Geplaatst op 21 februari 2020

Karel Meertens over Wonen in een monumentenpand in Middelburg

Karel Meertens woont in een bijzonder Middelburgs monumentenpand: Het Gouden Cruys aan Dam 36. Het huis werd gebouwd in 1548 en was ooit het onderkomen van ‘de Colveniers van de edele busse’. Mensen die wel eens een tochtje met Rondvaart Middelburg hebben gemaakt kennen het verhaal.
 
Hoe tof is het om dat pand een keer van binnen te zien? Heel tof, kunnen we melden. Voor ons deed dit buitenkansje zich eergisteren voor!
 
Hoe dan? Wat dan? Welnu: het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit en Erfgoed Zeeland verzorgen jaarlijks de cursus ‘Wonen in een monumentenpand in Middelburg’. Dit jaar gaat de cursus, die zeven lessen van twee uur omvat, van start op vrijdag 6 maart. De eerste zes lessen komen samen in de laatste, die niet in het archief zelf wordt gegeven, maar in het huis van Karel aan de Dam. Daar vertelt hij dan onder meer over de geschiedenis van het pand, en over al het restauratiewerk dat hij in de loop van de jaren verrichtte.
 
Wij kregen een klein voorproefje. We begonnen op zolder en daalden langzaam af naar de tuin, waar we weer een heerlijk stukje achterkant van De Stad kregen voorgeschoteld. Daar vertelde Karel enthousiast verder, over de ongelijke verdeling van tuinen in de stad, over de fraaie poort die hij zelf maakte, en nog veel meer. Al vertellend plukte hij ook nog een eetbare kiwi uit een boom van de buurvrouw. Geweldig toch? Even later op de fiets kwam spontaan dat gedichtje van van Alphen in ons op. ‘Karel zag eens kiwi’s hangen, o! als eieren zo groot.’

Video: youtu.be/Eu1bbh79TY4.

 
Heb je wel oren naar deze cursus? Je leest er meer over op de website van het Zeeuws Archief
Inschrijven kan via de Zeeuwse Volksuniversiteit.
 
Meer over Het Gouden Cruys op Middelburg Dronk.
 

Delen op