array(11) {
  [0]=>
  int(45659)
  [1]=>
  int(45661)
  [2]=>
  int(45660)
  [3]=>
  int(45663)
  [4]=>
  int(45665)
  [5]=>
  int(45667)
  [6]=>
  int(45668)
  [7]=>
  int(45669)
  [8]=>
  int(45670)
  [9]=>
  int(45671)
  [10]=>
  int(45672)
}

Hoe Middelburg vogeloverlast bestrijdt

Álle vogels zijn prachtig, maar als wij mensen er last van krijgen, dan wringt het soms toch wat, met de liefde voor onze gevederde vriendjes.

In de binnenstad van Middelburg is er ook altijd wel sprake van overlast. Vaak gaat over het over duiven die complete gebouwen onderkledderen, maar incidenteel zijn er ook gevallen van zwermen spreeuwen en, vooral de laatste jaren weer, van (broedende) kauwen en meeuwen.

Op die meeuwen zoomen we nu even in. Hoe kun je hun overlast nu het beste bestrijden, op een vogelvriendelijke manier? Met een echte vogelliefhebber natuurlijk! Gemeente Middelburg krijgt zo veel klachten over meeuwen dat is besloten het probleem in kaart te brengen en waar mogelijk te verhelpen.

Klara Venema van de Middelburgse Wijkmanagers tipte ons eerder deze week dat valkenier Ruben gisteren in Middelburg zou zijn. Het was even zoeken, maar even na tweeën vonden we Ruben. We sloten aan, en konden mooi even mee naar het dak van HEMA. Daar zagen en hoorden we hoe Ruben werkt. Na een eerdere verkenning met de verrekijker, vanuit de Lange Jan, vindt hij meeuwennesten – al dan niet in aanbouw – in mum van tijd, en hij ruimt ze op.

De meeuwen cirkelen dan nog wat rond, maar gaan vervolgens gewoon op zoek naar een andere plek om te nestelen. Ruben adviseert bedrijven en particulieren vervolgens door aanwijzingen te geven hoe daken het beste zó kunnen worden onderhouden en ingericht dat meeuwen er niet graag nestelen.

En die roofvogels dan? Die zet Ruben op de wat rustiger momenten in. De valken en buizerds vallen de meeuwen en kauwen niet aan, maar schrikken ze af. Hij was gisteren eigenlijk niet van plan om een roofvogel te laten vliegen, maar was wel zo vriendelijk om een korte demonstratie te geven in de Simpelhuisstraat.

“Letten jullie wel op, natuurfotografen?” lachte Ruben een paar keer, want het ging allemaal wat sneller dan we hadden gedacht. En we doken natuurlijk een paar keer weg tijdens duikvluchten. Ze kunnen ons nog meer vertellen. Van zulke dieren zijn we gewoon onder de indruk.

Ruben is een mooie kerel. Je merkt meteen dat hij echt van vogels houdt en er ook heel veel van weet. En vergis je niet: dat gaat verder dan roofvogels. Ruben is ook duivenmelker. “Als ik daar over ga vertellen houd ik helemaal niet meer op.” Van ons mag ‘ie. Hij is ook een verhalenverteller. T.z.t. gaan we graag eens op bezoek. Dit was maar een glimp.

Volgende verhalen

Afbeelding #001 voor het verhaal Aanwinst ZB: het vlaggenboek van Cornelis Vis
Aanwinst ZB: het vlaggenboek van Cornelis Vis

Tot september is in de schatkamervitrine van ZB, recht tegenover de klantenservice op de begane grond, een mooie aanwinst te bewonderen: Het vlaggenboek van Cornelis Vis. In dit filmpje vertelt […]

29 mei 2021
Afbeelding #001 voor het verhaal Molenwaterpapegaai
Molenwaterpapegaai

“Vanuit de lucht heeft het beschermd gebied in Park Molenwater een beetje weg van een prehistorische papegaai. Het park is al lekker groen.” Peter Sneltjes, Groep van Wij zijn De […]

30 mei 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Supping Zeeland: de groei van een groep
Supping Zeeland: de groei van een groep

Het is tof om te zien hoe snel Supping Zeeland groeit. Leon Joosse begon de groep eind maart, nu zijn er al 546 leden. De groep organiseert ook regelmatig groepstochten […]

30 mei 2021