Het is altijd tricky, om mensen in een hokje te plaatsen, maar vanaf vandaag tot en met zaterdag gebeurt het toch, op de Markt en Plein 1940. ‘Hokjes Doen’ is het credo, van Creative City Boost Zeeland. Dit is hun eerste publieke event.
We hoorden al van Creative City Boost in de zomer van 2021. Provincie Zeeland schreef toen “Kunstenaars en ondernemers samenbrengen om van elkaar te leren. Dat gebeurt in het project Creative City Boost; creëren en ondernemen in de Zeeuwse binnensteden.” Vragen die het project wil beantwoorden zijn onder meer: Hoe vergroten we de levendigheid en de sfeer in de Zeeuwse binnensteden? En hoe kunnen we die openbare ruimte zo inrichten dat de bewoners en de bezoekers zich er goed voelen; dat ze er willen verblijven en langer willen blijven?
We zouden nu knorrig kunnen doen, over het feit dat we hier zelf niet bij zijn betrokken, maar dat gaan we niet doen hoor. We vinden dat eigenlijk wel best. We zijn niet zo heel dol op bijeenkomsten waar met ‘geeltjes’ en pitches wordt gebrainstormd dat het een aard heeft. We hebben bovendien de mazzel dat we veel mensen kennen in de binnenstad. We kregen er uiteindelijk feedback over van een paar Middelburgse ondernemers en kunstenaars die er wél bij waren betrokken. Ze deden mee aan een online sessie of aan een zogenoemde stadssafari, in april. We concludeerden toen dat we gewoon zouden wachten tot een en ander concreter zou worden.
‘Hokjes doen’ is een eerste resultaat. Op https://wijzijndestad.com/agenda/creative-city-boost-hokjes-doen/ kun je lezen wat er precies gebeurt de komende dagen. Zaterdag om 15.00 uur worden de uitkomsten hiérvan dan weer gepresenteerd, op de Markt, met een hapje en een drankje. Iedereen is welkom.
We zagen op voorhand al allerlei reacties op de hokjes. Op Twitter ging het over het taalgebruik, op Facebook over de vraag of Winterstad soms al is begonnen, en over de kosten.
Dat laatste is eenvoudig terug te vinden online. Het project wordt in ieder geval niet betaald door Gemeente Middelburg:
“Creative City Boost is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Fonds Innovatieprogramma Zuid Nederland, het Rijk en de Provincie Zeeland. Deze OP-Zuid subsidie bedraagt € 625.000,- De totale projectkosten bedragen zo’n € 1.250.000,-. Het project heeft een looptijd van twee jaar.” (bron)