array(1) {
  [0]=>
  int(9812)
}

Karel Tiggelman over het voormalige café Centrum in de Latijnse Schoolstraat

Hij stuurde verhaal het vorig jaar al, nu delen we het alsnog.

Herinneringen van oud-collega Karel Tiggelman, aan café Centrum in de Latijnse Schoolstraat. Eerder heette de zaak Novum en daarvoor weer ’t Hof van Holland.

Karel schrijft:

Wat leuk zo’n oude kroeg waar boven en naast wij hebben gewoond. In jullie artikel “Kroegpraat – Het hield er gewoon nooit op” in de bode van 11 april, week 15, pagina 5, staan 2 foto’s van “’t Hof van Holland” vermoedelijk gemaakt voor – en ver na de oorlog. Latijnse Schoolstraat 7.

In 1948 kwam ik met mijn ouders van Breda naar Middelburg en kregen een bovenwoning in de Latijnseschoolstraat 9, naast dit café toegewezen. Beneden woonde een bakker met zijn gezin. Op de eerste etage was onze woonkamer en keuken, de twee slaapkamers waren boven het café. De eigenaar was de heer Minderhoud, welke vele jaren later een ander café genaamd “Café Centrum”op Plein 1940 opende.

Daar er in die jaren nog geen koeling was kwam er wekelijks paard en wagen voorrijden met grote rechthoekige stukken ijs, welke op de schouder het café werden binnen gedragen. Wanneer er veel klanten waren kwam de dranklucht door de zolder omhoog en hadden we geen middeltjes nodig om in slaap te vallen. Op Koninginnedag kregen alle kinderen uit de straat een glas oranje limonade. Mijn ouders zouden hier vast meer over hebben kunnen vertellen, helaas, zij leven niet meer.

Boven aan de straat, er was toen nog geen R.K. Kerk, R.K.Lagere school, gebouw De Schakel en Hotel De Burg, kon je in 1950 tussen de ruïnes door, bijna het station zien. In de Latijnseschoolstraat waren rechts de stallen en ruimte voor de paarden en wagens van Van Gend en Loos (daar is / was nu drukkerij Verhage), t.o.v. ons het Gymnasium met de beheerder/ conciërge de heer Tierse.

Naast ons woonden op nr. 11 de Burgemeester van Middelburg de Heer Bolkesteijn met zijn gezin. Zij hadden een grote tuin, waar in ook wij regelmatig gingen spelen. Grenzend aan deze tuin was er een smal achterpad, dat regelmatig vol stond met lege kinderwagens van moeders welke op baby en kleuterconsult gingen bij de huisarts Dr. Frumau. Op nummer 13 stond een groot huis, bewoond door de Fam. Visser (Magda en Onne ), hun ouders waren eigenaar van Hotel de Burg.

Beide kinderen zijn ook de horeca in gegaan. Magda is een aantal jaren eigenaar geweest van Hotel Restaurant De Brasserie aan de Lange Delft. Achter het restaurant was een grote foyer, waarachter het City theater (bioscoop en theaterzaal) is aangebouwd. Later werd het City theater/bioscoop beheerd door de Fam. Wöhler. Heel veel later was er de HEMA in gevestigd en nu Blokker.

Aardig is om te vertellen; De echtgenote van de Burgemeester was kinderarts. Samen met onze huisarts, haar achterbuurman, hebben zij ervoor gezorgd dat wij, wegens gezinsuitbreiding een noodzakelijk geworden nieuwe eengezinswoning ( met eigen doucheruimte, luxe!) in Nieuw Middelburg konden gaan bewonen.

https://middelburgdronk.nl/wiki/Centrum

https://middelburgdronk.nl/wiki/%27t_Hof_van_Holland

Foto: Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal StadsHelden: een nieuwe fotorubriek door Rob Marinissen
StadsHelden: een nieuwe fotorubriek door Rob Marinissen

Hoe tof is dit! Wij zijn De Stad krijgt vanaf dit weekend een nieuwe fotorubriek, met de titel ‘StadsHelden’! Niemand minder dan Rob Marinissen zal voor ons interessante, mooie en […]

16 nov 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg, de mooiste
Middelburg, de mooiste

Omdat je in deze tijden lang niet meer alles kan zeggen zonder opwaaiend stof houden we het er maar op dat deze beelden gewoon beginnen met een G en eindigen […]

16 nov 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal StadsHelden #1 - JP deKlerk
StadsHelden #1 – JP deKlerk

StadsHelden #1 – JP deKlerk We treffen ‘Zeeuwse Boss’ Jan Piet de Klerk op een dakterras pal tegenover De Oostkerk, waar hij zondagmiddag 24 november met band en strijkkwartet zal staan. Na jaren van […]

17 nov 2019