Op dit moment gebeurt het: de officiële opening van het Joint Research Center Zeeland. Er zijn toespraken, panelgesprekken én een spectaculaire openingshandeling. Mooi, maar wij gingen toch liever voor een rondleiding gisteren. Dat mocht ook. We werden ontvangen door manager Leo Blok en het team communicatie.
Er is heel veel gebeurd sinds ons vorige bezoek, in februari, toen architect Ben Westenburger ons rondleidde. We waren toen al onder de indruk, gisteren kwam daar nog een schepje bovenop. Imposante apparatuur, fraai meubilair en veel mooie en subtiele details.
Nog niet alles is af, maar dat is niet zo erg. De eerste studenten en onderzoekers komen pas in februari. Er is dus nog tijd genoeg, voor de welbekende laatste puntjes. Voor wat duiding over de functie van het JRCZ citeren we maar gewoon uit het persbericht:
“Vanaf februari volgend jaar werken studenten, docenten en onderzoekers in het onderzoekslaboratorium samen aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen in de Zuidwestelijke Delta.
Het JRCZ is uniek in zijn soort. Het gebouw bestaat uit laboratoria voor engineering, chemie, ecologie en een datalab, die allemaal voorzien zijn van de modernste apparatuur. Op elke verdieping zijn er zogenaamde makerspaces waar studenten samenkomen met docenten en onderzoekers. Hier inspireren en helpen ze elkaar bij het oplossen van complexe, maatschappelijke vraagstukken rondom de thema’s water, energie, voedsel en de biobased economy. Het zijn thema’s die passen bij het DNA van Zeeland en de Zuidwestelijke Delta.
Het laboratorium is gevestigd aan Het Groene Woud in Middelburg, naast de vestiging van HZ University of Applied Sciences. In het onderzoekslaboratorium gaan studenten, docenten en onderzoekers van University College Roosevelt (UCR), HZ en Scalda samenwerken. Ze doen dat met bedrijven en instellingen uit de regio, die het gros van de vraagstukken aandragen. De opgedane kennis vloeit hierdoor terug naar de praktijk, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van het onderwijs. Het JRCZ helpt de onderwijs- en kennisinfrastructuur van Zeeland toekomstbestendig te maken. Het is een van de projecten die voortkomen uit het advies ‘Zeeland in stroomversnelling’.
De bouw van het laboratorium heeft meer dan twee jaar geduurd. Het witte, deels transparante gebouw met de grote trap langs de buitenkant naar het dak is een ontwerp van Rothuizen Architecten en Adviseurs.”
Leo legde uit dat het JRCZ echt een belangrijke rol in de stad en de provincie wil gaan vervullen. Relevant onderzoek ondersteunen ze maar wat graag, op allerlei manieren. Het mag dan geen openbaar gebouw zijn; als instituut wil JRCZ midden in de samenleving staan.
Aan de omgeving wordt ook nog volop gewerkt. Zoals gezegd legde Geldof BV gisteren de laatste, koude hand aan de bestrating maar daar blijft het niet bij. Leo vertelde dat het plein op termijn veel groen zal krijgen om uiteindelijk op natuurlijke wijze verbonden te worden met het bolwerk.
We hopen volgend jaar nog één keer terug te gaan, als het JRCZ vol in bedrijf is. We willen die aula en al die ‘spaces’ ook wel eens zien als het er wemelt van de mensen en de activiteiten!
Je kunt JRCZ en de opening ook volgen via Insta: https://www.instagram.com/jointresearchcenterzeeland/