Geplaatst op 13 januari 2016

In gesprek met coach Christine Bender

In de 25 jaar die we in de binnenstad van Middelburg wonen verhuisden we een keer of zes. Iedere buurt had z’n charmes maar sinds we in de omgeving van de twee Noordstraten wonen (nu een jaar of negen) ervaren we veel meer contact met buurtbewoners dan eerder het geval was. Het is niet dat iedereen hele dagen bij elkaar op de koffie gaat, maar er worden altijd praatjes gemaakt, iedereen groet en is behulpzaam. Dat is toch minder vanzelfsprekend dan je zou hopen.

Wat opvalt is dat in onze directe omgeving veel zelfstandige ondernemers wonen. Als we in gedachten een klein blokje huizen afgaan zien we een dame met een studio voor uiterlijke verzorging, een ontwerper/reclameman, een beweegcoach, een man die outdoor activiteiten organiseert, een dame die een reisorganisatie runt, een café-eigenaar, een schilder/aannemer, een man die audio-apparatuur verhuurt en een webwerker. Da’s best een afwisselend rijtje toch? Het zijn hoe dan ook mensen die stuk voor stuk een eigen invalshoek hebben. Dat is leuk, als je samen boomt over bepaalde kwesties.

Een paar maanden geleden kon aan die groep mensen het gezicht van een nieuwe ondernemer worden toegevoegd: Christine Bender. Met haar onderneming Christine Bender Coaching & Consulting ondersteunt zij mensen die meer uit zichzelf willen halen, en organisaties die meer uit hun mensen willen halen (zie ook nl.christinebendercoaching.com). Wat wij nu zo bijzonder vinden is dat Christine niet over één nacht ijs is gegaan met haar onderneming. Dat zit zo: Christine is een Duitse, die nog niet zo lang in Nederland woont. Tot anderhalf jaar geleden sprak ze nog geen Nederlands. Ze vond dat ze dat eerst maar eens moest gaan leren, en dan goed ook. Daarom volgde ze haar cursus bij de beroemde ‘Nonnen van Vught’ (Taleninstituut Regina Coeli). Het resultaat is verbluffend. Twee weken geleden spraken we Christine in de blokhut van Vriendschap Cafe Restaurant en we constateerden dat ze onze gekke taal inmiddels op haar duimpje kent. Het is nog net niet vloeiend. Je hoort natuurlijk nog wel een beetje die Duitse tongval, maar het is een kniesoor die daar op let.

Wij waren heel benieuwd hoe zij als Duitse aankijkt tegen Nederland in het algemeen en tegen Middelburg in het bijzonder. Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn. Ze vindt het hier geweldig. Ze ervaart de mensen als zeer vriendelijk en behulpzaam en het land en de stad zelf als prettig om in te wonen. Ze sprak in het verleden wel regelmatig met mensen over de vermeende stugheid van Zeeuwen, maar ze heeft dat in de praktijk nog niet echt ervaren. Dat is allemaal niet zoveel anders dan in Duitsland. Ze merkt wel dat Nederland veel ingewikkelder is als het gaat om regels en voorschriften, maar dat stoort haar nauwelijks. We zijn gewoon een ander land, met andere eigenaardigheden. Zo vindt Christine het maar gek dat we hier de mond vol hebben van duurzaamheid, maar allemaal van die waanzinnig grote ramen hebben, vaak nog zonder dubbel glas ook. “Daar valt toch niet tegenaan te stoken?” Daar hadden wij dus zelf nog nooit bij stilgestaan. Als iemand je een spiegel voorhoudt leer je nog eens wat. En laten we wel zijn: dat is dus precies waar Christine goed in is. Dat is haar werk.

En ze laat er geen gras over groeien ook. Aanstaande zaterdag geeft zij ook maar meteen haar eerste lezing in het Nederlands, bij Healthclub Zeeland Gezond aan Schenge 4 in Middelburg. Haar thema is: ‘Tem de dinosaurus in jezelf.’ Of zoals de organisatie het omschrijft: “We hebben een stukje dinosauriër in ons hersenen, dat is de reden waarom we soms niet meer nadenken en alleen maar reageren. Christine vertelt hoe we daar controle over kunnen krijgen”. Het is toch enorm stoer, dat Christine, als nieuwkomer, op deze manier meteen zelf het goede voorbeeld geeft?

Christine is overigens niet de enige spreker tijdens dit gratis evenement. Aan het woord komen ook De LIJVbeweegcoach Peter van Lit (over wiens ‘Stadse Lijv’ wij vorig jaar al eens schreven) en Loes Beenhakker van Verzachting, massagepraktijk. Zij spreken over de dagelijks ingrediënten die nodig zijn om te kunnen accelereren en over de kracht van aanraking. Het evenement begint om half elf ’s ochtends en duurt tot half een. Als je zin hebt om te gaan kun je dat even laten weten via de evenementenpagina op Facebook.

Wij wensen de sprekers bij dezen alvast veel plezier!


Delen op