array(29) {
 [0]=>
 int(47922)
 [1]=>
 int(47938)
 [2]=>
 int(47937)
 [3]=>
 int(47920)
 [4]=>
 int(47912)
 [5]=>
 int(47913)
 [6]=>
 int(47914)
 [7]=>
 int(47915)
 [8]=>
 int(47916)
 [9]=>
 int(47917)
 [10]=>
 int(47918)
 [11]=>
 int(47919)
 [12]=>
 int(47921)
 [13]=>
 int(47923)
 [14]=>
 int(47924)
 [15]=>
 int(47925)
 [16]=>
 int(47926)
 [17]=>
 int(47927)
 [18]=>
 int(47928)
 [19]=>
 int(47929)
 [20]=>
 int(47930)
 [21]=>
 int(47931)
 [22]=>
 int(47932)
 [23]=>
 int(47933)
 [24]=>
 int(47934)
 [25]=>
 int(47935)
 [26]=>
 int(47936)
 [27]=>
 int(47910)
 [28]=>
 int(47911)
}

In het Hofje Onder Den Toren met Bep Huijbregtse

Ha! Eindelijk kwam het, na meer dan zeven jaar Wij zijn De Stad, van een echt gesprek met Bep Huijbregtse, die vrolijke Middelburgse die overal en nergens opduikt en die alles en iedereen lijkt te kennen. We spraken haar al vaker hoor, daar niet van, maar altijd tussen de bedrijven door, of online. Afgelopen vrijdag hadden we echter voor het eerst afgesproken. Bep zou ons rondleiden door het Hofje Onder den Toren, dat al enige tijd wordt verbouwd tot maatschappelijk-diaconaal centrum. Het werk is nog niet klaar, maar we waren welkom om alvast een kijkje te komen nemen.

Behoorlijk ingewikkeld
We gaan niet te veel zeggen over de geschiedenis en aanleiding van dit project, of over alle betrokken partijen. Bep legde het vrijdag nog eens geduldig uit, maar zelfs als je alles in een soort organogram zou proberen samen te vatten, dan zou je nog steeds een behoorlijk ingewikkeld schema voor je zien. Mensen die er meer over willen lezen verwijzen we graag naar de links onder dit bericht. Op de sites van het Hofje en de Protestantse Gemeente Middelburg kun je allerlei relevante documenten vinden, van statuten tot beleidskaders.

Goed om te weten is wel dat Bep zo’n beetje bij alles rondom dit project is betrokken. Ze is de secretaris van de Stichting Het Hofje Onder den Toren maar ze was ook voorzitter van het college van kerkrentmeesters, de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ledenbestanden, de financiën en de gebouwen van de PGM. Dat dit college het druk heeft gehad de laatste jaren mag wel duidelijk zijn. Meerdere kerken in Middelburg zijn verkocht of overgedragen aan andere partijen. Gemeenschappen en activiteiten zijn verhuisd of gefuseerd. En bijna alles komt stap voor stap samen rondom en onder de Lange Jan. Bep overziet het allemaal.

Ontwikkelingen
Ze nam ons meer door de vier verschillende vleugels. De winkel van Talent Middelburg (een van de partijen die ruimte huurt van het Hofje) draait in de oostvleugel inmiddels op volle toeren. De nieuwe inloop aan die kant is deze week ook geopend, al moet die nog wel worden aangekleed. In de noordvleugel zijn diverse ruimtes ingericht voor nevenactiviteiten voor de jongste kinderen, zijn er nieuwe toiletten gebouwd en zijn er vergader- en kantoorruimtes, die ook verhuurd worden aan derden. Ruimte genoeg!

De zuidvleugel is binnenkort aan de beurt. Daar komt straks de hoofdingang, met ook nieuwe toiletblokken. De grote keuken blijf behouden, maar schakelt straks wel over op inductie, bijvoorbeeld. Ook de grootste ruimte, naast Jells Lunchcafé & Tuinterras blijft in gebruik voor grotere bijeenkomsten. De ingang aan de Walgang wordt een nooduitgang. Als alles straks klaar is gaan we graag weer een kijkje nemen.

