Geplaatst op 11 januari 2016

Kennismaken met de ZeeuwZe

Het is heus niet zo dat de redactie van De ZeeuwZe een hekel heeft aan mannen (sla de recente bijdrage ‘Single in Zeeland #1’ op goo.gl/dgCUgz er maar eens op na) maar deze online vrouwenkrant is een platform voor en door vrouwen, daar bestaat geen enkele twijfel over. Zo wordt er op 19 februari een Ladies Night in De Visbar in Domburg georganiseerd (goo.gl/uACjtl). In de aankondiging van dat feestje staat het gewoon expliciet: ‘Weg met de mannen’.

Het zal niemand verbazen dat wij, als mannen, toch een beetje op onze hoede waren, toen we vorige maand naar De Herberg togen voor een afspraakje met initiatiefneemster Rachelle Verhage. Zij had gezegd dat er meer redactieleden mee zouden komen. Moesten wij misschien rekening houden met een groepje feministen die ons strijdlustig zouden gaan vertellen wat er allemaal mis is met ons?

Dat viel in alle opzichten mee. Rachelle had alleen collega Patricia Grootjans meegenomen en al vroeg in het gesprek leerden we hoe de vork in de steel zit. Na de publicatie van haar boek Fenixvrouw (goo.gl/jy6sXG) startte Rachelle het platform in 2014 met de bedoeling uit te groeien tot een Zeeuwse website die inspeelt op alle interesses van vrouwen in Zeeland en daarbuiten. Ruim een later kun je vaststellen dat ze in haar opzet is geslaagd. Ze verzamelde een groep vrouwen om zich heen die wekelijks of maandelijks columns en artikelen verzorgt over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo is Patricia een astroloog die schrijft over gezondheid en spiritualiteit. Marloes Matthijssen is eigenaar van freelance bureau Elizee. Zij schrijft onder meer over kunst, cultuur en fijne plekjes in Zeeland. Linda Lobbezoo schrijft over human interest en verzorgt de eindredactie van de ZeeuwZe. Lianne Vader-Wattel schrijft over opvoeding, onderwijs en moederschap en Stefanie van der Maas, die al een tijdje aan de weg timmert met haar foodblog Littlespoon.nl, schrijft natuurlijk over lekker eten. Behalve bijdragen van deze dames kunnen lezers ook nog rekenen op regelmatige bijdragen van andere vrouwen. De onlangs gelanceerde vlog van Gaby van der Dussen, bijvoorbeeld, lijkt een vaste rubriek te gaan worden.

Maar is er voor mannen dan helemaal niets interessants te lezen op De ZeeuwZe? Toch wel hoor. Het is maar net hoe je daar naar kijkt. Stukjes als ‘Lekker eten voor weinig in Middelburg’ (goo.gl/jWzKfM) zijn gewoon voor iedereen handig, en als het oestrogeengehalte écht hoog wordt kun je altijd nog bedenken dat je er als man van kunt leren. Om die reden plukten wij vroeger ook altijd de Viva en Libelle uit de leesmap. Daar leerde je toch een beetje van hoe vrouwen denken, en waarom ze doen wat ze doen.

Maar voor Zeeuwse vrouwen die genoemde onderwerpen interessant vinden is deze site (of kunnen we het ook een community noemen?) dus sowieso een bezoek om kennis te maken waard. De standplaats van de redactie is Middelburg, maar er wordt naar gestreefd om op termijn vaker te schrijven over onderwerpen die Walcheren ontstijgen. Technisch gezien kan er aan de website nog wel het een en ander verbeterd worden. Rachelle is zich daar zeer van bewust. Toen we het daar over hadden durfden we dat seksistische grapje alsnog te maken. “Misschien moet je daar even een man naar laten kijken”. Daar konden we gelukkig gewoon allemaal om lachen. Maar de vraag ligt er ondertussen wel: wie is bereid om de ZeeuwZe voor een heel zacht prijsje verder te helpen met een redesign van de site, zodat die straks ook responsive is? Of je man of vrouw bent maakt daarbij simpelweg niet uit.

www.zeeuwze.com

Foto Gaby: Rem van den Bosch

Tags:

Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg