We zijn altijd redelijk zelfingenomen, als het gaat om het bijhouden van de actualiteit, maar al te […]

5 apr 2022
Afbeelding #012 voor het verhaal De feestelijke heropening van Jysk Middelburg
De feestelijke heropening van Jysk Middelburg

Er is een dj, een blauwe loper, én er zijn allerlei mooie acties. Vandaag, om 09.00 uur, wordt de Middelburgse vestiging van JYSK feestelijk heropend op Woonboulevard Middelburg. Iedereen is […]

6 apr 2022
Afbeelding #001 voor het verhaal Werk in uitvoering: een nieuw dak voor de zuilengalerij op de Vismarkt
Werk in uitvoering: een nieuw dak voor de zuilengalerij op de Vismarkt

Werk in uitvoering! Op de Vismarkt is de firma Jobse begonnen met het vernieuwen van het dak van oude vishal van het plein. Of noemen we dat gebouwtje nu de […]

6 apr 2022