Sinds 1 juli presenteert ZB Bibliotheek van Zeeland de Kenniskast Gedeeld Verleden in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de ZB in Middelburg.
De Kenniskast biedt een uitgebreide selectie boeken die het slavernij- en koloniale verleden vanuit diverse perspectieven belicht. Er is speciale aandacht voor zwarte auteurs. Fictie, non-fictie en jeugdliteratuur. De boeken kunnen uiteraard allemaal geleend worden.
In deze periode komen in een reeks filmpjes diverse Zeeuwen aan het woord die iets vertellen over hun favoriete boek of boeken uit deze collectie. Vandaag is het de beurt aan Prof. dr. Michael Burke, van University College Roosevelt in Middelburg.
Hij is sinds 2013 hoogleraar retorica aan de Universiteit Utrecht (bij de Faculteit der Letteren) en was van 2016 tot 2021 de decaan van UU Honours. Van 2010 tot 2012 was hij voorzitter van de internationale ‘Poetics and Linguistics Association’ (PALA) en hij is de redacteur van de reeks ‘Onderzoeksmonografieën in de Taalkunde (Retorica & Stilistiek)’ bij Routledge. Je kunt meer over hem lezen op https://www.ucr.nl/academics/academic-program/faculty/academic-staff/prof-michael-burke/.
In deze video vertelt Michael, deels in het Engels, deels in het Nederlands, enthousiast over het boek Things Fall Apart, van Chinua Achebe. We citeren de uitgever van de Nederlandse vertaling:
“In drie losjes verbonden romans – Things Fall Apart (1958), No Longer at Ease (1960) en Arrow of God (1964) – vertelt de Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe (Ogidi, 1930) het verhaal van de Britse kolonisatie van West-Afrika vanuit het perspectief van de onderworpenen, het Ibo-volk in Oost-Nigeria. Het eerste boek, door Jan Dicker en Vertaalgroep Bergeyk vertaald als Een wereld valt uiteen, werd meteen bij verschijning gezien als het stilistische hoogtepunt van de zogeheten Nigeriaanse Renaissance, die ook schrijvers als Amos Tutuola en Wole Soyinka voortbracht.”
Met de Kenniskast wil de ZB bijdragen aan het vergroten van kennis en bewustzijn over het trans-Atlantische slavernijverleden en de impact daarvan op onze huidige samenleving. Niet om een schuldvraag op te roepen, maar om samen de geschiedenis te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen, elkaar te ontmoeten en nieuwe verhalen te creëren voor een gezamenlijke en gelijkwaardige toekomst.
Zie ook https://www.dezb.nl/nieuws/de-kenniskast-gedeeld-verleden.html