array(1) {
  [0]=>
  int(15174)
}

Instagram Stories: Wij zijn De Stad gaat óók kort en verticaal

De moderne variant (of: tl;dr): Wij zijn De Stad gaat óók kort en verticaal. We integreren Instagram Stories in het verhaal.

En dan nu de véééél te lange versie: we volgen ontwikkelingen op internet in het algemeen en rondom sociale media op de voet, al jaren. Vanaf de tweede helft van de jaren 90 hebben we er altijd flink op los geëxperimenteerd. Het begon ooit met de chat- en gamekanalen van Yahoo, na 2000 verschoven de interesse en activiteiten naar andere werelden. Die van de communities van online games bijvoorbeeld.

In 2005 begonnen we als een malle te bloggen op Blogger.com. Dat breidden we in de jaren direct daarna uit met vrijwel alle platformen die gelanceerd werden: van YouTube en Facebook tot Twitter, Flickr en MySpace. Razend interessant allemaal.

Actief zijn we na al die tijd nog steeds, misschien wel actiever dan ooit, maar als dingen niet echt vernieuwend zijn nemen we ook lang niet altijd meer de moeite om een platform of app te verkennen. Snapchat verwijderden we weer na een verkenning van een half uurtje en pas twee weken geleden hebben we aan de bar een live-instructie gekregen over de werking van Tinder en Happn. Interessant allemaal hoor, maar wij geloven het wel. Het zal de leeftijd wel zijn.

Maar eerlijk is eerlijk: we vinden het ook mooi als we de mensen die onze stukjes best willen lezen ook daadwerkelijk bereiken. Het is prachtig om te zien dat er nog steeds groei zit in deze Facebookaccount (inmiddels meer dan 13.000 volgers) maar we weten ook dat we lang niet al die volgers bereiken. En we zien natuurlijk ook dat Facebook heel slim is geweest door concurrenten Instagram en WhatsApp over te nemen. In de afgelopen jaren waren er complete volksverhuizingen naar die platformen. Snapchat werd dan weer niet gekocht; dat platform werd simpelweg gekopieerd in de vorm van Instagram Stories. En met succes: de groei van het origineel stagneert terwijl Instagram Stories inmiddels twee keer groter is.

Instagram gebruiken we ook al behoorlijk lang, maar aan die stories wilden we eigenlijk niet. Ten eerste willen wij de verhaaltjes, klein en groot, graag bewaren voor de toekomst. Daarom zien wij websites als wijzijndestad.com of middelburgdronk.nl als moederschepen. Het zijn letterlijk een soort archieven. De bijdragen aan Instagram Stories verdwijnen na 24 uur, tenzij je ze zelf archiveert. Aan dat idee beginnen we nu pas een beetje te wennen.

Een ander dingetje is dat Stories eigenlijk het beste worden verteld als je verticaal filmt en fotografeert. Dat is logisch als je kijkt naar de manier waarop mensen hun telefoons vasthouden, maar het staat haaks op de manier waarop wij altijd werkten (en nog steeds). Het vereist dat je het allebei doet….en juist dat zit niet zomaar in je systeem.

Maar we beseffen maar al te goed dat nieuwe generaties niet dol zijn op filmpjes die langer duren dan een minuut of dertig seconden. Dat ze het liefst oneliners zien die de boel samenvatten, niet van die enorme lappen tekst als deze. Dat ze met dopjes vol muziek in kijken naar filmpjes zonder het geluid aan te zetten, en daarom ondertiteling fijn vinden.

We gaan niet in alle opzichten voor de bijl. Hier op Facebook en op de site gaan we de boel niet inkorten bijvoorbeeld. Maar sinds een paar weken experimenteren we wel wat meer met die stories op Insta (www.instagram.com/wijzijndestad/). We zien dat ze behoorlijk goed worden bekeken, maar we kregen van verschillende mensen ook meteen feedback. Of we niet wat vaker met tekstblokken en andere tools willen toelichten waar we waren of zijn, of wat er precies gebeurde. Vooruit maar dan. We gaan het proberen.

Goed verhaal! Lekker kort! Maar wel mooi verticaal, toch?

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zeeuws Archief ontsluit fotoarchief Zeeuwse Landbouw Maatschappij
Zeeuws Archief ontsluit fotoarchief Zeeuwse Landbouw Maatschappij

Veel Middelburgse beelden zitten er niet tussen, maar we vinden het altijd te gek om historische foto’s te bekijken die we nog nooit eerder zagen. Die delen we graag. Het […]

17 dec 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Welkom bij de VOM! Op bezoek bij Marjolijn van Son
Welkom bij de VOM! Op bezoek bij Marjolijn van Son

Eind jaren 80 zaten we met haar op de Middelbare school. Ze groeide toen op onder de Lange Jan, letterlijk. Haar moeder Frederika Bunt had toen nog De Lokeend aan […]

17 dec 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Een nieuwe bestemming voor Lange Delft 111
Een nieuwe bestemming voor Lange Delft 111

De sluiting van Delifrance in de Lange Delft kwam nogal plotseling, afgelopen zomer, maar zie: er is weer beweging. Toen vorige week voor het eerst in lange tijd de ramen […]

18 dec 2018