Geplaatst op 23 augustus 2018

ING Middelburg in de steigers

Aanvankelijk keken we nauwelijks op van de steiger die tegen het pand van de Middelburgse vestiging van ING Nederland werd gebouwd. Totdat we zagen hoe groot het bouwsel aan Markt 43 uiteindelijk werd. Toen werden we nieuwsgierig naar de plannen van de bank.

Juist op het moment dat we er naar stonden te kijken zagen we een medewerker die buiten stond. Dat bleek achteraf Luciano Lorello te zijn. We vroegen hem of we misschien mochten kijken binnen en misschien zelfs wel op het dak? Hij beloofde ons dat hij het uit zou gaan zoeken én dat hij contact met ons zou opnemen.

Nu krijgen we zulke toezeggingen wel vaker van medewerkers van grote bedrijven en instellingen en we weten dat een vervolg er dan niet altijd in zit. Maar Luciano voegde daad bij woord, en snel ook. Binnen een uur kwam hij ons opzoeken op het terras, met de mededeling dat we van harte welkom waren bij zijn collega, Carl Helmich. Ah ja! We waren even vergeten dat die daar ook werkt. Nog niet eens zo lang geleden had hij dat verteld. Over zijn jaren in het postkantoor in de Lange Noordstraat, en later over zijn overgang naar ING, in 2008.

Gisteren troffen we Carl en Luciano terwijl ze hun handen nog vol handen aan diverse klanten. Ooit werkten er misschien wel veertig mensen in deze bank, maar nu draaien deze twee heren de vestiging feitelijk met z’n tweetjes. Luciano grijnsde dat ze een puike tandem zijn. “We zijn oude en jonge garde en juist daarom leren we veel van elkaar.”

Maar die verbouwing dus. Dat is inderdaad een behoorlijk ingrijpende. ING wil met de tijd mee blijven gaan en vindt dat je als hypotheekverstrekker zelf ook moet uitstralen wat je adviseert. Daarom wordt het pand helemaal energieneutraal gemaakt. Het dak gaat er helemaal af en wordt vervangen, er wordt wat asbest van vroeger verwijderd, de gevels worden aangepakt enzovoort. De verbouwing duurt half oktober. Zo lang staan die steigers er dus ook. De pinautomaten en andere diensten blijven gewoon bereikbaar. Juist daarom ziet die steiger er zo bijzonder uit. Er komt ook nog een doek van ING op de gevel, voor de herkenbaarheid.

We hebben zojuist nog een beetje zitten snuffelen in de Krantenbank en beeldbanken en weten nu dat in 1951 werd gestart met de bouw van de panden, toen nog in opdracht van de voorloper van ING, de Nederlandse Middenstands Bank (NMB) en van Stoomtram Walcheren (later Streekvervoer Walcheren en Zeeland Tours). Die zaten daar toen ook nog. Eerder waren er ook al verbouwingen, waarbij onder meer de bovenwoningen werden verbouwd tot kantoren. In 1982 was er een grote, en rond 2005.

We mochten wel even op de bovenverdiepingen kijken maar er geen foto’s nemen. Fair enough. Het zijn vooral vergaderruimtes en leegstaande kantoren eigenlijk. De zolder heeft een puik uitzicht op de Markt. Carl vertelde dat Maartje van Wegen daar nog eens zat voor een sinterklaasintocht, en beveiligingsmensen tijdens de Koninginnedag van 2010.

Enfin, we dwalen weer lekker af door die paar steigers. Kort samengevat: we wensen Carl en Luciano een goede verbouwing. Bedankt voor de toelichting heren!

Krantenknipsels en historische foto’s: Beeldbank en Krantenbank Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.


Delen op