Jells
We sloten de rondleiding af met een lekker broodje bij Jells. Ook die zaak huurt de ruimte van de stichting. Ze opereren zelfstandig, maar er zijn wel afspraken gemaakt over de verdeling van het terras, de openingstijden en nog wat van die dingen. Maar er wordt vooral samengewerkt. Jells is een trekpleister op zich. Het is er altijd gezellig druk. Vanwege de ligging natuurlijk, maar ook omdat het de kaart gewoon prima is, en de bediening snel en vakkundig. Da’s lekker zitten daar.

In de smiezen
Tijdens het eten kregen we pas echt een beetje in de smiezen hoeveel Bep al heeft gedaan in Middelburg, in haar leven. Je kunt haar gerust een icoon van Korfbalvereniging Swift (M) noemen, bijvoorbeeld. We spraken al af dat we daar ook nog eens op terug zouden komen, omdat we lang op zoek zijn naar foto’s van dat oude clubhuis op het Zusterplein. Maar er is veel meer. We komen ook nog terug op haar werk rondom laaggeletterdheid.

En wat te denken van al haar jaren bij ABN en ABN/AMRO, zowel op de Markt als in Dauwendaele? Daar leerde ze half ondernemend Middelburg kennen. Ook dáár was ze een boegbeeld. In de Krantenbank Zeeland lazen we dat er ook nog allerlei dingen zijn waarover we het niet eens gehad hebben. We kletsten namelijk ook over de verre reizen die Bep maakte, over Scandinavië en Afrika. Je kunt in twee uur nu eenmaal niet álles bespreken.

Hoe dan ook: het Hofje onder Den Toren is vol op stoom en bijna klaar voor de definitieve invulling. En Bep? Zij is gewoon De Stad. Punt.

Meer lezen:

Over de stichting

Het college van kerkrentmeesters

Knipsels: Krantenbank Zeeland ZB

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Inloop Hofje onder den Toren wordt officieel geopend
Inloop Hofje onder den Toren wordt officieel geopend

Morgenochtend om 10.30 uur is de opening van de inloop in het ‘Hofje onder den Toren’. De openingshandeling wordt verricht door burgemeester Harald M. Bergmann. Toen we vorige week ook […]

9 nov 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Woonatelier De Lange Jan van het Hofje Onder Den Toren naar de Nieuwe Burg
Woonatelier De Lange Jan van het Hofje Onder Den Toren naar de Nieuwe Burg

Voor ons komt het niet helemaal als een verrassing maar er waren tot gisteren nog te veel onzekerheden om er iets over te kunnen zeggen. Nu niet meer: Manuelle Meijaard […]

8 okt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Deel Hofje onder den Toren verhuurd aan Protestantse Gemeente Middelburg
Deel Hofje onder den Toren verhuurd aan Protestantse Gemeente Middelburg

Dit is een nieuwe bestemming die we niet hadden zien aankomen! Juist in de week dat aan het Domburgs Schuitvlot Japans restaurant Sakura Huis is geopend, leren wij dat de […]

18 dec 2016

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Dag Eric
Dag Eric

“Ik wil geen relaxed leventje. Ik kan dat van een ander ook niet begrijpen. Dat je die zeventig jaar die je is toebedeeld op deze kloot achterover hangend doorbrengt.” Dat […]

23 aug 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Opgelet: geen treinverkeer tussen Vlissingen en Goes van 28 augustus tot 3 september
Opgelet: geen treinverkeer tussen Vlissingen en Goes van 28 augustus tot 3 september

Nee, die stukken rails die in het gras liggen voor de spoorwegovergang van de Schroeweg zijn daar niet achtergelaten door onverlaten. Het zijn de voorbodes van groot onderhoud door ProRail, […]

23 aug 2021
Afbeelding #013 voor het verhaal Middelburgse honden door de jaren heen
Middelburgse honden door de jaren heen

Honden zijn De Stad! Of je er nu een liefhebber van bent of niet: honden horen bij de stad. De geschiedenis van de hond als huisdier gaat al zeker 14.000 […]

24 aug 2021