array(14) {
 [0]=>
 int(21515)
 [1]=>
 int(21516)
 [2]=>
 int(21517)
 [3]=>
 int(21518)
 [4]=>
 int(21519)
 [5]=>
 int(21520)
 [6]=>
 int(21521)
 [7]=>
 int(21522)
 [8]=>
 int(21523)
 [9]=>
 int(21524)
 [10]=>
 int(21525)
 [11]=>
 int(21526)
 [12]=>
 int(21527)
 [13]=>
 int(21528)
}

John van der Horst over Free Record Shop Middelburg en andere platenzaken

Oude foto’s van Middelburgse winkels: die ontvangen we maar wat graag! John van der Horst las het verhaal over Andre de Meij in de Drvkkery en kwam vervolgens in de mail met een uitgebreid verhaal over vroegere platenzaken in Middelburg. We hebben een paar stukjes verwijderd, maar voor de rest het verhaal integraal, voor de liefhebbers.

Het bijschrift bij de foto’s:

“De laatste dagen van het Free Record Store filiaal bij de AH, in januari 2010. Je ziet mij nog te midden van mijn oud collega’s Sal Priem, met blond haar en Willem Houterman, met donker haar… Heb nog een enorm plezierig halfjaar gewerkt daar met die gasten! Het werd uiteindelijk een beetje “ons”winkeltje.”

Het verhaal van John:

Als geboren en getogen Middelburger die in 1974 zijn eerste singletje kocht, heb ik veel zien komen en gaan….
De muziekafdeling van De Drvkkery in 1998 was toen nog een shop in shop van Ear & Eye, die je ook nog in Utrecht vond. De komst van Van Leest begin jaren 90 was een verademing qua assortiment; het obscure en wat minder bekende repertoire kon je er vinden….

Wat ik persoonlijk toen fraai vond, was een bak met kosmische electronische muziek, zoals Tangerine Dream en zo, dat was een specialisatie van hen. In latere jaren dook André daar pas op, samen met Rob, wiens achternaam ik even niet meer weet. Rob werkte eerst bij Sjiep en daarna bij de Free Record Shop, toen die er net was. Over Rob heb ik nog een mooie herinnering; toen ik begin juni 1985 van mijn toenmalige werk kwam en Sjiep binnen liep, was hij nog dozen aan het uitpakken. Ik kwam voor de release van “Boys & Girls” van Bryan Ferry. Voor zover ik weet lag die in de doos en was ik de eerste in Middelburg die die lp had!
Sjiep was natuurlijk een begrip…. Geweldig, die banken met kussens met daar bovenop dat houten hoofd waarop de hoofdtelefoon rustte……

Mu 2000 was in de laatste jaren, vlak voor de Free eind jaren 80 bemand door de mensen van Sjiep. Ik weet dat het pand toendertijd ook door hen werd gehuurd, of hun eigendom was….. In al die jaren daarvoor heeft er heel lang een vrij lange kerel gestaan met een bril op en donker haar,vaak voorzien van een peuk (dat kon toen nog…). Die meneer zou, als het goed is en klopt, de zoon moeten zijn van meneer en mevrouw Wagenvoort. Wagenvoort had zijn winkel in het pand aan de Lange Delft waar nu Eyewish opticien zit en ver daarvoor Boebi bluejeans. Wagenvoort was ook een begrip! Naast de top 40 singles ook een volle collectie popmuziek en aparte afdelingen Jazz en Klassiek. Ook daar heb ik nog veel gekocht……De heer en mevrouw Wagenvoort waren al wat ouder weet ik nog en vaak wat nors tegenover de jeugd die hun plaatjes kwamen kopen; zal wel een soort conservatief generatieverschil geweest zijn. Zo weet ik nog dat eventueel ruilen een lastige kwestie was!

Laten we V&D niet vergeten, die in de gloriejaren toch een aardig prachtige muziekafdeling had; ook best goed gesorteerd. Ik kocht daar in 79 “The Wall” van Pink Floyd; weliswaar en helaas zonder die afneembare sticker met de titel er op; dat vind ik nu nog jammer! Maar goed, voor mijn zakcentjes en spaargeld bleek V&D soms wat goedkoper te zijn dan Wagenvoort en Mu 2000. Hieraan wil ik nog toevoegen dat zelfs Trefcenter nog een tijd lang lp’s verkocht; vaak in folie geseald en niet beluisterbaar…

