array(10) {
 [0]=>
 int(32439)
 [1]=>
 int(32440)
 [2]=>
 int(32441)
 [3]=>
 int(32442)
 [4]=>
 int(32443)
 [5]=>
 int(32444)
 [6]=>
 int(32445)
 [7]=>
 int(32446)
 [8]=>
 int(32447)
 [9]=>
 int(32448)
}

Indrukken van blurring in Middelburg

Gisteren was ‘blurring’ (de mengvormen retail en horeca) volop in het landelijke nieuws. Directe aanleiding was de rechtszaak die de Slijtersunie had aangespannen tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), over diezelfde proef. Algemeen Dagblad vatte het samen in het artikel ‘Alleen burgemeester bepaalt of kapper wijn mag schenken‘.

Middelburg doet ook mee aan de proef. Zo’n 20 bedrijven hadden zich ervoor aangemeld. Wij hebben er gisteren, en in de afgelopen weken, met een paar van die ondernemers én met vrienden en bekenden over gesproken en een paar dingen vielen ons daarbij op:

– Bijna iedereen die we spreken vindt de proef een goede zaak. Mengvormen zijn van deze tijd. Van alle tijden misschien wel. De eerste ervaringen zijn overwegend positief. Je ziet nog nergens dingen escaleren. Het is een beetje hetzelfde verhaal als met de gevelterrassen.

– De kritische geluiden die we hoorden waren mild-kritisch. Een goed voorbeeld is een nieuwe ondernemer die ons liet zien dat hij dertien vergunningen moet aanvragen om zijn zaak te kunnen starten. Dat is heel veel papierwerk en het kost ook nog een hoop geld. Hij vindt de proef prima, en snapt dat oud en nieuw in een overgangsperiode nog wat schuren, maar vindt natuurlijk ook dat er niet met twee maten gemeten moet worden. De nieuwe soepelheid moet uiteindelijk voor iedereen gelden.

– Blurren is bij geen enkele zaak hetzelfde. We waren in een winkel die zich alleen heeft aangemeld om eventueel koffie te kunnen schenken, maar dat deden ze, net als veel andere winkels, al jaren. BOMONT en Two Ladies Like Living schenken ook koffie, maar hebben voor de koffiehoek (geen alcohol) een vergunning aangevraagd. Waarom? Omdat de koffie daar verkocht wordt. Bij Robuust stond de koffie al centraal, maar wordt nu ook een biertje geschonken. Dat mag gewoon binnen en buiten, omdat het al horeca was. Bij Wijnspeciaalzaak 12% of meer en Hoplala ligt dat weer anders. Zij willen klanten ook kunnen laten proeven. Dat mag, maar dan niet meer dan twee eenheden per klant, en alleen binnen. De Schouwburg en Hildernisse doen mee om andere redenen. De eerste omdat daarmee de mogelijkheid ontstaat om cd’s of ander materiaal van optredende artiesten te kunnen verkopen, de tweede om de kunst die aan de muren hangt ter plekke te mogen verkopen.

En nu noemen alleen een paar deelnemers aan de proef. Iedereen in Middelburg weet dat er nog veel meer gebeurt op dit gebied, soms al jaren. Wij vinden het persoonlijk een prima ontwikkeling en zijn benieuwd of er ook mensen zijn die daar heel anders over denken.

Het is in dit kader ook aardig om de video over de proef in Middelburg te bekijken, op YouTube. Daarin leggen projectleider Cees Verhage en Jack Dooms van Gemeente Middelburg uit waarom de stad meedoet aan de proef. Maar ook mensen als Dick Anbeek en Steffen Brinkhaus komen aan het woord. Het filmpje duurt tien minuten maar is zeer verhelderend.

Wat denken jullie ervan?

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Serenitae opent in augustus in de Gravenstraat in Middelburg
Serenitae opent in augustus in de Gravenstraat in Middelburg

Leuk! Een nieuwe bestemming voor het pand aan Gravenstraat 82 in Middelburg, waar voorheen, Saray, Lara en AOC waren gevestigd. Eind augustus zullen Jarno en Iwona Stroo daar hun zaak […]

8 jul 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Zij waren De Stad: Middelburg 1890-1910
Zij waren De Stad: Middelburg 1890-1910

Zij waren De Stad! Weer even terug naar het Middelburg in de periode 1890-1910, met 17 prachtige foto’s uit de collectie van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, in de Beeldbank […]

8 jul 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal De metamorfose van Ton’s Brillenmode in Middelburg
De metamorfose van Ton’s Brillenmode in Middelburg

We waanden ons, ook al was het maar voor even, in dat onderdeel van het televisieprogramma van VTWonen, ‘weer verliefd op je huis’. Twee weken terug kwamen bij Ton’s Brillenmode […]

9 jul 2016