Geplaatst op 17 juli 2018

Jan de Vlieger over zijn eerste maanden als directeur van De Drvkkery

Dit jaar viert De Drvkkery het 20-jarig jubileum, maar de boekhandel was vorig jaar ook veel in het nieuws. Dat had natuurlijk alles te maken met de verkoop van de winkel. Met de oud-eigenaars Dick Anbeek en Anja de Groene spraken wij daar wel over maar met hun opvolgers, Jan de Vlieger en zijn vrouw Geertruida Hettema, nog niet. De nieuwe eigenaars werden vanaf september in veel media belicht, zowel regionaal als landelijk. Daarom leek het ons het leuker in een later stadium kennis te maken, om vervolgens terug te blikken op de eerste periode in Middelburg.

We gingen afgelopen maand twee keer op bezoek in de zaak om mee te kijken met Jan. Eerst bij een gesprek met Anousha Nzume, op 7 juni, en vorige week, toen hij met Piet Dieleman voor en in de winkel stond te sparren over een mogelijke nieuwe inrichting van het voorste gedeelte van De Drvkkery. Als bedenker en maker van de grote glazen wand aan de voorgevel heeft Piet daar uiteraard ook ideeën over.

Nadat we even hadden meegeluisterd konden we Jan mooi vragen naar zijn eerste indrukken en plannen. Hij heeft het geweldig naar zijn zin in Middelburg, waar hij eerder ook al woonde, maar hij is ook de eerste om te erkennen dat het nog niet zo eenvoudig is als het lijkt, het runnen van zo’n mooie winkel.

Dat verklaart ook waarom je Jan en Geertruida zo vaak zag op de werkvloer, in het afgelopen jaar. Ze lopen stage in hun eigen winkel (Jan: “en daar zijn we voorlopig nog niet mee klaar ook”). Wij ondervonden dat zelf toen we een tijdje terug een boek hadden besteld. We kregen een attenderingsmailtje van Jan zelf en het briefje in het boek was ook van zijn hand. We kregen toen even het gevoel dat hij niet goed in delegeren is, maar dat was ten onrechte. Hij was gewoon aan het helpen en leren. Een prima insteek toch?

Het is rijkelijk laat, maar bij dezen heten we Jan en Geertruida alsnog van harte welkom in Middelburg!

Meer lezen:

www.trouw.nl/cultuur/waarom-de-dominee-boekverkoper-werd~ae4fd6ba/

www.omroepzeeland.nl/nieuws/102376/Een-boekhandelaar-is-een-dominee-op-zijn-best

www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/de-drvkkery-nog-steeds-een-winkel-om-in-te-verdwalen~a734a57b/

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/de-drvkkery-is-verkocht-maar-dick-en-anja-zijn-nog-lang-niet-klaar/

wijzijndestad.com/verhalen/het-afscheid-van-dick-anbeek-en-anja-de-groene-in-de-drvkkery/

wijzijndestad.com/verhalen/over-de-drvkkery-in-1998-en-muziek-kopen-in-middelburg-voor-die-tijd/Meer verhalen over Boekhandel de Drvkkery

‘Mr. Drvkkery’: een portret van Dick Anbeek bij Omroep Zeeland

Tof, deze reportage van Omroep Zeeland, over ‘Mister Drvkkery’ Dick Anbeek! Eind dit jaar stopt Dick dan écht in de winkel. “Ik hoop dat mijn opvolger die titel gaat krijgen….

Lees meer

Over de Drvkkery in 1998 en muziek kopen in Middelburg vóór die tijd

Bij de map met foto’s van Trefcenter uit 1987, die we hier vorige week deelden, zat ook een mapje met foto’s van De Drvkkery, uit de tijd dat Andre de…

Lees meer

Video: een lange rij voor Nicci French, in De Drvkkery

Een serieuze rij bij de signeersessie van Nicci French tijdens de Bookstore Day NL in De Drvkkery!

Lees meer