Geplaatst op 27 januari 2017

Kerstinkopen doen bij Linchérie in Middelburg, een terugblik

Dik een maand geleden, net voor de kerstdagen, gingen we op bezoek bij Linchérie in de Nieuwe Burg. Het leek ons namelijk wel eens aardig om als kerstkadootje een lingeriesetje te kopen. Iets dat we, als niet al te attente mannen, nog niet zo vaak hadden gedaan in ons leven. We waren op voorhand vooral benieuwd hoe we geholpen zouden worden, als klanten voor wie de aanschaf van ondergoed niet bepaald een routineboodschap is.

Al snel na binnenkomst werd ons duidelijk dat eigenaresse Joleen de Wit al vaker met dit bijltje had gehakt. Toen we ernaar vroegen vertelde ze dat er best veel mannen in de zaak komen. Sommige daarvan zijn uitstekend voorbereid, maar lang niet allemaal. Door vragen te stellen of foto’s te bekijken komen Joleen en haar medewerksters dan meestal toch een heel eind in de buurt.

In ons geval waren de maten geen issue, maar er moest nog wel gekozen worden. Wat voor soort ondergoed wil je, en in welke kleur, en hoeveel ben je bereid ervoor te betalen? Nou, wij wilden zwart en hadden besloten niet op een paar tientjes meer of minder te kijken. We hadden wel eens gehoord dat Lincherie zeker niet de goedkoopste lingeriezaak van de stad is. Dat sprak Joleen niet tegen. Maar ze gaf wel aan dat je in haar winkel óók mooie setjes kunt kopen voor lagere bedragen. Maar omdat we het maar zelden doen vonden we zelf dat we het dan ook meteen goed moesten doen. Uit de vier setjes die Joleen selecteerde kozen we gewoon die, die we het mooist vonden. Welk merk het was zijn we natuurlijk alweer vergeten, maar thuis werd het onmiddellijk herkend. “Maar dat ben ik toch helemaal niet waard?” “Maar natuurlijk wel schat!” Alleen al die waardering maakt zo’n kadootje de moeite waard. Zelfs op straat oogstten we waardering. Een paar dames zagen ons lopen met de tas van de winkel en riepen “kerstinkopen aan het doen?” De blikken waren goedkeurende, reken maar.

Toen Joleen achteraf hoorde dat de set in goede aarde was gevallen glimlachte ze. Ze werkt al bijna 23 jaar in de zaak, maar wordt nog altijd blij van tevreden klanten. Zo hoort dat natuurlijk ook. Maar inderdaad: zo lang al? We vroegen haar hoe dat ook weer zat. Van onze tijd als horecamedewerkers herinnerden we ons nog dat de vrouwelijke collega’s altijd een kadobon van Linchérie in het kerstpakket kregen. Die werden toen nog verzilverd in de Langeviele, waarna de aanwinsten, wat later op de avond, soms zelfs even geshowd werden in de kroeg. Dan waren wij mannen natuurlijk uren van slag. Boys will be boys. Joleen vertelde dat de zaak daar inderdaad ooit was begonnen, in september 1994. In april 2004 verhuisde de winkel naar de Nieuwe Burg.

In de Krantenbank Zeeland zochten we achteraf een paar artikelen uit het verleden op. Pas toen leerden we dat Joleen de zaak ooit begon met Roland de Wit, die toen nog eigenaar was van kapsalon Cosmo. Joleen werkte daar achter de balie maar wilde wel eens iets anders. Dat werd dus lingerie, en dat is het nu nog steeds. Mooi hoor!

Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek


Delen op