array(4) {
  [0]=>
  int(72014)
  [1]=>
  int(72011)
  [2]=>
  int(72013)
  [3]=>
  int(72012)
}

Jambo! Kennismaken met Francis Kinyua

Deze man, met zijn gulle lach, woont sinds 13 jaar in Middelburg. Hij zei eerder al eens op het terras dat hij zijn verhaal best eens wilde doen. Het verhaal over zijn schoonmaakbedrijf, maar ook over zichzelf. Want bijzonder ís zijn verhaal. Tot op heden kwam een interview er nog niet van, maar ondernemend als hij is besloot hij het dan gewoon zelf te schrijven. Een deel ervan dan toch. Super! We geven hem graag het woord.

Dames en heren: Francis Kinyua!

“…de school is uit, ik ren samen met mijn beste vriend van de schaduw van het schoolgebouwtje naar de schaduw van de boom, op onze blote voeten met allebei zo’n 5 kilo aan boeken in onze armen. We hebben nog een lange weg te gaan. Onderweg zien we lange witte mensen met mooie kleding, schoenen en sieraden, grote zonnehoeden en vooral snoepjes en geld…. Die mensen komen voor de safari of om Mount Kenya te bezichtigen. We zien ze elke dag, net zoals die witte mensen ons ook elke dag voorbij zien lopen met onze boeken, van school naar huis. Dan roepen ze ‘Jambo!’ en zijn vrolijk en vriendelijk.”

Dit stukje van mijn verleden is mijn toekomst geworden.

Mijn naam is Francis Kimuhu Kinyua. Dit is een deel van mijn persoonlijke verhaal, ter kennismaking,  voor iedereen die wat verder wil kijken dan alleen een bedrijf waar zaken mee wordt gedaan. Mijn verhaal begint in Kenia, Afrika. Als jonge jongen zat ik vol met dromen, dat zit in het DNA zullen we maar zeggen. Dromen vol met gouden bergen. Maar gouden bergen komen niet zomaar, al dacht ik dat vroeger dat dat wel zo is.

In Kenia zag ik een mogelijkheid om naar Europa te komen. Eerst naar Italie, toen Griekenland en later Nederland. In alle drie de landen heb ik hard gewerkt, van afwasser tot hulp in de keuken. Uiteindelijk ben ik kok geworden. Aan ambitie geen gebrek. In elke land altijd maar weer bezig om de papieren in orde te krijgen. En in elk land was ik op zoek naar dat vrolijke en vriendelijke gezicht, dat nergens te zien was.

Voor andere mensen ben altijd op zoek naar oplossingen. Zaken doen zit in het bloed van de Kikuyu’s, dat is de grote Afrikaanse stam waartoe ik behoor. Een trots volk dat altijd onderhandelt. En wel zodanig onderhandelt dat ik, ergens in 2013, zelfs de huidige president van Kenia dhr Ruto met zijn hele entourage in Middelburg en Vrouwenpolder heb mogen ontvangen. Ja ik, Francis. En ik heb kunnen laten zien hoe we hier in Middelburg, Veere en Vrouwenpolder leven. En dit heeft tot op de dag van vandaag een impact op hoe Dhr Ruto nu Kenia regeert.

Ondertussen woon en werk ik met veel plezier al een jaar of dertien in het mooie Middelburg.

Mijn eigen bedrijf opstarten hoorde natuurlijk ook bij mijn wensen, en ook dat heb ik gedaan. ‘Opgeruimde gedachten in je hoofd is een opgeruimd leven om je heen’ zeg ik altijd. Mijn schoonmaakbedrijf heet ‘Jambo’. We doen onder andere zaken met hotel Bruno.

Zoals je kunt zien in het Jambo logo, heeft de leeuw 3 armen, dat is niet zomaar. De eerste is reikende hand vanuit mijn eigen bedrijf, Jambo cleaning. Heb je een kantoor of klein bedrijf of onderneming dat onderhouden moet worden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres om dit in orde te krijgen.

De tweede arm is mijn passie voor koken, dit laat ik tegenwoordig met veel plezier bij Café Cliché Middelburg zien, waar ik de lekkerste gerechten maak.

De derde arm… is mijn persoonlijke handreiking naar iedereen die hulp nodig heeft, een luisterend oor of een wezenlijke oplossing voor een probleem. Want wees nu eerlijk: ‘we only all walk eachother home’ Laten we het dragelijk maken. Een leuk weetje: 5 procent van alle inkomsten van Jambo gaat naar Kenia, daar waar de jongens dromen over die gouden bergen.

Dit is een bladzijde uit de biografie die ik zeker nog op mijn to-do-list heb staan. Wij als bedrijf gebruiken natuurvriendelijke producten omdat we het belang er van inzien voor de toekomst.

Als afsluiter zeg ik dat ik graag zou zien dat als je mij tegenkomt je dan ‘Jambo jambo’ zegt. Dan zeg ik ‘Hakuna Matata!’

Contact met Jambo? Bel Francis dan, via 06-19640320.

Profiel
Afbeelding #005 voor het verhaal Welkom in de stad, Café Cliché Middelburg!
Café Cliché Middelburg
Markt 75
Tags

Volgende verhalen

Afbeelding #034 voor het verhaal Middelburgse bedrijven van toen: de Meelfabriek
Middelburgse bedrijven van toen: de Meelfabriek

In de serie ‘Middelburgse bedrijven van toen’ vandaag aandacht voor de voormalige meelfabriek, die ooit stond op de plek waar nu zaadschoningbedrijf Dutch Cleaning Mill is gevestigd. De fabriek werd […]

4 jul 2023
Afbeelding #001 voor het verhaal De Kenniskast Gedeeld Verleden van ZB: Angélique Duijndam
De Kenniskast Gedeeld Verleden van ZB: Angélique Duijndam

We stipten het al aan tijdens Keti Koti: sinds 1 juli presenteert ZB de Kenniskast Gedeeld Verleden in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de ZB in Middelburg. De […]

4 jul 2023
Afbeelding #003 voor het verhaal De groeten van Sjaak
De groeten van Sjaak

Sjaak vd Berg heeft dit gebouwd 15/04-1987 Groeten aan de toekomst We moesten even goed kijken, toen we op de dag van de opening van Boutique Hotel Bajoene deze poster […]

5 jul 2023