Goed, nog even terug naar de jaren 90; aan het eind van de Lange Delft, in de buurt van De Rode Pilaren heeft Music House of Music Store nog gezeten. Van die twee zaken heeft eentje daarvan nog op de hoek van de Geere gezeten, tegenover de Rabobank; later trok daar Foto Verschuren in…Die zaak werd uitgebaat door Ruud, achternaam ben ik weer even kwijt, en later door Benno Faasse. Ruud werkt geloof ik tegenwoordig bij JYSK op de Mortiere; die heeft in het begin nog gewerkt op de muziekafdeling van de Mediamarkt vanaf de opening… Die muziekafdeling was toen best serieus te noemen, want men had behoorlijk veel, ik weet niet of jij je dat nog herinnert…

We maken een sprongetje naar de jaren 70, de periode dat jij waarschijnlijk nog niet in Middelburg woonde… Zo rond of net na 1975 had je in het winkelcentrum Dauwendaele ook een platenzaak, in het pand waar nu die pizzeria zit en voorheen een fotostudio. De naam weet ik niet meer, wellicht dat ik er nog een plastic tasje van heb (ik heb nog veel bewaard van de door mij bezochte zaken…..) Deze winkel verkocht ook een stukje speelgoed w.o veel modelbouw, lang is deze winkel er niet geweest; ik meen tot ongeveer 1979 of 80.

In het pand naast de ING op de markt waar nu die sportzaak zit, (Prymo?????) zat tegen eind jaren 70 Zeeland Sound, dat weet ik dan nog wel. Daarna kwam de Bristol er in…….
Vervolgens de mooiste en meest opmerkelijke; in de Herenstraat, zo nabij het voormalige café De Poort en La Vaca zat in de jaren 70 Eefoon…Een typisch zaakje voor die tijd qua kleuren e.d.

Ik kwam er in mijn jeugd niet zo vaak, want de uitbaters waren een beetje van die late hippie figuren die voor een twaalf, dertien jarige een beetje te mysterieus waren haha!
Wel mooi was dat zij steevast elke week adverteerden in de toenmalige Scheldebode en De Faam met de slogan “ Goede Goedkope Popelpees” voorzien van een pop-art achtige zeefdruk/ tekening.

De Platenbaas kwam ook nog aan de orde zag ik op de site; die zaten eerst in de Korte Noordstraat, in het oude pand van Goudswaard speelgoed (nu Intertoys). Daarna kwamen ze op de Pottenmarkt. Portobello van Harry in de Gortstraat heeft ook in de jaren 90 nog lang veel tweedehands platen gehad, misschien weet je dat ook nog wel….

En wat de Free betreft; ik ben het geheel eens met je argument dat je er op den duur kwam om te neuzen en te babbelen…….Sporadisch zat er bij ons wel eens wat bijzonders tussen de voorraad, maat het werd op den duur meer kwantiteit dan kwaliteit, en teveel acties en gedoe, wat het plezier van de echte muziekliefhebber ondermijnde……..
Ik heb een aantal mooie jaren gehad met fijne collega’s die jij ook nog kent, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nooit meer terug zou willen; mits het winkelconcept terug maar de basis zou gaan…

Tot slot; ik hoop dat je iets aan mijn relaas hebt, ik zal t.z.t trachten eens mijn verzameling tasjes te bekijken en foto’s maken van de verdwenen zaken uit Middelburg……..

Toffe groet, John van der Horst.

Gerelateerd:

Over de Drvkkery in 1998 en muziek kopen in Middelburg vóór die tijd

Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Op bezoek bij Voedselbank Walcheren in Middelburg
Op bezoek bij Voedselbank Walcheren in Middelburg

“Lieve Wij zijn De Stad, ik ben bestuurslid van Voedselbank Walcheren. Ik ben van mening dat Wij ook De Stad zijn! Jullie zijn van harte welkom op Kleverskerkseweg 57.” Toen […]

18 dec 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Jan Meulenberg over Plan Molenwater
Jan Meulenberg over Plan Molenwater

Prachtig! Toen we vanochtend in het winterzonnetje over het Molenwater kuierden, hoorden we iemand luidkeels zingen in het park. Het bleek de stem van Jan Meulenberg te zijn, die ons […]

19 dec 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Welkom bij de VOM, Oil & Vinegar!
Welkom bij de VOM, Oil & Vinegar!

Top! Ook Oil & Vinegar in de Langeviele heeft zich aangesloten bij de VOM! Deze winkel, die in het najaar van 2002 opende in de Langeviele, behoeft bij veel mensen […]

19 dec 2017